Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 08:49 
nowicjusz
nowicjusz

Posadziłem kilka sadzonek Sibery w rządku skierowanym w kierunku wschód-zachód. Teraz jednak, po przemyśleniu sprawy myslę, że kierunek północ-południe byłby lepszy - słońce rzechodząc ze wschodu na zachó w ciągu dnia operuje swoimi promieniami po całej roślinie, natomiast przy ułożeniu wschód-zachód tylko po jednej jego stronie. ponadto przy kilku rzędach w kierunku wschó-zachód najlepiej będzie miał rząd pierwszy. Z drugiej jednak strony mam ograniczony obszar na moją pierwszą "winnicę" i lepiej posadzić mi rośliny właśnie w kierunku wschód-zachód.
Poradźcie co robić? czy przesadzić te krzaczki w kierunku pólnoc-południe? Planuje jeszcze posadzenie kilku rzędów i póki co mogę to bez szkody dla roślin zrobić.
Pozdrawiam
domeldoom

PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 09:38 
Ekspert
Ekspert

N-S najlepsze zdecydowanie. Chyba, że jeden szereg przy ścianie. Wtedy E-W najlepsze.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 21:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="domeldoom"]Posadziłem kilka sadzonek Sibery w rządku skierowanym w kierunku wschód-zachód. Teraz jednak, po przemyśleniu sprawy myslę, że kierunek północ-południe byłby lepszy - słońce rzechodząc ze wschodu na zachó w ciągu dnia operuje swoimi promieniami po całej roślinie, natomiast przy ułożeniu wschód-zachód tylko po jednej jego stronie. ponadto przy kilku rzędach w kierunku wschó-zachód najlepiej będzie miał rząd pierwszy.

Prawidłowo myślisz, zacienienie będzie duże nawet w 1 rzędzie bo będziesz miał słońce tylko z jednej strony.

Cytuj:
Z drugiej jednak strony mam ograniczony obszar na moją pierwszą "winnicę" i lepiej posadzić mi rośliny właśnie w kierunku wschód-zachód.

czy wschód-zachód czy północ-południe to zajmuje tyle samo miejsca. Jak masz małą działkę to musisz jedynie dojście przemyśleć, ale i to nie powinno zajć dużo miejsca.

Cytuj:
Poradźcie co robić? czy przesadzić te krzaczki w kierunku pólnoc-południe? Planuje jeszcze posadzenie kilku rzędów i póki co mogę to bez szkody dla roślin zrobić.

Proponuję przesadzić ale na jesieni jak opadną liście teraz możesz przygotować dołki i zaprawić je obornikiem albo kompostem. Młode krzaczki prktycznie nie ucierpi zwłaszcza jak je delikatnie wykopiesz i od razu przesadzisz z bryłą ziemi.
Heniek

PostNapisane: piątek, 20 sierpnia 2004, 12:37 
czeladnik
czeladnik

Podłączę się do tematu:
Mam do obsadzenia kawałek terenu który schodzi lekko (5m na 100) w kierunku wschodnim.
Czy w tym układzie nadal lepiej N-S czy może jednak zgodnie z kierunkiem zbocza E-W?

PostNapisane: piątek, 20 sierpnia 2004, 20:18 
Ekspert
Ekspert

Hm 5 stopni to nie jest dużo, zakładajc że rzędy będziesz miał co 2 m to masz różnicę 10 cm między rzędami. Podejrzewam, że przez dłuższą część dnia będzie Ci jeden rząd zasłaniał drugi.

Heniek

PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 23:21 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Heniek"]Hm 5 stopni to nie jest dużo, zakładajc że rzędy będziesz miał co 2 m to masz różnicę 10 cm między rzędami. Podejrzewam, że przez dłuższą część dnia będzie Ci jeden rząd zasłaniał drugi.

No to zawsze można szerzej posadzić :)

BTW, 5m/100 to nie jest 5 stopni tylko 5%. W stopniach to prawie 2,9. Czyli jeszcze lepiej.

L

Strefa czasowa: UTC + 1