Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 20:39 
Ekspert
Ekspert

Cięcie zbyt oszczędne - nie należy żałować sekatora. Będziesz miał gęstwinę zielonego, która nie służy dobrze owocom. Przytnij to szybko i łozy poprowadź poziomo nie pionowo. Rusztowanie też jak myślałem zbyt "solidne" - będzie absorbować światło dlatego druty są lepsze. Spróbuj przebudować te krzewy na formę liry lub V, tnij je na w przyszłości na wieloletnie ramię poziome z krótkimi łozami owocującymi 2-4 oczka owocujące. W lecie sprawdź czy na 2 pierwszych oczkach łozy masz owocujące latorośla czy nie - będziesz wiedział jak długie masz zostawiać odcinki w węzłach krzewienia. Ramiona poziome masz chyba dobrze zaplanowane bo gdzieś na 30 cm od ziemi i wyżej nie podskakuj z nimi bo miejsca w tunelu mało.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 kwietnia 2007, 21:39 
Kiper
Kiper

BTW. Waldek nie myslalem zeby posadzic poza tunelem cos przerobowego na wino? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 17:54 
przedszkolak
przedszkolak

Chciałbym przypomnieć, że zgodnie z tytułem wątku jestem w rolnictwie KOMPLETNYM IGNORANTEM i mimo swoich kilkudziesięciu lat nigdy nie robiłem nic w rolnictwie.
Tak naprawdę to w życiu nie zasiałem nawet jednej marchewki.

Wziąłem sobie do serca doświadczonych forumowiczów i dziś z rana pożyczyłem wózek od rodziców, następnie pojechałem po obornik.
Dostałem od właścicielki krowy instruktaż który obornik brać (tłusty) i jak go na widły nabierać (warstwami).
Załadowałem wózek CZUBATY i dawaj prawie pół kilometra pod górkę począłem ciągnąć do domu.
Oto wózek już z częściowo wykorzystanym obornikiem rozmiar 1,5 X 1.2 metra.
Jak dociągnąłem to gó...o do domu to życie skończyłem.
Obrazek

Po odpoczynku dłuuuuuugim zabrałem się do kopania ziemi w tunelu.
Zrobiłem bruzdę i w każdą ładowałem przywieziony obornik.
Zastanawiałem się czy go za dużo nie dodaję, ale ziemia jak BETON twarda, jak miały te biedne krzaki się dobrze czuć w takiej ubitej ziemi.
Kopałem bardzo dokładnie „na sztych” głęboko.
Oto efekt.
Obrazek

Dopiero co skończyłem i ledwie trafiam w klawisze, tak jestem zmęczony.
Brak treningu
To teraz co patrzyć jak rośnie. :?:
Tak poważnie to jak będą problemy to pozwólcie, że zapytam. :)

PS. Aha, jeszcze jedna serdeczna prośba, napiszcie czy nie jest już za późno aby przyciąć nieco te pędy bo już widzę, że ojciec za długie zostawił.
Chyba już soki poszły.

http://katalog-www.eu/

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 19:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="Waldek1"]
PS. Aha, jeszcze jedna serdeczna prośba, napiszcie czy nie jest już za późno aby przyciąć nieco te pędy bo już widzę, że ojciec za długie zostawił.
Chyba już soki poszły.

Możesz przyciąć. Tylko przycięte końcówki muszą być skierowane do dołu, tak by wyciekający z nich płyn nie ściekał na pozostawione pąki.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 19:35 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Janusz"][Możesz przyciąć. Tylko przycięte końcówki muszą być skierowane do dołu, tak by wyciekający z nich płyn nie ściekał na pozostawione pąki.
Janusz

O to jest informacja, gdzie ja bym tam to wyszukał w literaturze, a tu mam konkretną informację. :)

Trochę przynudzam, ale chyba ze dwa lata temu w maju w tę jedną jedyną noc wyskoczył mróz w maju MINUS 9 :!: stopni i rok był stracony, wszystko było później opóźnione.

Czy jest uzasadnione zaopatrzenie się w dmuchawę elektryczna z nagrzewnicą i termostatem aby na takie niespodzianki w porę zareagować :?:
Wiem, że to koszty ale cóż hobby jest hobby i nie ma się co oglądać na jakiekolwiek zyski, jedynie satysfakcja to jest moim zdaniem ważne.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 20:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="Waldek1"]O to jest informacja, gdzie ja bym tam to wyszukał w literaturze, a tu mam konkretną informację. :)

Na tym forum już to było. :D
Trzeba poszukac wątków o "płaczu winorośli"

Cytuj:
Czy jest uzasadnione zaopatrzenie się w dmuchawę elektryczna z nagrzewnicą i termostatem aby na takie niespodzianki w porę zareagować :?:
Wiem, że to koszty ale cóż hobby jest hobby i nie ma się co oglądać na jakiekolwiek zyski, jedynie satysfakcja to jest moim zdaniem ważne.

Jeżeli Ci nie zależy na kosztach to jasne, że to byłoby korzystne.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 20:22 
przedszkolak
przedszkolak

Cytat:
Czy jest uzasadnione zaopatrzenie się w dmuchawę elektryczna z nagrzewnicą i termostatem aby na takie niespodzianki w porę zareagować Question

Jeżeli Ci nie zależy na kosztach to jasne, że to byłoby korzystne.
Janus

Dajcie spokój. Na tej wielkości tunelik to suszarka do włosów wystarczy :lol:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 20:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="Waldek1"]

Jest sens, koszt to nie jest duży jak na promocji w jakimś supermarkecie to nowa 29zł. Jak na bazarze trafisz to i za 10-20zł kupisz. Ale śpieszyć się musisz okrutnie bo na przyszłą noc już tam coś zapowiadają. Jak nie to postaw ze 2 -3 świeczki takie długopalne one też potrafią o 1-2 stopnie podnieść temperaturę.

[quote="Waldek1"]
Zrobiłem bruzdę i w każdą ładowałem przywieziony obornik.
Zastanawiałem się czy go za dużo nie dodaję, ale ziemia jak BETON twarda, jak miały te biedne krzaki się dobrze czuć w takiej ubitej ziemi.

No nawozu masz już dość, na rok Ci wystarczy. Pomyśl teraz o rozluźnieniu gleby na przyszłość. Wcześniej już Ci pisałem o kompoście. To też jest nawóz ale delikatniejszy i można go samemu wyprodukować, a jak jest z dużą ilością próchnicy (dużo odpadków roślinnych) to bardzo dobrze rozluźnia zbitą ilastą ziemię. I jak go będziesz miał koło tunelu to nie będziesz musiał taszczyć go pod górkę :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 07:41 
mistrz
mistrz

[quote="Heniek"] postaw ze 2 -3 świeczki takie długopalne one też potrafią o 1-2 stopnie podnieść temperaturę.

W tunelu to może i podniesie.
Oglądałem taki filmik jak w USA przed przymrozkami w winnicy panowie porozkładali na aluminiowych tackach brykiet do grilowania :lol:
Nie powiem widok w nocy był fajny. Jednak rano młode latorośle jakby się "zmęczyły" tym grilowaniem. :) :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 10:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="marcopolo"]
W tunelu to może i podniesie.
Oglądałem taki filmik jak w USA przed przymrozkami w winnicy panowie porozkładali na aluminiowych tackach brykiet do grilowania :lol:
Nie powiem widok w nocy był fajny. Jednak rano młode latorośle jakby się "zmęczyły" tym grilowaniem. :) :lol:

A po co grzać w tunelu? Zamknij drzwi i już, -2 nie zamrozi latorośli pod folią.
Te latorośle nie zmęczyły się grillowaniem tylko mrozem. Mróz był za duży i grillowanie nie pomogło. Przeczytaj co tam napisali.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 10:35 
Kiper
Kiper

Nie dlatego, że mróz był za duży tylko promili miały za mało.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 12:23 
przedszkolak
przedszkolak

No tak, byłem w hurtowni elektrycznej i owszem małe dmuchawki z nagrzewaniem powietrza są i nie problem - kupiłem, ale tunel jest od domu około 60 :!: metrów.
Niby mam przewód elektryczny 30 metrowy, ale kolejny kupować to znów wydatek rzędu 70 zł.
Może do tego dojrzeję, wprawdzie mnie stać na takie wydatki, ale kto dzisiaj nie liczy pieniędzy.

Podjechałem pod cmentarz i kupiłem dwa wkłady (duże) do zniczy po 4zł sztuka już mamy 8 zł.
Jak będą dłużej te nocne przymrozki to i przedłużacz elektryczny się będzie bardziej kalkulowało kupić.
Teraz tak sobie myślę, czy zbyt częste używanie świec nie okopci mi folii od spodu :?:

Jeden z szanownych przedmówców pisał mi o tym aby zrobić kompost z odpadów roślinnych.
Przyznam, że niewątpliwie praktyczne, ale to dla mnie za mądre – poważnie. :)
Sam bym nie wiedział które z roślin, liście, skąd mam je wziąć, tu wkoło lasy iglaste.
Ojca pytał nie będę.

Ponieważ dzisiaj nie mieliśmy prądu (konserwacja) to wziąłem jeszcze raz wózek od rodziców i ponownie zrobiłem kurs po obornik.
Na nieszczęście nie było tej kobiety (właścicielki krowy) ale jej mąż i on mi załadował wózek.
Ponoć nie mógł patrzyć jak ja widły trzymam w rękach. :)
Właśnie siedzę i kończę życie, te setki metrów pod górę po tej żużlowej drodze skończyło mnie. :cry:
Nie przypuszczałem, że na ten wózek tyle tego gó..na wejdzie. :!: :!:
To było z trzy razy cięższe od wczorajszego wózka.
Będzie do wody na podlewanie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 15:02 
mistrz
mistrz

[quote="Pawel"]Te latorośle nie zmęczyły się grillowaniem tylko mrozem. Mróz był za duży i grillowanie nie pomogło.

Wiem wiem - to miał być żarcik w tej poważnej dyskusji. :wink:
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 kwietnia 2007, 20:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="Waldek1"]
Jeden z szanownych przedmówców pisał mi o tym aby zrobić kompost z odpadów roślinnych.
Przyznam, że niewątpliwie praktyczne, ale to dla mnie za mądre – poważnie. :)
Sam bym nie wiedział które z roślin, liście, skąd mam je wziąć, tu wkoło lasy iglaste.
Ojca pytał nie będę.

Wg mnie to jest bardzo proste. Musisz wklikać coś takiego:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q ... lr=lang_pl

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 kwietnia 2007, 12:43 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Heniek"]
Wg mnie to jest bardzo proste. Musisz wklikać coś takiego:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q ... lr=lang_pl

Małżonka też informatyk, ale w rolnictwie bardziej rozgarnięta od razu mi wyjaśniła w czym problem.
Jak będę kosił ogródek to będę wiedział już co z trawą robić, dziękuję. :)

Jest inny problem, doczytałem się, a nawet jeden z przedmówców zadał pytanie czy winorośle były szczepione.
Ja zrozumiałem, że przecież szczepione (uszlachetniane) już kupiłem.
Z kolei przeczytałem dzisiaj w książce, że szczepi się (było to wytłuszczone) przeciw szkodnikowi phylloxera vastatrix.
Nie znalazłem w dalszej części czym i w jaki sposób się szczepi, oraz jak rozpoznać.
Google też jedynie info. encyklopedyczne.
Czy w ogóle się szczepi winorośle profilaktycznie :?:

Mam pytanie do praktyków, (kompletnie nie mam wyczucia).
Po skopaniu ziemi i nawiezieniu obornika, odczekałem dwa dni i dopiero dzisiaj rano podlałem.
Wiem z poprzednich wypowiedzi, że nie można dopuścić do tzw. przelania gleby.
Dzisiaj na ten mój tunelik poszło 10 X 20-litrowych wiader.
Woda wsiąkła w ziemię jak w gąbkę.
Przy założeniu, że będzie dalej słoneczna pogoda to za jaki czas (z praktyki) mniej – więcej następne podlanie.
Wiem, że ktoś pisał, że jak na 20-tu cm ziemia jest sucha.

PS. Bożesz ty mój, same pytania, ale zawsze tak na początku jest.
Myślę, że z upływem czasu pytań będzie coraz mniej.
Swiece dzisiaj na noc dałem, ale myslę, że nie potrzebnie bo temp. była jedynie -1 stopień.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1