Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 23:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 09:17 
nowicjusz
nowicjusz

Witam posadziłem w listopadzie 4 krzewy odmian deserowych tj: Piesnia, Iza Zaliwska, Swenson Red i Wiktoria 5. Krzewy kupione były jako sadzonki dwuletnie w doniczkach. Wsadzając je nie dawałem obornika pod korzenie ponieważ doradzono mi żeby porządnie na jesień zwapnować glebę ponieważ była kwaśna dlatego wykopałem szerszy dół i obsadziłem w glebie zasadowej po czym wapno rozsypałem po wierzchu a azot polecono mi na wiosnę. Przy wskazaniu z racji tego że roślina już była w stanie spoczynku to rozluźniłem bryłę korzeniową, a krzewy mają 6-8mm na wysokości 1m.
Zdjęcie dolnej części tej sadzonki w linku https://m.fotosik.pl/zdjecie/7d0f0a70af145381
Krzewy posadzone do nauki na błędach bo w przyszłości planuję doradzić odmiany przerobowe.

Proszę o odpowiedź na kilka pytań:
1. Czy tak posadzone krzewy na wiosnę nawieźć obornikiem powierzchniowo wokół rośliny i czy trzeba ten obornik (granulowany) przekopać?
2. Czy łozy grubości 6-8mm w trzecim roku mogę już przyciąć na docelową wysokość pierwszego drutu czy jeszcze raz będę musiał ciąć na dwa oczka a w kolejnym roku ramię stałe.
3. Jak prowadzić takie krzewy? Myślał o stałym ramieniu Royat/Casenave. A co do Swensona to ponoć kurtyna jest dobrą formą.
4. Czy Swensonowi trzeba uszczykiwać wierzchołki latorośli przy kwitnieniu?
5. Pytanie z innej beczki czy mogę posadzić jeszcze teraz sadzonki gołokorzeniowe póki ziemia nie przymarzła i przed zapowiadanymi przymrozkami?

Jakie są wasze doświadczenia z tymi Odmianami?

PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 09:53 
Kiper
Kiper

Odkad pojawil sie prawdziwy popularny internet wszystkie odpowiedzi mozna tam znalezc. Wystarczy troche checi. Zachecam do czytania, ogladania wiadomosci juz tam zamieszczonych. Chocby polecam cala serie filmow naszego forumowicza, kolegi "kapitana"

https://www.youtube.com/watch?v=iHNDFpbPa-g

Podobnych filmow kolegi i nie tytlko jest cala masa i beda wspaniala lektura na jesienno- zimowe wieczory. Polecam.
Rowniez cala seria filmow drugiego Piotra "Akademia na winnicy"

Sadzonki sadzimy cala zime jak tylko ziemia nie jest zamarznieta. Caly sztober do ziemi a na wierzchu nasypujemy kretowisko. W kwietniu kretowisko usuwamy i czekamy na wino. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=0fTmfr9S8-I

PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 11:36 
mistrz
mistrz

Czy te sadzonki miały na etykiecie 2L ? Bo nie zawsze oznacza to 2 lata tylko doniczkę 2 litry do opisów fiskalnych.Wosk na twoich sadzonkach to potwierdza.Na wiosnę na dwa oczka tniesz i czekasz co urośnie pod ziemią i wyprowadzasz na jeden bat.Tak że co do formy masz dużo czasu na czytanie (choć sporo już przeczytałeś bo wpis popełniłeś bogaty tylko jakiegoś potwierdzenia potrzebujesz :oops: )O kopcowaniu masz wyżej :mrgreen:

PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 16:45 
nowicjusz
nowicjusz

Marek39, sadzonki kupowałem w okolicznej winnicy, chyba jedyna, którą działa nie w kierunku winiarskim a szkółkarskim. Być może to błąd bo poszedłem w masówe a być może dobry bo mają doświadczenie, tego nie wiem ale w linku jest opis sadzonek i wynika z niego że po pierwszym roku zostały sadzonki przycięte na 2 oczka no ale jeśli będzie taka potrzeba to też przytnę i będę rok w plecy i kilka złotych które przepłaciłem za dwuletnie sadzonki. W opisie jest dokładnie opisane jak rzekomo powstają sadzonki. https://winnica-eden.pl/rodzaje-sadzonek/

PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 17:34 
mistrz
mistrz

Nie chodzi jak powstają ale ile czasu sie ukorzeniają koledzy z tut forum już dawno orzekli(a znają się) że winorośl musi ukorzeniać sie min 2 lata w miejscu docelowym (wakacje w doniczkach się nie liczą- nie dotyczy waz z epoki Ming)

PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 19:31 
mistrz
mistrz

U mnie wszystkie jednoroczne, w tym knotki z P9 z wiosny owocują w drugim roku (jedno lub dwa grona próbne). Decyduje o tym duży dołek z obornikiem.
Dobrze kombinujesz żeby na wiosnę dać nawóz i wyprowadzić pień z ramieniem. Dlatego już teraz bym wszystkie położył i lekko przysypał. Gdyby coś nie wypaliło, to ciąć na 2 oczka zdążysz na wiosnę.
Gdy uszczykiwałem wierzchołki Swenson Red przed kwitnieniem grona nie były przestrzelone, ale na pergoli zastąpił do Galant.

PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 21:51 
nowicjusz
nowicjusz

A jak grube miałeś łozy z których wyrastały latorośle na których były próbne grona?

PostNapisane: środa, 7 grudnia 2022, 22:24 
mistrz
mistrz

Na wysokości metra coś od 0,5 do 1,0 cm (nie mierzyłem), ale rosły od 3 do 5 metrów. Pod koniec sierpnia skracałem do 2m, w grudniu przysypywałem, wiosną po odkopaniu zaginałem na 60-70cm i miałem pojedynczy Guyot.

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2022, 15:40 
nowicjusz
nowicjusz

Zakopcowałem w ten sposób kładąc łozę na ziemii i na to torf odkwaszony bo miałem pod ręką a ta jaśniejsza to rodzima ziemia z tym że nie wiem czy dobrze zrobiłem bo jest wilgotna.
https://m.fotosik.pl/zdjecie/2a765b47d61d6a9c

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2022, 19:18 
mistrz
mistrz

Wilgotność okrycia to normalna rzecz, u mnie leżały nieraz tygodniami w brei podczas zimowych roztopów. Zdarzyło mi się uszkodzić pąki podczas wiosennego odkrywania ze skawalonej ziemi rodzimej (nie była całkowicie rozmarznięta). Bezpieczniej jest okrywać luźną ziemią próchniczą np. z pod drzew liściastych.

Strefa czasowa: UTC + 1