Teraz jest sobota, 21 lutego 2026, 07:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2013, 14:44 
Kiper
Kiper

Jakub - masz rację. Ja nigdy się nie pokusiłem o badanie składników w glebie - badałem tylko pH. U mnie wnorośl rośnie w dwóch różnych kwaterach zupełnie inaczej uprawianych w przeszłości i musiałbym robić co najmniej 2 badania. Kiedyś się pewnie skuszę. Na razie tylko wapnowałem i daję głównie kompost i obornik, trochę wieloskładnikowego nawozu mineralnego i potas na jesieni. Prysnę czasem nawóz dolistnie. Wszystko w minimalnych ilościach.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2013, 17:33 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
A ja odwrócę kota ogonem i powiem, że najlepsze jest zbadanie gleby i nawożenie na bieżąco wiedząc co w glebie piszczy :P
Dobór konkretnych, jedno- lub dwuskładnikowych nawozów mineralnych może być w rezultacie tańszy niż nawóz wieloskładnikowy.

Otóż to!
Najlepsze nawożenie to takie, które uzupełnia konkretne niedobory.
Badanie kosztuje około dychy+przesyłka, a nawóz na powierzchnię 1a też co najmniej dychę.

U mnie akurat brakuje tylko potasu i azotu, reszty z makro jest w cholerę i trochę. Do tego pH mam 7,6. Pójdzie więc tylko saletra potasowa.
Nawożenie wieloskładnikowym nawozem byłoby u mnie bez sensu i byłoby to dosłowne "wywalanie kasy w błoto". ;)

PostNapisane: wtorek, 23 kwietnia 2013, 22:14 
mistrz
mistrz

Zastosuję wieloskładnikowy nawóz, nie mam u siebie jakieś zasobnej gleby w próchnicę, klasa ziemi V. W dodatku część winnicy mam w miejscu starej stodoły gdzie ziemia jest jałowa, ale dziewicza i wymaga nawożenia. Przed nasadzeniem zapakowałem z 3 tony obornika na małą powierzchnię 5 arów i to był strzał w dziesiątkę. Tam gdzie nie było nic uprawiane od lat i ziemia była nie wykorzystywana rolniczo bardzo dobrze rośnie winorośl tzn. zdrowo, czego nie mogę powiedzieć o winnicy deserowej, na której nie wszystko rośnie jak trzeba i jest w miejscu - częściowo po tunelu foliowym. Dolistnie winorośl dokarmiałem już w zeszłym roku razem z opryskami profilaktycznymi, efekt był taki, że utrzymałem w dobrej kondycji krzewy i nie pozwoliłem się panoszyć mączniakom i przędziorkom.
- dzięki za posty o nawożeniu, nawet nie wiedziałem że jest obornik w granulacie :)
- pozdrawiam bogdan

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 17:44 
mistrz
mistrz

Czy taki płacz /wygląd/ łozy jest normalny?
Generalnie konsystencja wosku, łatwo usuwalna palcem.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

http://imageshack.us/photo/my-images/267/placzw.jpg/

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 20:02 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):
Generalnie konsystencja wosku, łatwo usuwalna palcem

Ja w zeszłym roku miałem na kilku krzewach coś podobnego i nie jest to chyba normalne. Wydaje się że było to powiązane z przemarznięciem korzeni lub ramion, ale to tylko moje przypuszczenia.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 20:30 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
ArturK napisał(a):
Generalnie konsystencja wosku, łatwo usuwalna palcem

Ja w zeszłym roku miałem na kilku krzewach coś podobnego i nie jest to chyba normalne. Wydaje się że było to powiązane z przemarznięciem korzeni lub ramion, ale to tylko moje przypuszczenia.

To krzewy dwuletnie solidnie zakopczykowane , więc to chyba nie wskutek przemarznięcia.
Krzewy cięte na 2 oczka niecałe 2 tyg temu; od tygodnia obserwuje intensywny płacz łozy, caly czas świeci mocno słońce bez opadów. Może to po prostu zaschnięta substancja?

Kurcze, usunąć to? Zaobserwowałem na wszystkich krzewach: Regencie i Solarisie

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 21:45 
Ekspert
Ekspert

Korzenie zaczynają "pompować" wodę zanim ruszą pąki i stąd płacz łozy. Jak "leci" coś innego, to może dziać się coś z korzeniami. Ja w zeszłym roku też miałem zakopcowane, a krzewy były nawet starsze. Tyle że w tym roku takich mrozów nie było.
Czasami usypując kopczyk z ziemi znajdującej się wokół krzewu można zmniejszyć warstwę gleby izolującą płytko znajdujące się korzenie.
Miałem coś takiego tylko raz w zeszłym roku i był to tylko początek kłopotów. Ale miejmy nadzieję że moje wnioski i przypuszczenia są błędne i nic złego nie będzie się działo z Twoimi krzewami.

PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2013, 23:14 
Ekspert
Ekspert

U mnie zdarzało się to dość często na krótkich czopkach. Być może temperatura w otoczeniu korzeni jest jeszcze zbyt niska i korzenie nie są w stanie podciągać kapilarnie wystarczającej ilości wody. Z tego powodu stężenie wyciekającego plynu jest wysokie i tworzy się woskowo-solna maź. Prawie czysta woda leci po pewnym czasie, początkowo wypłukiwany jest nadmiar różnych substancji skoncentrowanych przed zimą zapobiegających zamarzaniu. Myślę, że nie ma powodu do niepokoju, jednak trzeba to usuwać (np. strumieniem wody), ponieważ mogą gnić zalane pąki.

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 06:08 
Ekspert
Ekspert

Mi się wydaje, na podstawie moich dwulatków, że jak jest łoza długo przycięta, to kapie woda, a jak krótko, to gęstszy "wosk". Może ten 'wosk" to substancje odżywcze jakieś?
Ale ja, tam gdzie to możliwe to pozostawiałem pnie i ramiona...

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 07:19 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Mi się wydaje, na podstawie moich dwulatków, że jak jest łoza długo przycięta, to kapie woda, a jak krótko, to gęstszy "wosk". Może ten 'wosk" to substancje odżywcze jakieś?

Potwierdzam obserwacje Zbyszka, u mnie jest podobnie, jak łoza długo przycięta to kapie woda, a jak krótko, to tworzy się coś w rodzaju galarety, u mnie koloru białego. Na zdjęciu jest to żółtego koloru i to jest bynajmniej dziwne?

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 08:34 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
Miałem coś takiego tylko raz w zeszłym roku i był to tylko początek kłopotów. Ale miejmy nadzieję że moje wnioski i przypuszczenia są błędne i nic złego nie będzie się działo z Twoimi krzewami.

Możesz napisać co się działo później z Twoimi krzewami?
Nie wygląda to dobrze. Co radzisz Alkorze?

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 08:46 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
U mnie zdarzało się to dość często na krótkich czopkach. Być może temperatura w otoczeniu korzeni jest jeszcze zbyt niska i korzenie nie są w stanie podciągać kapilarnie wystarczającej ilości wody. Z tego powodu stężenie wyciekającego plynu jest wysokie i tworzy się woskowo-solna maź. Prawie czysta woda leci po pewnym czasie, początkowo wypłukiwany jest nadmiar różnych substancji skoncentrowanych przed zimą zapobiegających zamarzaniu. Myślę, że nie ma powodu do niepokoju, jednak trzeba to usuwać (np. strumieniem wody), ponieważ mogą gnić zalane pąki.

Kuba, czy też miałeś taki żółty kolor substancji?

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 09:00 
Kiper
Kiper

ArturK napisał(a):

Jam nie Kuba :mrgreen: ale też tak mialem na niektórych roślinach w drugim roku po posadzeniu, wygląda to nieciekawie, ale zmyłem wodą i do tej pory (3 lata) nic złego się roślinom nie dzieje.
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 09:16 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):

Tak, wyglądało to dokładnie tak jak na Twojej fotce.

PostNapisane: piątek, 26 kwietnia 2013, 12:27 
przedszkolak
przedszkolak

bogdanb3 napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):

Potwierdzam obserwacje Zbyszka, u mnie jest podobnie, jak łoza długo przycięta to kapie woda, a jak krótko, to tworzy się coś w rodzaju galarety, u mnie koloru białego. Na zdjęciu jest to żółtego koloru i to jest bynajmniej dziwne?

I ja potwierdzam obserwacje kolegów. Ciekawi mnie tylko ten podejrzanie żółty kolor..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1