Teraz jest sobota, 12 lipca 2025, 10:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 19:08 
Ekspert
Ekspert

Niestety grudzień jest miesiącem przełomu jesieni i zimy więc należy się liczyć z różnymi kaprysami aury.
Trzeba zabezpieczyć krzewy wymagające okrycia i "spać spokojnie",spadki temp. jakie są podawane nie stanowią większego zagrożenia dla krzewów,winorośl zakończyła wegetacje i jest w stanie uśpienia.

W ubiegłym roku kiedy cały grudzień był mokry i również połowa stycznia bez spadków temp. przypisanej w naszej strefie klimatycznej co było pewną anomalią osobiście miałem duże obawy czy łozy okryte gliniastą glebą namokniętą jak gąbka przeżyją i nie zostaną uszkodzone przez grzyby.Obecna perspektywa nawet tak dużych spadków temp. nie powinna stanowić większego dla nas problemu.

PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 20:28 
nowicjusz
nowicjusz

Na 10 grudnia -14 w Kielcach a 11.12 w nocy -20 -coś za szybko :cry:
W październiku było tak, że podawali pogodę tylko na 3 doby.
Dokładniej zobaczymy około 6-7 grudnia.

PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 20:49 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie jeszcze kilka dni temu miało być -18 w pierwszych dniach grudnia a przesunęli o kolejne... sądzę ,że pewnie Te tęgie mrozy odwleką się do stycznia, a może później.... Mnie na geografi kobieta uczyła, mądra i przyjazna 8) ,ze prognozy pewne są na dobę a te na więcej niż 7 dni to spekulacje - spełnią się a może nie :)

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 11:42 
Ekspert
Ekspert

Serwisy pogodowe już odwróciły kota ogonem. Jeszcze wczoraj na 10.12 zapowiadali u mnie -15 a dzisiaj tylko -2. Czyli oni sami nie wiedzą.

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 13:46 
Ekspert
Ekspert

U mnie też tak jest.
Pogoda jak kobieta zmienną jest ;)
Ważne żeby serwisy szybko reagowały.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 14:06 
przedszkolak
przedszkolak

Wiecie co, prognozy prognozami ale zdradzę wam tajemnicę, interesuję się prognozą pogody od dawna ( modelami prognozowania) i choć jestem amatorem to coś czuję głębokie ochłodzenie - coś na miarę połowy lutego br.... czyli -25*C nawet :shock: . Dlaczego tak sądzę ... Jest nad Północną Rosją wyż który staje się coraz bardziej silniejszy i będzie ściągał w głąb środkowej europy chłód. Dobrze by było aby był jakiś niż ale obawiam się ,że śniegu będzie kilka cm albo wcale! :| . Czyli identyczna powtórka z początku tego roku. OBY nie. Ale wracając do prognoz pogody to Jednodniowe prognozy też są mylne bo wszystko zależy od tego... no własnie od czego :)

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 15:17 
Ekspert
Ekspert

Tylko w połowie maja nie prognozuj tego co było w tym roku. :D

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 17:03 
przedszkolak
przedszkolak

castleman napisał(a):
Tylko w połowie maja nie prognozuj tego co było w tym roku. :D

8) Ale zapowiadam wczesną wiosnę i bez przymrozków od połowy kwietnia... W pszczelarstwie też ważne jest aby nie było przymrozków bo jak przymrozi sady to :? :evil: :roll: :cry: .... jeden zbioór w plecy a czasem i dwa a to 60% zbiorów z całego roku :roll:

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Marcinbees napisał(a):
napisał; Wiecie co, prognozy prognozami ale zdradzę wam tajemnicę, interesuję się prognozą pogody od dawna ( modelami prognozowania)

Powinieneś pogodę czytać i przepowiadać po obserwacji i zachowania pszczół.
W tym roku to i winogrona zdążyły zdrewnieć przed mrozami i pszczoły ulokować się bezpiecznie w ulach.

PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2012, 06:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Początek grudnia to lekka zima późną jesienią:
http://www.pogodynka.pl/

Wg pór termicznych mamy teraz przedzimie :

średnia dobowa temperatura powietrza 0,1 ? 5,0°C
Początek 8 XI
Koniec 18 XII
Czas trwania
(liczba dni) 41

PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 08:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dolnoslonzok napisał(a):
Po jednym patyku Chrupki Złotej i, zdaje się, Różowej wsadziłem wczoraj do perlitu, zanurzając wcześniej w ukorzeniaczu. Mały eksperyment.
To sztobry pobrane w dwóch podbrzeskich wsiach. Reszta śpi w ziemi za Odrą do lutego. :D
I tak po trzech tygodniach trzymania w łazience przy ciepłej rurze doczekałem się dziś korzeni. Co teraz, pomóżcie proszę ? W doniczki z ziemią wymieszaną z piachem ? Czy ziemia kwiatowa ? Parapet czy piwnica, w której jest stała, wysoka temperatura ? Wiosną trzymałem w perlicie do kwietnia i zasadziłem w gruncie z początkiem miesiąca. To proste, ale teraz ?

PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 21:02 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Po jednym patyku Chrupki Złotej i, zdaje się, Różowej wsadziłem wczoraj do perlitu, zanurzając wcześniej w ukorzeniaczu. Mały eksperyment.
To sztobry pobrane w dwóch podbrzeskich wsiach. Reszta śpi w ziemi za Odrą do lutego. :D
I tak po trzech tygodniach trzymania w łazience przy ciepłej rurze doczekałem się dziś korzeni. Co teraz, pomóżcie proszę ? W doniczki z ziemią wymieszaną z piachem ? Czy ziemia kwiatowa ? Parapet czy piwnica, w której jest stała, wysoka temperatura ? Wiosną trzymałem w perlicie do kwietnia i zasadziłem w gruncie z początkiem miesiąca. To proste, ale teraz ?

Po co teraz ukorzeniałeś???
Raczej nie utrzymasz tych sadzonek - za mało światła, więc padnie zielone. Do chłodnej piwnicy jak wyniesiesz, to padną młode korzonki. Marnie to widzę... Nie pomogę, bo nie umiem.

Sorry, ale sadzonki winorośli o tej porze, to jak kwiaty cięte - przez tydzień lub 2 tyg. ucieszą oko, a potem i tak w śmieciach wylądują.

PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 21:08 
czeladnik
czeladnik

Skoro zdecydowałeś się teraz ukorzeniać to postępuj tak:
1.Posadz do doniczek.
2.Doniczkę rano postaw na wschodnim parapecie.
3. W południe przenieś na parapet południowy.
4. Wieczorem przenieś na parapet zachodni.
5.Po zmierzchu doświetlaj specjalną lampą.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna

PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Każde działanie powinno mieć sens,można zrozumieć próbne ukorzenianie po okresie dużych spadków temp. aby przetestować pobrane sztobry czy jest sens ich ukorzeniania we właściwym do tego okresie,ale teraz? To nie jest eksperyment ,ponieważ próby i eksperymenty służą dowodowi,a co w tym wypadku chcesz udowodnić? Można oczywiście się bawić :lol:

PostNapisane: piątek, 30 listopada 2012, 23:42 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):

Człowieku Ty jesteś na forum 2,5 roku !!! Kompromitujesz się takimi postami i co gorsze robisz "wodę z mózgu" tym, którzy dopiero myślą, o swoim pierwszym ukorzenianiu. Wynieś te sadzonki do piwnicy i to koniecznie bez okien :mrgreen: . Zdecydowanie za bardzo jesteś skoncentrowany na pogodzie. Jak przejrzysz posty o ukorzenianiu za ostatnie 2,5 roku to na pewno znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1