Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 20:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: koniec zimy
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2012, 19:49 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich pod koniec zimy. Proszę o podpowiedź, kiedy najlepiej rozkopać kopczyki pod, którymi zimowały moje posadzone w zeszłym roku sadzonki. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Tytuł: Re: koniec zimy
PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2012, 20:32 
czeladnik
czeladnik

No ja też się nad tym zastanawiam jako początkujący:-) Wydaje mi sie ze juz mozna ,chociaż jeszcze tego nie zrobiłem.

PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2012, 20:38 
Ekspert
Ekspert

Gdzie Wam się tak spieszy?
Ja bym jeszcze poczekała do końca marca. Po co krzewy mają tak wcześnie startować? Kopczyki opóźniają start pąków. Przecież i w kwietniu zdarzają się dość często przymrozki poniżej -10 st.C.

PostNapisane: niedziela, 26 lutego 2012, 20:56 
Kiper
Kiper

Ja ten zabieg wykonuję dopiero ok. 15 - 30 kwietnia.

Pozdrawiam.
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 16:47 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
A gdzie Wy widzicie ten koniec zimy? U mnie po zeszłotygodniowej odwilży zostało "tylko" poł metra śniegu. A od wczoraj dosypało z 10 cm nowego puchu. Tak więc ja też będę obstawiał kwietniowy termin rozgarniania kopczyków.

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 20:34 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Rozkopuję kopczyki pod koniec marca. Na nizinach wiosna, wysoko na niebie klucze gęsi lecące z południa, a do tego bazie, a dni są słoneczne i ciepłe. :D

PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2012, 21:02 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za info

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 12:16 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Mazowieckie (mieszkam w Warszawie, winorośl sadzę w Wildze )
U mnie co noc jest mróz nawet jak za dnia jest ciepło. Ja ten zabieg przeprowadzam po połowie kwietnia. 2 lata temu w ostatnim tygodniu marca spało pół metra śniegu i zrobił się na jedną dobę porządny mróz. Nie ma co się spieszyć i ryzykować ukatrupienia sadzonek na własne życzenie:)

Maciek
http://www.sniegorski.pl

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 17:04 
czeladnik
czeladnik

W tamtym roku odkrywałem w ostatnim tygodniu marca było już parę dni bardzo ciepłych. Częśc łozy była zapleśniała, mimo tego wyrosły z niej zdrowe latorośle. Czy wasze łozy też mają ślady grzybków po odkryciu.?

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 17:14 
mistrz
mistrz

Lepiej czekać aż do końca (czyli do połowy maja), bo okryte odbiją po ewentualnych przymrozkach majowych - tak jak było w zeszłym roku na początku maja.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Antarjani napisał(a):
Lepiej czekać aż do końca (czyli do połowy maja), bo okryte odbiją po ewentualnych przymrozkach majowych - tak jak było w zeszłym roku na początku maja.

Aż tak długo to bym znów nie czekała, bo można wyjąć z ziemi szparagi. Wszystko zależy od pogody, grubości okrycia i.t.d. W zeszłym roku latorośle na 01.05 dochodziły u mnie do 30 cm, więc na pewno w ziemi też by ruszyły.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2012, 23:29 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Antarjani napisał(a):

Aż tak długo to bym znów nie czekała, bo można wyjąć z ziemi szparagi. Wszystko zależy od pogody, grubości okrycia i.t.d. W zeszłym roku latorośle na 01.05 dochodziły u mnie do 30 cm, więc na pewno w ziemi też by ruszyły.

Masz rację Gosiu ani pośpiech jak również zbyt długie powstrzymywanie roślin przed wegetacją nie jest dobrym rozwiązaniem.Optymalny termin określą warunki pogodowe a więc dłuższy okres zimna co będzie wstrzymywało winorośle przed startem wegetacji lub dłuższe kwietniowe ocieplenie co ogrzeje ziemię która okrywa krzewy i pobudzi do wegetacji.Odkrywanie krzewu z ziemi kiedy są już kilkucentymetrowe młode pędy prowadzi często do uszkodzeń.

Maj to już okres wzmożonej wegetacji i sytuacje z przymrozkami się zdarzają,można coś próbować zaradzić aby uchronić delikatne młode łozy np.okrywać 5l. plastikowymi pojemnikami po wodzie,lub kartonami,ale w przypadku większych spadków temp.tak jak to miało miejsce w ubiegłym roku to nawet takie środki zabezpieczeń nie pomogły. Pocieszeniem jest to że młode rośliny potrafią się zregenerować i wypuszczą nowe pędy.

Dobra rada,aby nie do końca rozgrzebywać ziemię wokół młodego krzewu,pąki głębiej położone w ziemi nieco póżniej zaczynają wegetacje więc ich przydatność może być nieodzowna w przypadku
sytuacji ekstremalnych. U mnie pomimo,że większość młodych pędów wybitych z pąków najwyżej położonych padła od mrozu to w niedługim czasie wystrzeliły nowe pędy z pąków jeszcze odkrytych.

To skłania do wniosku,że sadzonki sadzone w jesieni nie należy przycinać zbyt krótko np.na jeden,lub dwa pąki tylko zostawić nieco więcej,póżniej można zbędne pędy wyłamać zostawiając najmocniejsze.
Sadzonki sadzone na wiosnę nie są zagrożone ponieważ ich wegetacja zaczyna się nieco póżniej.
W tym miejscu można postawić tezę o wyższości sadzenia wiosennego nad sadzeniem jesiennym.

PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 20:08 
Ekspert
Ekspert

Jest jeszcze jedno ale... odkryte później również później wystartują ... i później dojrzeją, albo nie dojrzeją wcale. U mnie dzięki temu, że w ubiegłym roku tak szybko ruszyły wiosną, jadłam wreszcie dojrzałe owoce. Przy późnych wiosnach owoce wielu odmian były niedojrzałe. A te nawet dość wczesne, jak Arkadia nie były dojrzałe wystarczająco.

PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 20:43 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Jest jeszcze jedno ale... odkryte później również później wystartują ... i później dojrzeją, albo nie dojrzeją wcale. U mnie dzięki temu, że w ubiegłym roku tak szybko ruszyły wiosną, jadłam wreszcie dojrzałe owoce. Przy późnych wiosnach owoce wielu odmian były niedojrzałe. A te nawet dość wczesne, jak Arkadia nie były dojrzałe wystarczająco.

To nie trza sadzić późnych odmian. :lol:
Trzeba sadzić wczesne i bardzo wczesne. :!:
Można ich wtedy późno odkrywać opóźniając wiosenną wegetację.
Jeżeli jednak słabo dojrzewają w Bornem to trzeba ich przyspieszać latem - ściółkując. :mrgreen:
Albo do szklarni z nimi !!!!!!!!
Nie ma lekko z klimatem w Bornem i na Syberii :lol: :?:
pozdr. Zbyszek

PostNapisane: środa, 29 lutego 2012, 21:17 
Ekspert
Ekspert

Jeśli ja te wczesne i najwcześniejsze opóźnię to będę je miała w październiku!!!!!!!
Jak zdobędziesz jakieś lipcowe to poproszę :mrgreen: będę miała w sam raz na koniec sierpnia :roll:

A zresztą... sam mi takie niewczesne wysłałeś... trzeba było przewidzieć :lol:

Do szklarni przepustkę dostało tylko 5 krzewów. Pomidory mają pierwszeństwo, bo przynajmniej rosną i jest co pojeść... 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1