Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 02:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: KIEDY PRZYCINAĆ
PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 14:59 
nowicjusz
nowicjusz

WITAM!
Jestem zielony w uprawie winogron jak zielony groszek i dlatego ma kilka pytań do ludzi zających temat.
Mieszkam w Łodzi w domku z tarasem przed którym rośnie 10 letnie winogrono.Co roku puszcza bardzo długie pędy ale owoców ma bardzo mało i są małe.Przycinam je zawsze w ciągu lata to co jest za dużo, nawet w połowie pędów żeby nie zasłaniały słońca.Na jesieni przycinam je dość mocno tzn młode pędy na oczko od pędów zdrewniałych.Muszę powiedzieć że te zdrewniałe pędy pną się po balustradzie tarasu na długość ok.3-4m.Główny pień jest gruby jak noga w kostce tzn. ok 10-12cm średnicy.Co robię źle że nie owocuje?
Acha jak się nazywa nie wiem jest czerwone i ma pestki.
Proszę opodpowiedzi.
PS.To samo mam z jeżyną i malinami. Jeżyna rodziła tylko raz przez pięć lat a maliny wogóle wszystko przycinam zawsze na jesieni czy dobrze?

PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 15:25 
nowicjusz
nowicjusz

Możesz już ciąć.Spróbuj cięcie mieszane na2pąki i na 10 pąków ale nie więcej w sumie niż 60 pąków.
Powodzenia.

PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 17:09 
czeladnik
czeladnik

Wiatam,

Może masz niedobór mikroelementów... Polecałbym zbadanie gleby w stacji rolniczo-chemicznej.

Poza tym cięcie na 1 oczko to też za krótko. Tnij przynajmniej na 2 :)

PostNapisane: czwartek, 9 lutego 2006, 18:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="wosiu"]Co roku puszcza bardzo długie pędy ale owoców ma bardzo mało i są małe.Przycinam je zawsze w ciągu lata to co jest za dużo, nawet w połowie pędów żeby nie zasłaniały słońca.Na jesieni przycinam je dość mocno tzn młode pędy na oczko od pędów zdrewniałych.

Przycinanie na jedno oczko , w dodatku jesienią jest bardzo niekorzystne przynajmiej z dwóch względów:
1. U wielu odmian pierwsze 2-3 oczka są niepłodne.
2. W pojedynczych oczkach mogą przemarzać pąki główne i rozwijają się wówczas pąki zapasowe , które w wielu przypadkach są również niepłodne.
Dlatego lepiej jest jesienią zrobić wstępne cięcie , a na "gotowo " ciąć w drugiej połowie marca , kiedy minie ryzyko wystąpienia dużych mrozów.
Oczywiście przynajmiej na 2-4 pąki. Żeby zbytnio nie zagęszczać i nie przeciążać krzewu , część słabszych łóz wyciąć w całości lub pozostawić po jednym pąku dla ewentualnej późniejszej modyfikacji formy.
A to ,że owoce są małe może być cechą odmiany.

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 07:50 
Ekspert
Ekspert

Pierwsze oczka na łozie są u wielu odmian niepłodne. Część przytnij dłużej, a nadmiar wytnij na gładko. To na początek. Potem możesz się bawić w cięcie mieszane.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 08:05 
nowicjusz
nowicjusz

DZIĘKI BARDZO!
Może podpowiecie jeszcze jakim nawozem je traktować?Rośnie na glebie piaszczystej,nawet bardzo piaszczystej.Nigdy nie było zasilane żadnym nawozem, może to też ma związek z tym że owoce są małe? Jeśli dawać nawóz to jaki ile i kiedy.Czy może być nawóz krowi naturalny?
Pzdr.Wosiu

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 08:36 
Ekspert
Ekspert

Sa rozne szkoly i opinie na ten temat(nawozenia)Wydaje mi sie ze w Twoim przypadku bedzie najprosciej/najszybciej-kupic nawoz wieloskladnikowy specjalnie do winogron-sa np opakowania 1kg-cena zalezy od miejsca zakupu 4,30-7złkg.Nawozic najlepiej w tym wypadku polowa kwietnia+polowa maja+polowa czerwca(3 mniej wiecej rowne dawki ze jest to duzy krzak to okolo po 2 garscie na raz)Efekty powinny byc widoczne :wink:

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 09:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="wosiu"]...Czy może być nawóz krowi naturalny?
Pzdr.Wosiu

Pewnie, że może. Od tego zacznij. Na pewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 10:01 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki
Zrobię tak jak radzicie niestety na efekty musimy poczwekać do jesieni.
A może są na tym foru osoby znające się na jeżynach i malinach,bo też mam kilka pytań? :roll:

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 10:04 
Kiper
Kiper

Nie wiem co na to administrator, ale pytaj. Najwyżej wytną.

J

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 10:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="wosiu"]A może są na tym foru osoby znające się na jeżynach i malinach,bo też mam kilka pytań? :roll:

Wrrrrrrrrrrr!!! :evil: :evil: :evil:
Nawet się nie waż! :evil:
Janusz - osobisty wróg malin!! :wink:
PS
Zapytaj na pl.rec.ogrody.
J.

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 10:40 
nowicjusz
nowicjusz

Ok.temat malin i jeżyn sobie odpuszczę jeszcze raz dzięki za porady na temat winorośli.

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 11:18 
Kiper
Kiper

[quote="Pawel"]Pierwsze oczka na łozie są u wielu odmian niepłodne. Część przytnij dłużej, a nadmiar wytnij na gładko. To na początek. Potem możesz się bawić w cięcie mieszane.
Pozdrawiam,
Paweł

Albo ja nieuważnie czytam książki, albo nikt o tym nie pisze, bo wszędzie gdzie tylko widzę i czytam o prowadzeniu krzaczków przez pierwsze 3 lata przycinanie na 1-2 oczka wydaje się byc normą..
Czy ja czegos nie rozumiem? Na szczęście jeszcze nieczego nie przycinałem tej zimy. Czy wię w marcu przyciąć na 3-4 oczka zamiast na 1-2? Chodzi o mo krzaczkie 1-2 letnie.
Dziękuję i pozdrawiam, Nikodem

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 11:31 
Kiper
Kiper

Przycinanie na 1-2 oczka w pierwszych 2 latach ma na celu wyprowadzenie formy, uzyskanie grubego pienka, jest wiec cieciem formujacym.
Natomiast to ciecie, o ktorym pisze Pawel to ciecie na owocowanie. Zauwaz, ze krzak, o ktorym pisze Wosiu ma juz 10 lat...
Pzdr

PostNapisane: piątek, 10 lutego 2006, 11:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="nikodem"][quote="Pawel"]Pierwsze oczka na łozie są u wielu odmian niepłodne. Część przytnij dłużej, a nadmiar wytnij na gładko. To na początek. Potem możesz się bawić w cięcie mieszane.
Pozdrawiam,
Paweł

Albo ja nieuważnie czytam książki, albo nikt o tym nie pisze, bo wszędzie gdzie tylko widzę i czytam o prowadzeniu krzaczków przez pierwsze 3 lata przycinanie na 1-2 oczka wydaje się byc normą..
Czy ja czegos nie rozumiem? Na szczęście jeszcze nieczego nie przycinałem tej zimy. Czy wię w marcu przyciąć na 3-4 oczka zamiast na 1-2? Chodzi o mo krzaczkie 1-2 letnie.
Dziękuję i pozdrawiam, Nikodem
Piszą o tym prawie wszędzie. Przycinanie młodych sadzonek nie ma tu znaczenia. Chodzi o owocowanie. Niektóre odmiany nie mają kwiatostanów na pierwszych latoroślach wyrastających z początkowych oczek łozy. Zalecany sposób cięcia (długie, krótkie) właśnie z tego wynika.
Pozdrawiam,
Paweł

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1