Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 11:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 05:07 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Brzeg, admin. woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U nas bez przymrozków, temp. min. nocą to ok. 4-5 st. C, w dzień ca 16 st.C. Zobaczę jak będzie dalej i zadam pytanie w dziale dot. drewnienia, zdaje się , że na razie wszystko idzie ok.

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 08:04 
Ekspert
Ekspert

pierwsza noc na - 1,6 . Wg teorii liście mają wytrzymać. zobaczymy jak przyświeci słońce

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 08:15 
Ekspert
Ekspert

Nie mierzyłem ile, ale przy wschodzie słonka dachy białe oszronione, na samochodzie szyby zmrożone i lodowe krople wody na dachu :roll:

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 09:14 
Kiper
Kiper

U mnie rozpoczęły się już zbiory. Zebrałem 120kg Ronda z 21,5Blg. Niestety nie mogłem przetrzymać dłużej, bo martwica szypułek je wykańczała. Tempo było takie, że nawet zdjęć nie zdążyłem zrobić (selekcja gron zajmuje masę czasu). Pozostał jeszcze Regent, parę kilo C.Cortis - do zbioru w przyszłym tygodniu oraz Hibernal, Seyval Kerner/Kerling - za 2 tygodnie.
Co do temperatur to najmniej było 1 (mierzone na 80cm).

Ostatnio edytowano niedziela, 10 października 2010, 08:54 przez shron, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 18:35 
Kiper
Kiper

shron napisał(a):
U mnie rozpoczęły się już zbiory. Zebrałem 120kg Ronda z 21,5Blg. Niestety nie mogłem przetrzymać dłużej, bo martwica szypułek je wykańczała. Tempo było takie, że nawet zdjęć nie zdążyłem zrobić (selekcja gron zajmuje masę czasu). Do zbioru pozostał jeszcze Regent, parę kilo C.Cortis - do zbioru w przyszłym tygodniu oraz Hibernal, Seyval Kerner/Kerling - za 2 tygodnie.
Co do temperetur to najmniej było 1 (mierzone na 80cm).

Ponad 21 BLG i 120kg to dobry wynik. Z ilu krzewów zebraleś te 120kg? jakie było obciążenie? Rondo smakowało dobrze podczas wizyty na twojej winnicy a wygląd też mnie b.pozytywnie zaskoczył - grono były stosunkowo duże a jagody nawet 20mm średnicy.

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 19:35 
czeladnik
czeladnik

micki64 napisał(a):
Po tej nocy liście chyba spadną, teraz jest tylko O stopni C

Spadły, przynajmniej u mnie. Do tej pory się udawało, ale -3 dziś rano zakończyło wegetację. A szkoda bo liście były w ciągle niezłej formie. Na szczęście (chyba tylko za wyjątkiem Muscata Bleu) wszystkie zdążyły dość ładnie zdrewnieć. Ciągle na krzakach wisi jeszcze sporo A17-04 i trochę Talizmana i bardziej dojrzałe już niestety nie będą :evil:

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 20:16 
Ekspert
Ekspert

U mnie zostały na krzewach jeszcze owoce odmian: Hibernal,Pinot Gris,Sibera i Traminer; oraz pojedyncze krzewy:Medina ,Sevar, Cascade.
Cukier w granicach 16-17Brix
Najniższa temperatura była 2 dni temu -1,9st.
Ostatniej nocy -0,6st.
Liście jeszcze zielone u w/w odmian.
Ale nie zebrałem tylko dlatego , bo nie zdążyłem , a nie dlatego ,że liczę na poprawę parametrów :!: :lol:
Przy średniej poniżej 10 st. już raczej nic nie dojrzewa z jagód; jedynie łoza.
Może jeszcze w zachodniej i poł.-zach.Polsce jest średnia w granicach 10-ciu stopni i tam jagody mają jeszcze znikome szanse na dojrzewanie.

Cukier nie jest jedynym wyznacznikiem dojrzałości winogron.
Np.Hibernal ,PG,Traminer mają podobny (niski) cukier, ale Hibernal ma już całkowicie dojrzałe pestki ,PG tak w połowie(orientacyjnie) a Tramin b.mało ma wybarwione pestki.

Ciekawe z których w/w odmian było by lepsze wino :?: Czy z dojrzałego fizjologicznie mieszańca ,czy z niedojrzałch fizjologicznie vinifer :?:
Nie sprawdzę w tym roku bo już zabrakło mi fermentatorów(balonów)

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 20:21 
Kiper
Kiper

viking napisał(a):
micki64 napisał(a):
Po tej nocy liście chyba spadną, teraz jest tylko O stopni C

Spadły, przynajmniej u mnie. Do tej pory się udawało, ale -3 dziś rano zakończyło wegetację. A szkoda bo liście były w ciągle niezłej formie. Na szczęście (chyba tylko za wyjątkiem Muscata Bleu) wszystkie zdążyły dość ładnie zdrewnieć. Ciągle na krzakach wisi jeszcze sporo A17-04 i trochę Talizmana i bardziej dojrzałe już niestety nie będą :evil:

No i faktycznie spadły, było - 3,7 C. Wszystko musiałem zebrać, było naprawdę mnóstwo roboty.

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 20:25 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
heavy napisał(a):
Piotr S. z Mierzęcina kazał zrzucić 60-70% gron na ziemię, ratując parametry pozostałych!!
W tak kiepskim roku chyba jedyne rozsądne rozwiązanie!!!

Nie jestem pewien, czy parametry znacząco zdążą się poprawić....... :lol:

Poprawiły się i to sporo!!!
Przerabiany dziś w Mierzęcinie regent poprawił swój cukier na przestrzeni 10 ostatnich dni o 4-5Bx.

Co do tych zrzuconych gron to oceniam to na ok 40%.

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 21:03 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
pierwsza noc na - 1,6 . Wg teorii liście mają wytrzymać. zobaczymy jak przyświeci słońce

No i słońce przypaliło część liści, ale część dalej w niezłej formie.

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 21:31 
Ekspert
Ekspert

U mnie też wiele odmian poprawiło cukier o 1-2Brix, ale dletego tylko ,że wyparowała z nich woda , bo nie pada od 10-ciu dni
W Mierzęcinie temperatury nieco wyższe ,to i parowanie nieco większe :lol:

PostNapisane: sobota, 9 października 2010, 22:39 
Kiper
Kiper

Radekk napisał(a):
\
Ponad 21 BLG i 120kg to dobry wynik. Z ilu krzewów zebraleś te 120kg? jakie było obciążenie? Rondo smakowało dobrze podczas wizyty na twojej winnicy a wygląd też mnie b.pozytywnie zaskoczył - grono były stosunkowo duże a jagody nawet 20mm średnicy.

Krzewów było 50 - 120kg winogron wraz z szypułkami. Nie ma się zbytnio czym ekscytować. Grona z martwicą poszły na testowe Rose (45kg), reszta poszła na w miarę lekkie czerwone. Całość przy dobrych wiatrach zamknie się w 40-45l gotowego wina czerwonego i 20-25l rose. Niestety poza stosunkowo wysokim cukrem ważna jest również dojrzałość fizjologiczna i odpowiedni poziom kwasu (u mnie 11! - potrzebne było odkwaszanie bianco neve).
Co mnie zaskoczyło, to mała różnica w parametrach pomiędzy gronami z martwicą szypułek, a normalnymi. Te z zamierającymi szypułkami miały większy cukier 1-1,5 Blg/Brix i o 0,5 większą kwasowość. Po części wynika to z tego, że wcześniej usuwałem problemowe grona, ale taki stosunek koncentracji jest dla mnie zastanawiający.

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 00:41 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
Co mnie zaskoczyło, to mała różnica w parametrach pomiędzy gronami z martwicą szypułek, a normalnymi. Te z zamierającymi szypułkami miały większy cukier 1-1,5 Blg/Brix i o 0,5 większą kwasowość. Po części wynika to z tego, że wcześniej usuwałem problemowe grona, ale taki stosunek koncentracji jest dla mnie zastanawiający.

Można to wyjasnić w ten sposób, że po zatrzymaniu dopływu asymilantów przestaje wzrastać poziom cukru, natomiast redukcja kwasów zachodzi częściowo bez ich udziału.

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 05:06 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Brzeg, admin. woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Po kolejnym , pięknym , ciepłym ( 15 st. C ) i słonecznym dniu przyszła pierwsza noc z temp. przy gruncie ca O st. C, lekko przyszronione dachy samochodów i trawa. Na wys. 2 m temp. + 3 st. C. Zobaczę , gdy wzejdzie słońce, jak moje krzaczki. Riesling zdrewniał na wys. ca 30-40 cm ( piękne zielone liście ), podobnie , bo ok. 50-60 cm - Merlot, natomiast Pinot Gris, Cabernet S. - ca 20 cm , Chardonnay na ca 40-50 cm , Johanniter osiągnął niecałe 20cm :shock: (?). Nie pryskałem żadnym środkiem przyspieszającym drewnienie.Byłem , zobaczyłem, jest ok. Jeżeli późna jesień (przełom listopada i grudnia oraz okres do około świąt bożonarodzeniowych ) będzie normalna tj. opady deszczu , niekiedy śnieg przy - 5 st. nocami w grudniu, to myślę, że moja mini winnica przeżyje. Wszelkie uwagi przyjmę serdecznie.

PostNapisane: niedziela, 10 października 2010, 18:42 
mistrz
mistrz

U mnie już po "zbiorach":
- Rondo 17,5 Bx, 12g/l
- L.Millot 18,5 Bx, 9g/l
- Acolon 18,0 Bx, 11g/l
Pierwsze grona Rebergera i Frühburgundera dawno zostały zeżarte przez ptaki (co chyba dobrze świadczy o tych odmianach).
Cabernet Dorsa, Dornfelder po prostu niedojrzałe.

Może przyszły rok będzie lepszy ...
A nie będzie lepszy, to na "Poszukiwana, poszukiwany" napiszę "Poszukiwana działka w południowej Polsce ...".

ps. Cieszę się przynajmniej, że zdecydowałem się na LM.
Nie choruje, świetnie okrywa pergole (sznur pionowy) i trochę ratuje wino w takich latach jak 2010.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1