Teraz jest czwartek, 19 lutego 2026, 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: JESIEŃ 2025
PostNapisane: niedziela, 21 września 2025, 09:35 
Ekspert
Ekspert

Ponieważ dzisiaj pierwszy dzień astronomicznej jesieni a jutro kalendarzowej czas rozpocząć nowy wątek.
Bo jesień to nie tylko dojrzewanie ale też zbiory, prace na winnicy, nasadzenia no i nieobliczalna pogoda.
Będzie o czym pisać. :wink:

Tytuł: Re: JESIEŃ 2025
PostNapisane: czwartek, 25 września 2025, 05:05 
Kiper
Kiper

Dziś już prawdziwa jesień, temp rano 4 stopnie a na styropianie pod basenem jest lód.
Na najbliższe dwa tygodnie zapowiadają do 15 za dnia i 4 nocą, jest sens jeszcze trzymać jagody na krzaku? Owadów i szpaków brak

PostNapisane: czwartek, 25 września 2025, 05:23 
Ekspert
Ekspert

Oczywiście, że ma sens. Ale to też zależy na jakim etapie dojrzałości są twoje owoce i w jakiej kondycji.
Cukry już może drastycznie nie wzrosną ale kwasy spadną, woda trochę odparuje, taniny dojrzeją.
Dopóki są liście to wegetacja trwa.

PostNapisane: czwartek, 25 września 2025, 09:55 
mistrz
mistrz

Chyba czas na bor i cynk bo jak zetnie liście nie będzie co opryskać

PostNapisane: czwartek, 25 września 2025, 13:53 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Dopóki są liście to wegetacja trwa.

z poradnika winiarza:
Jesienne przymrozki rzędu –3ºC uszkadzają liście winorośli, co przerywa dojrzewanie winogron i drewnienie łozy, nawet jeśli dalej występują odpowiednio wysokie średnie temperatury dzienne.

https://www.winologia.pl/poradnik_klimat.htm

warto chyba poczekać.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: wtorek, 30 września 2025, 19:07 
Ekspert
Ekspert

Z chwilą nastania jesieni pogoda w Małopolsce całkowicie poszła w dół. Od tygodnia ciągle pada drobnym deszczem, raczej zimno, 6-10*C, brak słońca.
Wszystkie plany winobrania odsunięte na dalszy termin. Owoce nasiąknięte wodą, cukru nawet nie mierzę, bo i po co, do zbioru daleko.
Optymizm to tylko taki że owoce zdrowe, a krzewy wszystkie liście zielone, brak chorób. Niepokoi tylko słabe drewnienie łozy.

PostNapisane: środa, 1 października 2025, 06:49 
czeladnik
czeladnik

jawormcz11 napisał(a):
Z chwilą nastania jesieni pogoda w Małopolsce całkowicie poszła w dół. Od tygodnia ciągle pada drobnym deszczem, raczej zimno, 6-10*C, brak słońca.
Wszystkie plany winobrania odsunięte na dalszy termin. Owoce nasiąknięte wodą, cukru nawet nie mierzę, bo i po co, do zbioru daleko.
Optymizm to tylko taki że owoce zdrowe, a krzewy wszystkie liście zielone, brak chorób. Niepokoi tylko słabe drewnienie łozy.

Ja wziąłem urlop w piątek 26.09, mając w planach zebrać białe, a ciemne w następny weekend. Decyzję tę podjąłem kilka dni wcześniej, kiedy prognoza pokazywała cały tydzień względnego słoneczka.
Zebrałem białe (sumaryczne 20Brix), ale jak zajrzałem do prognozy, to w sobotę szybko wziąłem się za Marechal+Leon @19Brix, jak zwykle Leon słodki, bez kwasu, Marechal większy kwas, w tym roku gorszy cukier.
Szkoda parametrów, ale dziś mamy środę i faktycznie, w zasadzie od poniedziałku nędza pogodowa. Jutro w nocy zero.
Skończyło się na trzech pełnych dniach po 12 godzin pracy z jedzeniem zimnego obiadu przy prasie i tego typu atrakcjach ;)
Gratuluję optymizmu, u mnie mączniak ostro pojechał po kilku krzewach, raz się zapuściłem z opryskami koło lipca i mam za swoje. W 2026 będę na to zwracał znacznie większą uwagę, mam na własnej skórze nauczkę, co robią choroby grzybowe z gronami.

PostNapisane: środa, 1 października 2025, 09:16 
Ekspert
Ekspert

Niestety, albo stety, ten sezon od początku zapowiadał się kiepsko.
Do połowy maja koło 0 w nocy, późny start. Później zimy lipiec (z temp. średnią 2*C poniżej normy ostatnich lat) i później zimny sierpień (również z temp. średnią 2*C poniżej normy ostatnich lat). A na koniec bardzo mokry wrzesień. A teraz to już w ogóle pogoda na zimową kurtkę.

Ale, tak generalnie, to nie jest najgorszy sezon i z takim sezonem trzeba sobie poradzić. Bywało dużo gorzej.

Co trzeba zrobić?

Przede wszystkim w miarę szybko uświadomić sobie, że to nie będzie najlepszy sezon 8)

I podjąć działania:

Mocna redukcja plonu - nie ma co trzymać 5 kg na krzewie, jak końcem lipca już widać, że veraisson opóźnione o 10+ dni, a prognozy kiepskie.
Odsłonięcie gron - żeby owoce złapały więcej słońca, nawet kosztem przypaleń.
Opóźnienie planowanej daty zbiorów i opóźnienie oprysków - karencję trzeba przeliczyć, nie ma co planować zbiorów Johannitera na połowę września, raczej trzeba się zastanowić, jak go utrzymać do połowy października.
Przy czerwonych winach - zmiana typu planowanego wina, na lżejsze, owocowe, z krótszą maceracją, szczególnie przy czerwonych winach może się uwidocznić kiepski sezon.
Przy białych winach - trzeba pilnować kwasowości i pH i się nie spieszyć, szczególnie przy późniejszych odmianach, czyli wszystkich oprócz Solarisa :lol:
No i na spokojnie - w Polsce czas winobrania to październik 8)

PostNapisane: środa, 1 października 2025, 09:17 
Ekspert
Ekspert

Mam taki sam problem jak Mirek. Do zbiorów daleko a tu zapowiadają przymrozki. Tak, że może zakończyć się na braku zbiorów bo u mnie jeszcze wszystko wygląda marnie.

PostNapisane: środa, 1 października 2025, 09:42 
przedszkolak
przedszkolak

W uprawie amatorskiej wg mnie lepszy rok bez wina niż później męczenie ulepku z powodu przedwczesnego zbioru, raz już zrobiłem takie wino i nadawało się tylko na przepędzenie, teraz wolę dokarmić szpaki niż zbierać niedojrzałe. Ewentualnie można pokusić się o coś musującego jak mróz szybciej zetnie, u mnie już pasierby na górze szpaleru przypalone przymrozkiem.

PostNapisane: środa, 1 października 2025, 17:34 
przedszkolak
przedszkolak

Heh no proszę, a ja myślałem, że to tylko u mnie takie rzeczy i plułem sobie w brodę. że miejsce nie takie...Ten rok mnie nauczył więcej niż każdy inny. Rondo zebrałem dużo wcześniej 21- 18 brixów i nie naciągnęłyby więcej, bo topola po sąsiedzku tak się rozrosła, że połowa szpaleru pozostaje w cieniu. Trudno, wyjdzie co wyjdzie. Natomiast w sobotę zrobiłem jeszcze oprysk z foliqa bo było pięknie, ciepło i zielono. W niedzielę rano wszystkie młode liście upalone przymrozkiem a te starsze w kolorze kiszonego ogórka z czerwienią. W planach miałem budować sąsiek na siano do okrywania a skończyło się na interwencyjnej orce bo cała gryka w międzyrzędziach padła co do źdźbła i szybkim kopczykowaniu korzeni. Nie wiem co zastanę w piątek biorąc pod uwagę że dziś i jutro przymrozki mają dojść do -6 lub więcej. Na sobotę mam zamówione 20m3 zrębki i pozostaje mieć nadzieję że nie straciłem wszystkiego. Zgodnie z analizami to wrzesień zimniejszy o 5 do 10 od średniej z 30 lecia 1990-2020 - choć sąsiad rolnik właśnie mi powiedział że przymrozek 23 września to u nas norma...
Pozdrowienia
Havil

PostNapisane: środa, 1 października 2025, 23:04 
Ekspert
Ekspert

A ten sąsiad, to ile ma lat? ;)
Taka norma, to w latach 80-tych XX wieku była… a 40 lat minęło…

U mnie brixy ujdą w tłoku, bo 21 w miazdze, ale kwasy są nie bardzo. Wiosenne przymrozki redukcję mi zrobiły taką, że wszystko razem nieprawomyślnie fermentuję i doprawię węglanem wapnia. Nie będę szpaków karmiła, bo 2 lata z rzędu nie miałam nic, dzięki dwunożnym szkodnikom.
To tyle z tropików :lol:

PostNapisane: czwartek, 2 października 2025, 07:36 
czeladnik
czeladnik

U mnie dzisiaj +1 o 6 rano, wszystko dalej zielone chociaż SAT pewnie nie rośnie prawie w ogóle z powodu niskich temperatur. Jedyne co wisi z gron kontrolnych to w połowie obskubane grono S.Maris pokazujące 19 Brix. Odmiana na tyle smaczna że moja córka ominęła pozostawione jej grono Garanta i obskubała Marisa. Naprawdę jeżeli ktoś ma dobre stanowisko to gorąco polecam, wino musi wychodzić zacne.
Po tej degustacji się nawet zastanawiam czy nie wrzucić gdzieś Szpaleru wcześniejszego Kretosa zakładając na niego woreczki z organzy i okrywając na zimę jak odmianę specjalnej troski, jeżeli smak jest chociaż zbliżony do Marisa.

PostNapisane: czwartek, 2 października 2025, 08:29 
Kiper
Kiper

Kretos ma wybitny smak. Niebo w gębie.

PostNapisane: czwartek, 2 października 2025, 09:55 
przedszkolak
przedszkolak

kuneg napisał(a):
A ten sąsiad, to ile ma lat? ;)
Taka norma, to w latach 80-tych XX wieku była… a 40 lat minęło…

U mnie brixy ujdą w tłoku, bo 21 w miazdze, ale kwasy są nie bardzo. Wiosenne przymrozki redukcję mi zrobiły taką, że wszystko razem nieprawomyślnie fermentuję i doprawię węglanem wapnia. Nie będę szpaków karmiła, bo 2 lata z rzędu nie miałam nic, dzięki dwunożnym szkodnikom.
To tyle z tropików :lol:

Sąsiad ma 72 lata, a jego siostrzeniec jest po trzydziestce :) Od dziecka mieszkają na terenie lub w okolicy, więc raczej dane przekrojowe.
Pozdrawiam
Havil

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1