Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 07:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2018, 10:12 
Kiper
Kiper

pionty napisał(a):
siekiernik napisał(a):
mihuu napisał(a):
Witajcie mam szybkie pytanie. Czy dopóki nie wychodzi jeszcze zielone z paków, to można pryskać olejami? Nie jest za późno i czy oprysk spełni swoją funkcję?

Jeżeli nie masz jeszcze listków, czyli najpóźniej wełnisty pąk, to tak. Dla liści oleje są szkodliwe.

To jak to z tymi olejami?
Spotkałem się z wypowiedziami na forum, że nawet oprysk olejem w fazie kilku liści nie wpłynął negatywnie na latorośle.

Owszem, oprysk może nie spełnić swojej funkcji, ale że od razu olej jest szkodliwy dla liści?

Sprowadzając rzecz do absurdu wszystko jest szkodliwe - przykładowo szczypta soli poprawia smak jedzenia a szklanka soli zjedzona w krótkim czasie zabija... Nawet wodą niezbędną do życia można "zapić się" na śmierć, różnicę robi dawka / ilość.
A wracając do olejów to w sezonie używam na przeróżne rośliny ogrodowe oprysku z 0,5% oleju rzepakowego zemulgowanego z płynem do naczyń i nigdy niczego nie poparzyłem pod warunkiem zachowania podstawowych zasad czyli nie pryskania w pełnym słońcu. Taki oprysk eliminuje mszyce i poważnie ogranicza populację przędziorkowi. Natomiast nigdy nie próbowałem na liście dawki dla okresu bezlistnego czyli 2% jak również nie stosuję na liście mieszanki siarka + olej - to tylko na gołe drewno.

PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2018, 10:19 
Kiper
Kiper

Zabrałem głos, gdyż w ubiegłym tygodniu wykonałem oprysk 2% Promanalem.
Krzewy były w różnych fazach wegetacji i byłem zmuszony (po prostu chciałem tym olejem prysnąć, a późno mi przyszedł) pryskać także po liściach na niektórych odmianach.
Żadne z nich nie uległy poparzeniom.
Oprysk wykonałem między godz. 18 a 19, w półcieniu. Temperatura około 15 stopni.

Możliwe są jakieś inne uszkodzenia? (poza poparzeniami)

Krystek napisał(a):
Więc chyba nie pozostaje nic innego, jak komuś zrobić próbę, na jakimś krzaku z listkami. Skoro Hortensji nie szkodzi .... Jak przybędzie mi zielonego, to przeznaczę jedną latorośl i prysnę olejem. DariuszNS, masz rację ... dawka i pora dnia to kluczowa sprawa.

Ubiegłem Cię :wink:
Nie zrobiłbym tego, gdybym nie przeczytał tutaj na forum, że jest to nieszkodliwe. Są relacje mówiące, że to nie zaszkodziło liściom. Jedynie może nie wytłuc szkodników.

Ostatnio edytowano wtorek, 24 kwietnia 2018, 10:25 przez pionty, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2018, 10:30 
mistrz
mistrz

Więc chyba nie pozostaje nic innego, jak komuś zrobić próbę, na jakimś krzaku z listkami. Skoro Hortensji nie szkodzi .... Jak przybędzie mi zielonego, to przeznaczę jedną latorośl i prysnę olejem. DariuszNS, masz rację ... dawka i pora dnia to kluczowa sprawa.
pionty napisał(a):
Ubiegłem Cię :wink:
Nie zrobiłbym tego, gdybym nie przeczytał tutaj na forum, że jest to nieszkodliwe. Są relacje mówiące, że to nie zaszkodziło liściom. Jedynie może nie wytłuc szkodników.

Zgadza się :wink: :thumbup:
Kiedy robicie kolejny/kolejne opryski olejem?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1