Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 08:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kora
PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 14:40 
Ekspert
Ekspert

manuns napisał(a):
Dalej poszła agrotkanina (jest bardziej wytrzymała), a na nią przekompostowane trociny i kora z drzew liściastych, torf odkwaszony,próchnica, kompost z bokashi.
Wytłumacz mi po co dawałeś agrotkaninę skoro zasypałeś ją tym wszystkim? :shock: Zrobiłeś idealne podłoże chwastom, a jakie zasobne.... będą rosły jak szalone :roll:

Ja swoim krzewom jagodowym przygotowałam podobne podłoże, ale wszystko poszło pod agrowłókninę.

Ostatnio edytowano niedziela, 6 czerwca 2010, 14:49 przez aguskac, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 14:47 
Ekspert
Ekspert

Polima napisał(a):
Położę na ziemię z trawą normalnie agrowłókninę i przysypię cienką warstwą czystej ziemi. Gdy wyrośnie jakaś roślinka to "wyrwę chwasta". Co wy na to?
Wg mnie nielogiczne... Na trawę wyłóż agrowłókninę , albo matę szkółkarską , jak to tak kto zwał... i koniec, żadnej ziemi !! Toż jak sypniesz ziemię, to w niej chwasty będą rosły. Korę się daje by było ładnie i nie obsychała ziemia szybko, ale u Krzewińskich krzewy są na takiej macie jak masz i nie jest ona niczym zakryta. Nie zasypuj tego ziemią !!

PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 15:20 
nowicjusz
nowicjusz

Bardzo dziękuję za porady. To chyba obsypię korą, tak jak radzicie. Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 15:46 
Ekspert
Ekspert

To dobry pomysł, posyp korą, nie trzeba grubo i to wystarczy :)

PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 17:06 
Kiper
Kiper

"Wytłumacz mi po co dawałeś agrotkaninę skoro zasypałeś ją tym wszystkim? Zrobiłeś idealne podłoże chwastom, a jakie zasobne.... będą rosły jak szalone "
aguskac@

To chyba oczywiste po co dałem agrotkaninę. Spełnia ona swoją rolę, a ściółka w tym jej nie przeszkadza.
Inaczej- ściółkę zrobiłem by:
- przedłużyć żywotność agrotkaniny - 2-5 cm warstwa ściółki chroni ją przed bezpośrednim działaniem promieni UV i kilkakrotnie wydłuży jej żywotność, co zresztą potwierdził czas
- estetyka -o wiele bardziej podoba mi się owa ściółka niż "plastikowa" folia ( u Ciebie funkcję tą spełniają jak się domyślam Twoje szyszki)
- ściółka działa na zasadzie osmocote długoterminowo dostarczając składników pokarmowych (pomimo tego nie zauważyłem problemów z drewnieniem łozy), niedobory azotowe uzupełniam gnojówką z pokrzyw do końca lipca
-na agrotkaninie o wiele wolniej się to rozkłada i bez procesów gnilnych niż pod nią
-dodatkowa termoizolacja
-a jednak na ściółce nie specjalnie rosną chwasty co chyba widać na załączonym zdjęciu (niesprzyjająca struktura ) .
Zastanawiałaś się może dlaczego w lesie nie specjalnie rośnie trawa i chwasty?
Pozdrawiam serdecznie.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 17:24 
Ekspert
Ekspert

Skoro nie jest to gruba warstwa, to pewnie masz rację, u mnie było tego od 10-15cm :P Ja sobie jakoś wyobraziłam, że ta mata została dość głęboko przysypana.

manuns napisał(a):
Zastanawiałaś się może dlaczego w lesie nie specjalnie rośnie trawa i chwasty?
Mają mało światła ? :mrgreen:
Wydaje mi się, to jest główny powód, to dlatego konwalie i inne fiołki kwitną zanim korony drzew rozwiną liście. Moim zdaniem ściółka wzbogaca glebę i gdyby miały dobry dostęp do światła, to by dobrze rosły.
Szczerze mówiąc tam gdzie mam mocniej przekompostowaną starą korę, grubszą jej warstwę trzymającą wilgoć, chwaściory wyłażą co i rusz, chętnie by się rozpanoszyły gdybym im tylko pozwoliła.
Tam gdzie jest jej mniej na macie, szybciej przesycha i chwastów mniej.

PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 19:54 
Kiper
Kiper

"Mają mało światła ?
Wydaje mi się, to jest główny powód, to dlatego konwalie i inne fiołki kwitną zanim korony drzew rozwiną liście. Moim zdaniem ściółka wzbogaca glebę i gdyby miały dobry dostęp do światła, to by dobrze rosły.
Szczerze mówiąc tam gdzie mam mocniej przekompostowaną starą korę, grubszą jej warstwę trzymającą wilgoć, chwaściory wyłażą co i rusz, chętnie by się rozpanoszyły gdybym im tylko pozwoliła.
Tam gdzie jest jej mniej na macie, szybciej przesycha i chwastów mniej"
aguskac @

Masz rację , ale nie do końca. Widziałaś może w lesie miejsca "wycinki" .Tam światła jest pod dostatkiem, a przez lata chwasty nie wyrastają. U mnie działkowicze ściółkują "na chwasty" np. borówkę amerykańską ściółką z lasów iglastych i też bardzo sobie chwalą skuteczność.
Moja jest bardzo sucha, już nawet godzinę po deszczach, ale to pewnie też zasługa wiatrów.
A u Ciebie myślę ,że gdyby nie owe szyszki to włóknine miałabyś w bardzo kiepskiej kondycji po tych 4 latach. Okres wytrzymałości to 3 lata, a po 4 już do niczego się nie nadaje. I na koniec cytat z forum ogrodniczego:
"Ja wykładałam mały kawałek gruntu szyszkami. moje obserwacje sa takie:
- dekoracyjne
- zatrzymują dłużej wilgotność
- przepuszczają bardziej niż inna ściółka chwasty, są problemy z wyplewieniem pomiędzy szyszkami
- pies podkrada i rozrzuca po podwórku! ( dziecko też)"
Pozdrawiam.

PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 20:29 
Ekspert
Ekspert

Najpierw krótka rada, jest takie okienko "cytuj" i jak klikniesz na nie, to masz cytat z informacją czyj :)
Tak to wygląda
manuns napisał(a):
Masz rację , ale nie do końca. Widziałaś może w lesie miejsca "wycinki" .Tam światła jest pod dostatkiem, a przez lata chwasty nie wyrastają.
A u Ciebie myślę ,że gdyby nie owe szyszki to włóknine miałabyś w bardzo kiepskiej kondycji po tych 4 latach. Okres wytrzymałości to 3 lata, a po 4 już do niczego się nie nadaje.

hmm też nie do końca się z Tobą zgodzę, u nas wokół niemal same lasy. Tereny powycinkowe zarastają bardzo szybko. Może to zależy jeszcze od rodzaju lasu, rodzaju ściółki, no i gleby.

U mnie jest bardzo mokra gleba i dlatego wilgoć trzyma się tak dobrze.
Tam gdzie są szyszki nie mam agrowłókniny. Szyszki mam tylko dlatego, że spadają ze świerków niemal pod dom, więc zbieram z podwórka i tam zrzucam, bo fajnie to wygląda.

To, że agrowłóknina jest nietrwała to wiem, sama jestem ciekawa jak długo wytrzyma. Mam ją głównie na wyspach z krzewami ozdobnymi i mam cichą nadzieję, że rozrosną się gęsto póki ona będzie do wywalenia :mrgreen:

Tylko 5 krzewów winorośli mam przy wiatce okrytych włókniną i korą. Ale mam ją też 4 rok na górce, takie kwadraty wycięte z agro ... 50 na 50cm pod każdym krzewem jeden, żeby nie trzeba było plewić. Przyciśnięte kamieniami. Po 3 latach nic jej nie jest, niczym nie ściółkowana. Jednak w rzędach bym jej nie położyła, tylko matę szkółkarską, bo jest o wiele wytrzymalsza.
Tak to u mnie wygląda, można zajrzeć tu

http://picasaweb.google.pl/aguskac

Jestem też na "Mapie naszych winnic" w samym centrum Pomorza, nie ma tam żadnej innej winnicy, więc jak zechcesz to łatwo znajdziesz :)

Ostatnio edytowano niedziela, 6 czerwca 2010, 20:40 przez aguskac, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 6 czerwca 2010, 21:23 
Kiper
Kiper

aguskac @ :
DZIĘKUJE za radę i miłe towarzystwo dzisiejszego dnia.

PostNapisane: poniedziałek, 7 czerwca 2010, 10:13 
nowicjusz
nowicjusz

a czy kora z akacji (robini) nadaje się na wyściółkowanie winogron?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1