Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 04:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 20:19 
czeladnik
czeladnik

Cześć,

Znalazłem dwie ciekawe stronki, wygoogluje suncalc i shadowcalc. Pierwszy pokazuje z jakiego kierunku swieci słońce o danej porze. Można wtedy wyliczyc dlugosc cienia i mieć pełną kontrolę o której godzinie w jakim miejscu jest cień dzięki temu. Co mnie zaintrygowało to że w godzinach wczesno porannych i wieczornych - tak jak każdy wie długość cienia jest znacznie większa niż w południe. tak np. w terminie dojrzewania winorośli np. 1 września długość cienia już na kilka godzin przed zachodem słońca np. wynosi ponad 5cio krotność wysokości danego obiektu. Zatem np. jeżeli mamy rzędy pn-płd prowadzone w odstępach 2.5 metra między rzędami, to górna część latorośli znajdująca się np. na wysokości 150cm rzuci cień na grona sąsiedniego rzędu... nawet gdyby był odstęp 5 metrów... wszystko zależy od godziny oczywiście. Według moich ustaleń zatem najistotniejsze i to też pewnie nie odkryję ameryki są godziny na kilka godzin przed i kilka po południu. Jakie to w praktyce ma znaczenie dla winorośli lub innej rośliny stracenie tych kilku godzin w wyniku zacienienia? rosnąc np. przy południowej ścianie winorośl ma słońce od samego rana do samego wieczora, natomiast w rzędach ilość tego słońca jest ograniczona z np. 14 godzin do tych 8 godzin w najbliższych południu. Czy to ma duże znaczenie?

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 08:33 
Ekspert
Ekspert

Najistotniejsze godziny ranne i przedwieczorne wynikać mogą ze słabszego oświetlenia w tym czasie. Południe to czas gdy droga światła przez atmosferę jest krótsza, co oznacza słabsze tłumienie. Wrzesień jest miesiącem gwałtownego spadku czasu oświetlenia (równonoc jesienna) jak również natężenia promieniowania (ostry kąt padania promieni).
Tradycyjny układ rzędów N-S ma tę wadę, że najcenniejsze we wrześniu popołudniowe przebłyski światła padają głównie na glebę międzyrzędzi.
Myślę że modele dobowej energii oświetlenia dla rzędów odchylonych o 30, 45 i 60 stopni dla okresu równonocy z uwzględnieniem statystycznie wyższego natężenia światła w godzinach 11-16, dałyby nowy pogląd na problem wrześniowego niedoboru oświetlenia.

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 10:16 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Tradycyjny układ rzędów N-S ma tę wadę, że najcenniejsze we wrześniu popołudniowe przebłyski światła padają głównie na glebę międzyrzędzi.

A to czasem nie jest zaleta, że ziemia jest nagrzewana, tym bardziej w czasie gdy fotosynteza zachodzi słabiej?

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 11:26 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):

Z tego co zaobserwowałem popołudniowe słońce we wrześniu oświetla przede wszystkim krzewy, a te z kolei zacieniają międzyrzędzia, więc zupełnie nie mogę pojąć Twojego wywodu.

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 12:33 
czeladnik
czeladnik

Na pierwszym kalkulatorze wyszło mi patrząc tak na oko na monitor, że słońce na dzień 1 października odbiega o 45st. od południa około 9 rano i 15 (ale to tak patrząc na ekran).
Wg drugiego kalkulatora (o ile dobrze wpisałem strefę czasową =1) wyszło mi, że obiekt o wys. 1,8m rzuca cień 12:00 - 3,5m, 9:00 - 6m, 15:00 - 7m (dane w przybliżeniu).
Trzeba jednak wziąść pod uwagę, że jeżeli mamy rzędy N-S to odchylając się o 45st. trzeba policzyć odległość między rzędami też po tym kącie. Biorąc dla łatwości obliczeń odległość rzędów 2metry to przy 45st. będzie to 1,4*2=2,8m.
I teraz jeżeli cień rzucany przez obiekt o wys. 1,8 ma 6m to mnie wychodzi, że cień na naszym kolejnym rzędzie ma ok. 1m wysokości.

Wszystkie obliczenia są bardzo szacunkowe i bardzo na szybko robione więc możliwe, że gdzieś się pomyliłem albo zawiodła mnie logika :D

Dane dla współrzędnych geograficznych Nowego Sącza :-)

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 13:31 
czeladnik
czeladnik

A to nie jest tak, że skoro cień o tej 14-15 jest 5 razy dłuższy od wysokości obiektu rzucającego go i np mamy prowadzenie owocujące od 50cm nad ziemią do metra, ale nad tą wysokością krzewy jeszcze przecież mają liście dajmy na to do 150m. Zatem roznica w wysokości między 150cm a 50cm jest 1 metr. oznacza to że jeżeli cień byłby 5razy dłuższy to w tym wypadku dolna część owoców (ta bliżej ziemi) potrzebuje 5 metry odstępu od drugiego rzędu? (by mieć 100% słońca oczywiście)? To chyba by było coś na zasadzie zadań z podstawówki o twierdzeniu talesa, ale ja się tam nie znam. Chcę tylko ustalić czy las od strony zachodniej, który mam w istotnym stopniu wpłynie na fotosynteze i dojrzewanie winorośli. Bo ten las rzuca mi cień na ostatnie 3 godziny wieczorne. Ale skoro w tym czasie rzędy się wzajemnie same zacieniają to chyba nie ma znaczenia - tylko takie że osłoni od wiatru więc nawet na plus.

Z drugiej strony odmiany wczesne jak np. Solaris otrzymują znacznie więcej słońca od tych odmian np. jak Seyval (początek października), a jednak obie odmiany są cenione za pewne walory. Jednak to Solaris jest uprawiany dla potrzeb winiarskich w naszym kraju znacznie bardziej niż Seyval czy nie jest tak? Piszę o tym bo ten jeden miesiąc dojrzewania to już nie tylko dłuższy dzień, ale wyżej padające promienie słoneczne więc mniejsze zacienianie się rzędów czy nie z tego bierze się powód wysokich cukrów tej odmiany?

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 14:02 
Kiper
Kiper

Wg mnie nie zawsze teoria poparta jest praktyką.
Przeważnie najpierw kupujemy działkę a potem zarażamy sie winoroślą.:)
I zostaje już tylko tak prowadzić rzędy aby było nam wygodnie.
Ja np mam od wschodu wysoką ścianę świerków, które w godzinach rannych zacieniają pierwsze kilkanaście krzaków.Co ciekawe, krzaki te lepiej rosną od pozostałych.
Mówie tu, aby była jasność, oczywiście o krzakach tej samej odmiany.

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 22:04 
Ekspert
Ekspert

stwor napisał(a):
Na pierwszym kalkulatorze wyszło mi patrząc tak na oko na monitor, że słońce na dzień 1 października odbiega o 45st. od południa około 9 rano i 15 (ale to tak patrząc na ekran).
Wg drugiego kalkulatora (o ile dobrze wpisałem strefę czasową =1) wyszło mi, że obiekt o wys. 1,8m rzuca cień 12:00 - 3,5m, 9:00 - 6m, 15:00 - 7m (dane w przybliżeniu).
Trzeba jednak wziąść pod uwagę, że jeżeli mamy rzędy N-S to odchylając się o 45st. trzeba policzyć odległość między rzędami też po tym kącie. Biorąc dla łatwości obliczeń odległość rzędów 2metry to przy 45st. będzie to 1,4*2=2,8m.
I teraz jeżeli cień rzucany przez obiekt o wys. 1,8 ma 6m to mnie wychodzi, że cień na naszym kolejnym rzędzie ma ok. 1m wysokości.
Dane dla współrzędnych geograficznych Nowego Sącza :-)

Te wyliczenia dobrze ilustrują zjawisko na które chcę wrócić Waszą uwagę. Jeśli przyjmujemy za krytyczną dla dojrzewania ilość światła padającą na liście, to powinniśmy zauważyć że przy rzędach N-S, w samo południe słońce świeci równolegle do rzędów. Jeśli rzędy "obrócimy" o jakieś 30 stopni (dwie godziny) w kierunku zgodnym z obrotem Ziemi, to mało efektywne promieniowanie równoległe do rzędów wystąpi około 10tej godziny, natomiast najbardziej efektywne prostopadłe oświetlenie będzie około 13tej godziny.
Druga sprawa jak przedmówca zauważył, zazwyczaj działka wyznacza dwa kierunki rzędów, czyli wzdłuż i w poprzek. No i czym innym są potrzeby wzrostu a czym innym dojrzewania.

PostNapisane: czwartek, 13 lutego 2014, 22:20 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Te wyliczenia dobrze ilustrują zjawisko na które chcę wrócić Waszą uwagę. Jeśli przyjmujemy za krytyczną dla dojrzewania ilość światła padającą na liście, to powinniśmy zauważyć że przy rzędach N-S, w samo południe słońce świeci równolegle do rzędów.

No i świetnie.

PostNapisane: piątek, 14 lutego 2014, 07:49 
czeladnik
czeladnik

Dobrze, czy można założyć następującą tezę.

Najbardziej odpowiednie ustawienie winorośli to N-S.
Im późniejsza odmiana, tym największe są zyski z dużych odstępów między rzędami oraz bardziej porządane odchylenie o kilka stopni od układu n-s.

Teraz pozwole sobię odnieść do swojego przypadku. Jeżeli na mojej działcę wbiję palik o wysokości 2 metrów to będzie on oświetlony w dzien, który trwa od 8 do 20 w godzinach 8-17. Czy zatem powinienem odchylić ustawienie rzędów, w jakąś konkretną stronę, celem wydobycia większej ilości wschodniego słońca? Absolutnie tak jeżeli prowadziłbym przy ścianie, ale chodzi mi o międzyrzędzia.

PostNapisane: piątek, 14 lutego 2014, 09:11 
Ekspert
Ekspert

zdzicholo napisał(a):
poszukiwacz napisał(a):

A to czasem nie jest zaleta, że ziemia jest nagrzewana, tym bardziej w czasie gdy fotosynteza zachodzi słabiej?

Mogłaby być zaletą w przypadku uprawy wcześniaków, jak np.: Solaris. Jednak te odmiany które dochodzą na przełomie września i października mają niedobór światła, podczas gdy ziemia jest dobrze nagrzana .Początek września oferuje zazwyczaj kilka godzin dziennie skutecznego słońca na dzień w godzinach południowych i wczesnego popołudnia. Myślę że warto tak sadzić by we wrześniu jak najwięcej światła pochłaniały liście. Wielkość odchyłki trzeba wyliczyć a potem sprawdzić-wypraktykować. Możliwe że do tego układu lepiej nadadzą się szersze międzyrzędzia, jakie występują przy uprawie ciągnikowej.

PostNapisane: sobota, 15 lutego 2014, 13:03 
Kiper
Kiper

Przemysłową winnicę sadzimy:
1. góra - doł - łatwiejsza uprawa
2. tak aby rzędy były dłuższe - mniejsze straty na terenie, szybsza uprawa mechaniczna, tańsze rusztowanie
3. tak aby było estetycznie

Przy kilku krzakach to możesz sadzić w gwiazdki, trójkąty i inne figury. Jest znacznie więcej decydujących rzeczy od kierunku...

PostNapisane: sobota, 15 lutego 2014, 13:31 
Ekspert
Ekspert

Jednak ja unikal bym ustawien wschod-zachod. Mam trzy rzedy tak ustawione i zdecydowanie nie jest to dobre rozwiazanie. Od polnocnej strony jest mniej lisci, owoce ustawione na polnoc dojrzewaja zaowazalnie pozniej.

PostNapisane: sobota, 15 lutego 2014, 21:39 
Ekspert
Ekspert

Estetyka ma znaczenie dla amatorskiej winnicy a ekonomia dla przemysłowej.
Korci mnie by kawałek obsadzić z takim umiarkowanym skrętem w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Wprawdzie będzie asymetria oświetlenia, ale skręt o 20 lub 30 stopni nie eliminuje oświetlenia drugiej stron tylko je zmniejsza.

PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 19:02 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Mogłaby być zaletą w przypadku uprawy wcześniaków, jak np.: Solaris. Jednak te odmiany które dochodzą na przełomie września i października mają niedobór światła, podczas gdy ziemia jest dobrze nagrzana .Początek września oferuje zazwyczaj kilka godzin dziennie skutecznego słońca na dzień w godzinach południowych i wczesnego popołudnia. Myślę że warto tak sadzić by we wrześniu jak najwięcej światła pochłaniały liście. Wielkość odchyłki trzeba wyliczyć a potem sprawdzić-wypraktykować. Możliwe że do tego układu lepiej nadadzą się szersze międzyrzędzia, jakie występują przy uprawie ciągnikowej.

A tak naprawdę to chcesz mieć jak najlepiej oświetlone krzewy czy jak najwięcej cukru w jagodach? Bo to nie jedno i to samo.
post21699.html#p21699

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1