Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 22:49 
Kiper
Kiper

Nie za blisko ściany? Robię wylewki w pokojach i znajduję tam resztki korzeni, które przeszły przez fundamenty. Puszczenie zielonych pędów na ścianę sprzyja zawilgoceniu ścian. Gdzieś czytałem, i potwierdzam, że najlepszą odległością kraty od ściany jest ok. 40-60 cm. Zapobiega to zbyt szybkiemu wybijaniu pąków wiosną a jednocześnie zapobiega efektom przymrozków.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 23:17 
Ekspert
Ekspert

Mnie Darku też ten cień niepokoi. Niestety to świerki sąsiadki , chcemy przekonać ją do wycięcia, bo są w zasadzie na granicy działek, są paskudne stare i liche. Przez ok 1,5h zacieniają ścianę domu ( dotyczy 2 ostatnich zdjęć) i to w samo południe.
Na tych pierwszych fotkach gdzie są mniejsze winogrona też widać cień ale to nie drzewa tylko "stodoła" go rzuca. Tam jest cień tylko rano. Od 11 jest już pełne słonko, jeśli chce świecić.

Włodku, nie strasz mnie!! tam chyba ze 40cm to jest, ale sprawdzę .

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 01:09 
Kiper
Kiper

[quote="wlodekj"]Nie za blisko ściany? Robię wylewki w pokojach i 0znajduję tam resztki korzeni, które przeszły przez fundamenty. Puszczenie zielonych pędów na ścianę sprzyja zawilgoceniu ścian. Gdzieś czytałem, i potwierdzam, że najlepszą odległością kraty od ściany jest ok. 40-60 cm. Zapobiega to zbyt szybkiemu wybijaniu pąków wiosną a jednocześnie zapobiega efektom przymrozków.
Włodekj

Każda roślina przy fundamencie osusza ten fundament, o ile stosuje metodę transpiracji i o ile nie jest zbyt obficie podlewana przez jej własciciela :lol: A co to za efekty przymrozków :?: występują przy ścianie w odległości <40cm. :idea:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 15:09 
Ekspert
Ekspert

Pocieszyłeś mnie:) Też mi się zdawało, że skoro pije wodę to osusza :) Ja nie podlewam wcale, chyba, że nóż na gardle, ale tak mi sie jeszcze tu nie zdarzyło.
Czytałam też, że rośliny na ścianach wcale ich nie zawilgocają. Pożyjemy, zobaczymy.
Sprawdzałam - 2 najbliżej położone są ok 30cm od ściany, reszta ok 40cm.

Efekty przymrozków przy ścianie są takie , że ich nie ma:) podczas gdy w innych miejscach widać je gołym okiem jak się krzaków nie okryje

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 18:48 
mistrz
mistrz

Odnośnie obornika końskiego to trzeba go dobrze przekompostować(rok to mnimum), jeśli jest zbyt such należy go podlewać ponieważ lubi się parzyć wewnątrz pryzmy. Nierozłożony obornik może wywołać skutek odwrotny od zamierzonego, bo w czasie rokładu absobruje azot z otoczenia.

Andrzej

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2008, 22:25 
Ekspert
Ekspert

Leżał na pryzmie kompostowej od ubiegłego roku :) A ze świeżego zrobię najwyżej przefermentowaną gnojówkę jak będzie potrzebny.
Przypomniało mi się, że mam jeszcze 4 starsze krzewy na działce im to już trzeba nawozu bardzo, bo rosną jakoś niemrawo.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2008, 19:18 
Kiper
Kiper

aguskac-w pierwszych latach po posadzeniu, młode krzewy słabo rosną w zadarnionej glebie.
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2008, 22:51 
Ekspert
Ekspert

Moje miały czysto wokół , może tego tak na fotkach nie widać, bo są głębiej posadzone niż murawa, wokół krzewu jest kora, tak ze 30cm średnicy, ale chcę w tym roku zrobić szersze te okręgi z korą. Zanim rozgarnę kopczyki zdejmę szerzej trawę i wtedy porozgarniam korę. Pozdrawiam Aga

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 11:07 
Kiper
Kiper

Aga-kora mocno zakwasza glebę.
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 11:43 
Kiper
Kiper

Też kiedyś byłem przekonany,że kora z drzew iglastych
działa zakwaszająco :,ale paru kolegów sie zemna nie zgodziło i wyglada na to,że mieli rację :wink:

http://www.winogrona.org/modules.php?na ... t=zakwasza.

pozdrawiam Piotrek

Ostatnio edytowano środa, 13 lutego 2008, 23:10 przez PiotrekK, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 11:45 
Ekspert
Ekspert

Znowu powrot do "drazliwego" tematu ktory byl juz wielokrotnie walkowany na tym i kilku innych forach ogrodniczych.
Na kilkunastu winoroslach stosowalem kore,na kilkunastu(moze kilkudziesieciu) stosowalem trociny-widze same pozytywne strony tego zabiegu.

[quote="gronkowiec"]Aga-kora mocno zakwasza glebę.
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 15:55 
Ekspert
Ekspert

Kora nie zakwasza:) Powiem więcej, mam 1 sadzonkę winorośli , która była przysypana grubo zwaloną obok korą i ta właśnie sadzonka urosła najbujniej i najładniej.
Też widzę same plusy ściółkowania przekompostowaną korą, daję ją wszędzie gdzie tylko się da. Rośliny to lubią, bo ziemia pod nią stale wilgotna, chwaściorów nie ma tyle i ładnie wygląda.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 22:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="gronkowiec"]Aga-kora mocno zakwasza glebę.
Zdzisław

Zależy o jakiej korze mówimy.
Kora iglasta ma na pewno odczyn kwaśny i bankowo zakwasza miejsce w którym ją wysypiemy.
Wiem coś o tym bo uprawiam również kwaśnolubną borówkę, którą w celu zakwaszenia podłoża ściółkuje się korą iglastą.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 13:01 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"][quote="gronkowiec"]Aga-kora mocno zakwasza glebę.
Zdzisław

Kora iglasta ma na pewno odczyn kwaśny i bankowo zakwasza miejsce w którym ją wysypiemy.
Wiem coś o tym bo uprawiam również kwaśnolubną borówkę, którą w celu zakwaszenia podłoża ściółkuje się korą iglastą.
Heavy masz całkowitą rację 8O - igliwie, kora i trociny drzew iglastych zakwaszają glebę, bo w wyniku ich biologicznego rozkładu jak wiadomo powstają kwasy próchnicze z przewagą kwasów fulwowych nad kwasami huminowymi . Stąd też w lasach iglastych jest zawsze gleba o odczynie kwaśnym. Kwasy fulwowe ponadto powodują wymywanie składników organicznych w głębsze warstwy gleby co przyczynia się do jej wyjałowienia. :arrow: (w wielkim skrócie :wink: )

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 lutego 2008, 13:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"][quote="heavy"][quote="gronkowiec"]Aga-kora mocno zakwasza glebę.
Zdzisław

Heavy masz całkowitą rację 8O - igliwie, kora i trociny drzew iglastych zakwaszają glebę, bo w wyniku ich biologicznego rozkładu jak wiadomo powstają kwasy próchnicze z przewagą kwasów fulwowych nad kwasami huminowymi . Stąd też w lasach iglastych jest zawsze gleba o odczynie kwaśnym. Kwasy fulwowe ponadto powodują wymywanie składników organicznych w głębsze warstwy gleby co przyczynia się do jej wyjałowienia. :arrow: (w wielkim skrócie :wink: )
Niby prawda ale tylko ćwierć prawda. :roll:
Może napisz do kompletu ileż to lat trzeba by kora (użyta jako ściółka) się rozłożyła i powydzielała te kwasy, które skutecznie kwasiłyby ziemię.
Mówienie o zakwaszającym działaniu ściółkowania korą jest jednym z dość rozpowszechnionych mitów.
Moim skromnym zdaniem jeżeli ktoś ma możliwosć ściółkowania winorośli korą to może to robić bez żadnych obaw.
Oczywiscie kora powinna być odkażona z ewentualnych grzybów - albo przekompostowana albo sparzona wrzątkiem.
Janusz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1