[quote="domeldoom"]Posadziłem kilka sadzonek Sibery w rządku skierowanym w kierunku wschód-zachód. Teraz jednak, po przemyśleniu sprawy myslę, że kierunek północ-południe byłby lepszy - słońce rzechodząc ze wschodu na zachó w ciągu dnia operuje swoimi promieniami po całej roślinie, natomiast przy ułożeniu wschód-zachód tylko po jednej jego stronie. ponadto przy kilku rzędach w kierunku wschó-zachód najlepiej będzie miał rząd pierwszy.
Prawidłowo myślisz, zacienienie będzie duże nawet w 1 rzędzie bo będziesz miał słońce tylko z jednej strony.
Cytuj: Z drugiej jednak strony mam ograniczony obszar na moją pierwszą "winnicę" i lepiej posadzić mi rośliny właśnie w kierunku wschód-zachód.
czy wschód-zachód czy północ-południe to zajmuje tyle samo miejsca. Jak masz małą działkę to musisz jedynie dojście przemyśleć, ale i to nie powinno zajć dużo miejsca.
Cytuj: Poradźcie co robić? czy przesadzić te krzaczki w kierunku pólnoc-południe? Planuje jeszcze posadzenie kilku rzędów i póki co mogę to bez szkody dla roślin zrobić.
Proponuję przesadzić ale na jesieni jak opadną liście teraz możesz przygotować dołki i zaprawić je obornikiem albo kompostem. Młode krzaczki prktycznie nie ucierpi zwłaszcza jak je delikatnie wykopiesz i od razu przesadzisz z bryłą ziemi.
Heniek
|