Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 21:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2010, 10:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Widzę, że w różnych wątkach pojawiają się dane z pomiarów, więc chyba warto założyć do tego osobny temat. Dzisiaj będę na winniczce, to wrzucę dane od siebie.
Zapraszam do publikacji zdjęć dojrzałych gron i zamieszczania danych z pomiarów cukier/kwas.
P.S. To mój 666 post. Czyżbym nie miał możliwości zbioru w tym roku? A może będzie diabelsko dobry? :mrgreen:

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 września 2010, 21:12 przez shron, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2010, 15:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 674
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Też o tym myślałem, przynajmniej dla najpopularniejszych odmian.
Jak to jest z pomiarem kwasowości?
Bo cukier za pomocą refraktometru to pikuś 8)

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2010, 21:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
beny napisał(a):
Robiłem ostatnio pomiary cukrów na mojej mikrowinniczce (kupiłem Refraktometr :!: :mrgreen: ) i porażka :shock:
m.in.
Regent 14'Brx
Rondo 14'Brx
Ilczewskij 15'Brx
Leon Milot 15'Brx
Dornfelder 14'Brx
Aurora 16'Brx
Seyval Blanc 14,5'Brx
Hibernal 10'Brx :shock:

Czy koledzy w innych lokalizacjach robią również pomiary zaw. cukru?


Robią, robią, ale dla zdrowia psychicznego chyba lepiej opóźnić pomiary...
Oto moje dane z dzisiaj:
Rondo: 15,59 - max obciążone (może nawet przeciążone?)
Regent: 16,9 - średnie owocowanie
C.Cortis: 19,33 - słabsze obciążenie i zamierające szypułki
Acolon: 17,25 - 1 grono na krzew
Pinot N.: 16,25 - ostatnie 3 krzaczki
Seyval B.: 14 - max obciążenie
Hibernal: 13 - zbiory w listopadzie :D
Kerner: 14,25 - zmasakrowany przez rzekomego, już raczej nie dojrzeje. Do wycięcia
Kernling: 13,4 - j/w
Muskat O. 15,5 - jak zwykle małe obciążenie - pewnie pójdzie jaki deserówka

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2010, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
shron napisał(a):
...
Robią, robią, ale dla zdrowia psychicznego chyba lepiej opóźnić pomiary...
:lol: :lol: widać entuzjastyczny odzew na Twój apel o podawanie wyników
Cytuj:
Oto moje dane z dzisiaj:
...
Hibernal: 13 - zbiory w listopadzie :D
...

Spokojnie; ta odmiana już tak ma. :!:
U mnie w 2008 o tej porze też miał 13, a dojrzał lepiej niż Bianca i Sibera :!:
Wszystko zależy od pogody w drugiej połowie września :?: (w 2008 sprzyjała dojrzewaniu)
Moje pomiary z 9/09
W nawiasach (dla porównania)pomiary z 09/09/2009
MF ? 17(19)
LM ? 19(18,5)
Rondo ? 15(18)
Aurora ? 19(21)
Bianca -15(16)
Regent 16(16)
CD ? 15(17)
PG ? 15(15)
Wiśniowy ? 15(16)
Sieger ? 16(19)
Hibernal ? 13(15)
Solaris ? 16
Jutrzenka ? 14
Phoenix ? 14
Dorn - 16
"Nie jest jeszcze tak źle, aby nie mogło być gorzej"
Wyniki do tej pory na poziomie 2008.
A jak będzie dalej ? któż to wie :?: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 14 września 2010, 09:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zamieściłbym jakieś wyniki, ale o tej porze roku wcale nie robię pomiarów. Informacja, że "coś" ma ekstrakt 13 czy 17% i kwasowość 15 albo 20 nie ma dla mnie najmniejszej wartości i szkoda mi czasu i odczynników. Zacznę mierzyć, jak będę miał podejrzenia o zbliżającym się terminie zbiorów.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 14 września 2010, 11:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
Maciej napisał(a):
Zamieściłbym jakieś wyniki, ale o tej porze roku wcale nie robię pomiarów. Informacja, że "coś" ma ekstrakt 13 czy 17% i kwasowość 15 albo 20 nie ma dla mnie najmniejszej wartości i szkoda mi czasu i odczynników. Zacznę mierzyć, jak będę miał podejrzenia o zbliżającym się terminie zbiorów.


Ja mam podobne zdanie, szkoda refraktometru. Mierzę tylko Solarisa i krew mnie zalewa, niektóre jagody mają 20 Bx, ale są i takie z 17 Bx, więc kiepsko jak cholera.
W ubiegłym roku 7 września moszcz miał 23 Bx.
Na dodatek miałem dzisiaj telefon z PIORIN-u, drugi rok z rzędu chcą owoców do prób na pozostałości ŚOR :evil:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 14 września 2010, 19:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
zbyszekB napisał(a):
W nawiasach (dla porównania)pomiary z 09/09/2009
MF ? 17(19)
LM ? 19(18,5)
Rondo ? 15(18)
Aurora ? 19(21)
Bianca -15(16)
Regent 16(16)
CD ? 15(17)
PG ? 15(15)
Wiśniowy ? 15(16)
Sieger ? 16(19)
Hibernal ? 13(15)
Solaris ? 16
Jutrzenka ? 14
Phoenix ? 14
Dorn - 16
"Nie jest jeszcze tak źle, aby nie mogło być gorzej"
Wyniki do tej pory na poziomie 2008.
A jak będzie dalej ? któż to wie :?: :?:




Uff!Zbyszek sorry!Ale mi ulżyło,myślałem że u mnie znacznie poniżej mazowieckiej normy,ale widzę że tragedii nie ma!
Marszałek-18Bx
Rondo-15Bx
Solaris-19,5Bx
MO-13,5Bx
Gołubok-16Bx
Nero-16Bx
Sibera-12,5Bx(w ubiegłym roku 12.09 miała 10Bx,może być rewela :mrgreen: )


Pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 września 2010, 08:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 674
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
To jeszcze zapytam,
czy ta skala Brixa uwzględnia te tzw "nie cukry", tzn. czy pokazuje ona rzeczywistą zawartość cukrów, czy ten wynik należy pomniejszyć o jakąś warość???
W Ballingu trzeba było odjąć chyba ze 4'Blg od odczytanej wartości ze skali.

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 września 2010, 08:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
beny napisał(a):
To jeszcze zapytam,
czy ta skala Brixa uwzględnia te tzw "nie cukry", tzn. czy pokazuje ona rzeczywistą zawartość cukrów, czy ten wynik należy pomniejszyć o jakąś warość???
W Ballingu trzeba było odjąć chyba ze 4'Blg od odczytanej wartości ze skali.

To pytanie wraca jak bumerang... Umówiliśmy się dawno, że podajemy wyniki pomiarów bez poprawki. Refraktometry wyskalowane są na czysty cukier, ale to, co odczytujemy zawiera też kwasy i inne składniki. Tak więc podajemy bez poprawki. A ile w tym tak naprawdę jest cukru tak łatwo się nie dowiemy. Dlatego też 19,8Brix jednej odmiany nie musi byc bogatsze w cukier innej odmiany o Brixie 19,2 (np. Kirstali, która gromadzi mało kwasów).

Co do pomiarów u mnie, to wiem jedno - mój język stwierdza nisko poziom cukrów i duże rozwodnienia. Jak już język stwierdzi, że zbiory są blisko, to wyciągnę inne narzędzia.
A mój faworyt - PNP cały popękał i zbiorów tej odmiany nie będzie :-(

Pozdrawiam, Nikodem

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 września 2010, 09:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 674
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
nikodem napisał(a):
A mój faworyt - PNP cały popękał i zbiorów tej odmiany nie będzie :-(

Pozdrawiam, Nikodem

Tylko dygresja:
PNP = Pinot Noir Precocy??? Jeśli tak, to może wiesz jak poprawnie wymawia się tą nazwę?
PINO NUAR ..................

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 września 2010, 09:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
beny napisał(a):
PNP = Pinot Noir Precocy???


PNP= pinot noir précoce

beny napisał(a):
Jeśli tak, to może wiesz jak poprawnie wymawia się tą nazwę?
PINO NUAR ..................


...Prekos

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 września 2010, 22:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
W weekend kurs winiarski (patrz wydarzenia) zawitał do mnie i w ramach zajęć było mierzenie cukrów refraktometrem jak i jakimś elektronicznym ustrojstwem.

Solaris refraktometrem- 20,8 Bx, a ustrojstwem 21,3 Bx

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 15 września 2010, 23:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 października 2004, 01:00
Posty: 503
Lokalizacja: Gliwice
Wojan napisał(a):
beny napisał(a):
PNP = Pinot Noir Precocy???

beny napisał(a):
Jeśli tak, to może wiesz jak poprawnie wymawia się tą nazwę?
PINO NUAR ..................

...Prekos

Tak, PNP = Pinot Noir Precoce, Francuzi przeczytali by nawet coś jak "prykos"

_________________
Winnica Bojków
Winnica Bojków - blog


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 września 2010, 17:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
16.09
Pomiar z 10 losowo wybranych jagod:
-Acolon 18Bx (po2 grona na krzak-dwulatki)
-Rondo 17Bx (ok 2,5-3kg/krzak)
-Regent 17Bx (ok 2 kg/krzak)
-Reberger 17Bx (ok 2 kg/krzak)
-Sieger 19Bx (po 2 grona na krzak -dwulatki)
-Jutrzenka 16Bx (po 3 kg/krzak) -rok temu 15,5Bx
-Phoenix 16Bx (po 2kg/krzak)
Myslalem ze bedzie gorzej, reszte sobie darowalem. Pomiar godzine po deszczu.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 września 2010, 20:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dojrzewanie 16-09-10
Einset -18 (10kg/krzew)
Nero ? 18 (2kg/k) ? zebrany ? tylko 2 krzewy
MF ? 19 (2-3kg/k)
LM ? 21 (2-3kg/k)
Rondo ? 16 (3kg/k)
Rondo ? 17 (2kg/k)
Aurora ? 21 (6kg/k) zebrane ? kwasy 7,8g/l ? 21Blg i już bulka.
Aurora -20 (3kg/k) zebrane ? kwasy 8g/l (zostawiłem 1 grono do dalszego dojrzewania)
Hibernal ? 14 (3kg/k)
Bianca ? 17 (2kg/k)
Regent ? 17 (3kg/k)
Solaris ? 16 (3 kg/k)
Solaris ? 17 (2kg/k)
PG ? 16 (2kg/k)
PNP ? 17 (3kg/k)
Jutrzenka ? 15 (3kg/k)
Sieger ? 17 (2,5kg/k)
Sieger ? 18 (1,5kg/k)
Phoenix ? 15 (2,5-3kg/k)
PN ? już się wybarwił (2 grona /k)
Gewurztraminer ? zaczął się wybarwiać.(1,5kg/k)
Gewurztraminer ? zaczął się wybarwiać.(3 grona/k)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Konrad02, mechanio66, Yandex [Bot] i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO