Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 04:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 08:48 
Ekspert
Ekspert

Też mam wrażenie, że nie o Biance tu mowa. Późno rusza i raczej jeszcze za wczesnie na pełną dojrzałość.

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 09:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]Też mam wrażenie, że nie o Biance tu mowa. Późno rusza i raczej jeszcze za wczesnie na pełną dojrzałość.

Daniel

One w tunelu rosną
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 09:55 
przedszkolak
przedszkolak

Oto liść z tego nieszczęsnego krzaku.
Zaznaczam, że wietrzę tunel na okrągło, zresztą ciepły rok.
Obrazek

Poniżej Arkadia no ta to mi się udała, jak i niebieskie.
Ojcu nie dokuczam :) , że ja taki ignorant mam plony, u niego w tuneliku rosną chyba z zapasów i przez 3 lata ZERO.
Raz tylko zapytałem kiedy jego winogron spróbuję.
Zresztą sam widzi.
Przypominacie może sobie jak w te mroźne noce wczesnej wiosny dogrzewałem tunel nagrzewnicą i to uratowało, ponadto Wasza pomoc.

Obrazek

http://katalog-www.eu/

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2007, 13:34 
Kiper
Kiper

No Waldek piękne grona! Chyba będę musiał dosadzić arkadię :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 września 2007, 19:25 
przedszkolak
przedszkolak

Chciałem wszystkim którzy prowadzili mnie za rączkę serdecznie podziękować za całkowity sukces jaki osiągnąłem w tym roku w hodowli mojej mini plantacji.

Od miesiąca zajadamy się winogronami i NIGDY :!: na targu lub w jakimkolwiek sklepie nie kupiłem tak smacznych owoców.

Nie tylko ja z małżonką, ale i z rodziny co poniektórzy (wszystkich nie częstuję) nie mogą się nachwalić ponoć pysznego smaku owoców.

Niebieskie poszły jak woda sami żeśmy zżarli z małżonką – były najwcześniej.

Bianka (oprócz tego jednego krzaku) na pozostałych krzakach była niezmiernie słodziutka, jak człowiek zaczął jeść to obiema rękami – pychotka.

Teraz pałaszujemy Arkadię i nie przesadzając to około 1.5 kg dziennie potrafię zjeść.
Leżą w domu i co jakiś czas to zachodzę do półmiska, małżonka też.

Rodzicom bardzo smakują.

Szkoda, że po raz kolejny u ojca KAPLICA, :( podlewał (uprzedzałem – były nawet kłótnie) jak pomidory i nie dość, że leci z zapasów (pierwotnie na wiosnę podmarzły), to już widać, że są objawy gnilne i jak zwykle jest coraz zimniej i jak zwykle nie zdążą dojrzeć porządnie.

Już nie pamiętam kiedy swoje podlewałem, nawet żółkną już co poniektóre liście ale myślę, że spokojnie Arkadia zdąży porządnie we wszystkich gronach dojrzeć.

Jeszcze raz dziękuję – pełny sukces. :!: :)

PS. Ostatnio już na spokojnie rozmawiałem z ojcem i przyznał, że są dwa newralgiczne punkty, które musi przestrzegać, to za wszelką cenę nie dopuścić do podmarznięcia na wiosnę i niezmierne oszczędne podlewanie – wietrzenie.
Przy tak małych tunelikach jakie prowadzimy to nie problem.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 19:29 
przedszkolak
przedszkolak

Serdecznie witam wszystkich winogro -jadów i winogro – przetwórców. :)
Dawno nie pisałem na forum, bo nie miałem problemów.

Zauważyłem (dzięki Waszym sugestiom) nawet pod tunelem MINIMUM podlewania :!:
Naprawdę trzeba wiele razy poprzekładać sobie w głowie zanim zaniesie się do tunelu w którym są wieloletnie winorośla wiadro wody.

Obecnie od prawie dwóch miesięcy nie zaniosłem do tunelu nawet kropli wody.

Dzięki WASZEJ pomocy wraz z małżonką zjedliśmy w tym roku tyle smacznych winogron z własnego chowu, że jakbyśmy nie wiem jak się zapierali to nie udźwignęlibyśmy jednocześnie.
Wyjedliśmy do ostatniego grona.

Mam oczywiście pytanie, jako nadal KOMPLETNY IGNORANT.

Kiedy rozpocząć przycinanie krzewów na zimę :?:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 20:22 
Kiper
Kiper

wg mnie jak opadną liście - to najlepiej widać co obciąć i jak uformować krzak - ja tak robię, moze inni ci doradzą ze na wiosnę - i też będzie dobrze, a jeszcze inni mają tyle hektarów że tną od jesieni do wiosny :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 października 2007, 21:13 
Kiper
Kiper

Wiosenne cięcie ma napewno jedna poważna zaletę.Gdy zima bedzie ostra,a mróz bedzie siarczysty i część łoz przemarznie,wtedy wiosennym cieciem cięciem możemy w jakiś sposób zrekompensować skutki mrozów.

Pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 października 2007, 17:40 
nowicjusz
nowicjusz

Witam Was wszystkich!
dzięki Waszej pomocy i dociekliwym pytaniom Waldka 1 przyciełam wczoraj stare winogrona co prawda rosną na wolnym powietrzu ,ale punkt zaczepienia miałam. Ogoliłam je okropnie i pozostawiłam główne konary(łozy?)i zobaczę!
Bo w tym roku odkupiłam działkę" rekreacyjną" od starszej osoby i właśnie między innymi winogrona są bardzo rozrośnięte tzn.rosną wszędzie i na orzechu włoskim i na brzoskwiniach i na altance ,ale owoce to takie białe i malutkie,ale smaczne.Nie dowiedziałam się jaka to odmiana ,ale jeszcze zobaczę jak przeżyją /to cięcie/ Przekopałam ziemię i oborniku nie żałowałam.Okryłam korzenie liśćmi i nie wiem czy to wszystko ,aby przezimowały? Jak macie jakieś podpowiedzi to proszę o pomoc.
:D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 października 2007, 18:22 
Ekspert
Ekspert

graz122 co rozumiesz przez "konary(łoza)". Jeśli zostawiłaś trochę pędów jednorocznych to krzew będzie miał na czym owocować. Jeśli nie, to masz rok spokoju z owocami. Poczytaj jeszcze gdzieś na innych topikach o cięciu polecam też trochę o filozofii cięcia tutaj:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... mp;thold=0
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... mp;thold=0
Korzeni w gruncie zasadniczo nie ma potrzeby przykrywać, ziemia stanowi wystarczającą osłonę.
I jeszcze jedno miło by nam było gdybyś przedstawiła się skąd jesteś (w profilu), taki mamy tu zwyczaj, który bardzo ułatwia rozmowy winoroślarskie, w tak zróżnicowanym klimatycznie kraju jak Polska.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 października 2007, 21:18 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć.Dzięki za uwagę i w profilu dodałam .Jestem z zamglonej dziś opolszczyzny.Po sprawdzeniu podanych przez Ciebie stron to jednak zostawiłam troszeczkę jednorocznych odrostów .tzn że moge liczyć na jakieś owoce. mam nadzieję,że przezimują ,bo już mi znajoma mówił,że za radykalnie postąpiłam z tym cięciem
:P

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 października 2007, 21:43 
Ekspert
Ekspert

Nie martw się, winorośl lepiej za mocno przyciąć, niż za mocno zapuścić :twisted:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2008, 21:38 
przedszkolak
przedszkolak

Witam serdecznie, po niezmiernie długiej przerwie, zmieniałem notebooka i oczywiście hasła i login zapomniałem.
Ileż ja się nakombinowałem. :roll:
W sumie cieszę się, że ma się ku wiośnie i zacznę przycinanie.
Cieszę się, że znów tu jestem, POWAŻNIE :) stęskniłem się za Wami, nieraz w te długie wieczory myślałem o Was wszystkich.

Za chwilę zacznie się korowód ze zniczami, nagrzewnicą.
Po ojcu dostałem też ten drugi tunelik z nową folią, ojciec już w życiu nie ruszy winogrona 84 lata i cukrzyca.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 lutego 2008, 21:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="Waldek1"]Witam serdecznie, po niezmiernie długiej przerwie.
Po ojcu dostałem też ten drugi tunelik z nową folią, ojciec już w życiu nie ruszy winogrona 84 lata i cukrzyca.

Nie wiem...., mam nadzieję, że źle zrozumiem i nie jesteś zadowolony z wieku ojca i jego cukrzycy.
Myślę, że nie zaszkodzi jak go zapytasz o tajniki uprawy, na pewno poczuje sie lepiej i poczuje sie potrzebny.
Sorry ,ale tak to odebrałem.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 05:05 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="heavy"]Nie wiem...., mam nadzieję, że źle zrozumiem i nie jesteś zadowolony z wieku ojca i jego cukrzycy.
Myślę, że nie zaszkodzi jak go zapytasz o tajniki uprawy, na pewno poczuje sie lepiej i poczuje sie potrzebny.
Sorry ,ale tak to odebrałem.

Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale to, co piszesz to jest chore :!:

Żeby tak ludzie dbali o swoje dzieci jak ja o swoich rodziców...
Rano, jak to u mnie po 3.00 włączam komputer i co widzę, dla mnie nie do przyjęcia.

Chciał bym, aby moi rodzice mnie PRZEŻYLI :!: , nie mam nikogo (pomijając małżonkę) tak bliskiego jak oni, czasem żartuję, że mam dwoje dzieci, mamusia 80 lat, ojciec 84 lata i mają tylko mnie – NIESTETY JEDYNAK, siostra bardzo dawno temu zmarła (36 lat).

Należało zrozumieć mój post tak, że będę zajmował się w tym sezonie jeszcze jednym tunelikiem, tyle i tylko tyle.
Dzięki Waszej pomocy dam sobie radę. :)
Toż nie zostawię, chyba mnie szanowne grono rozumie, wieloletnich winorośli bez opieki.
Ja, jako wieloletni Informatyk naprawdę mam wiele problemów, przesadzając z trzymaniem łopaty, a co dopiero uprawą winorośli.

PS. Właśnie wczoraj przywoziłem lekarza - specjalistę do domu z odległej miejscowości, aby załatwić ojcu kompleksowe badania w szpitalu specjalistycznym gdzie niezmiernie się ciężko dostać.
ZAŁATWIŁEM.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1