Teraz jest poniedziałek, 9 lutego 2026, 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2025
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 21:53 
Ekspert
Ekspert

Dionizos napisał(a):
..,.,
Faktycznie zaczęliśmy od odmian przerobowych, ale ja ten temat zamknąłem parę lat temu i jakoś mnie nie kręci.....
......Podobno na forum jest 10tyś użytkowników, jak wszyscy będą tak nadużywać jak my , to wywali serwery :D Ja wyczerpałem limit w tym tygodniu.
Pozdrawiam

Mariusz,przyjedź na zlot forumowiczów Dwór Strzyżew 15/11/2025 a będziesz mogł przekonać forumowiczów do swojej agrotechniki przyspieszonego dojrzewania winogron :!: :!: :!: :?:
PS
Mariusz, masz bardzo blisko, niecały rzut beretem :wink:

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 22:52 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Czy pisząc Swenson macie na myśli odmianę Swenson Red ? I nikt jej od wielu lat nie chwalił ? No to ja ją pochwalę. W smaku jest lepsza od większości tych ukraińskich wynalazków a i dobre wino też można z tego zrobić. Piłem takie wino z winnicy bodajże Krokoszówka Górska (albo zbliżonej), przywieźli kiedyś na zlot. Fakt jednak faktem, że winni ortodoksi raczej się nim nie zachwycą. Co do mnie to mam jeden krzaczek i ani myślę wykopywać.

Daniel, ja mam dwa krzaczki i zjadamy ze znajomymi owoce z miłą chęcią. :wink: A na jednym ze zlotów w Wygiełzowie na pewno było wino i to medalowe z winnicy Zagardle. Nie było "truskawkowo -mdłe", więc dla mnie akceptowalne, ciekawe, choć "ortodoksi" byli "zdystansowani" :shh: . W tym Swensonie było mało Swensona, takie nienachalne, delikatne. Wielokrotnie nagradzane "złotem" także w konkursach za granicami. Zresztą Koledzy z Zagardla zdradzili myk w jaki sposób ten efekt osiągnęli. Jest to jednak nadal wyjątek od "labruskowatej" reguły. :wink:
Ps. Przypomina mi się teraz dziwaczne wino z innej "labruski" Charvat z Moraw blee :twisted: Inna nazwa odmiany Noah , warto przeczytać o jej szkodliwości https://cs.wikipedia.org/wiki/Noah_(odr%C5%AFda_vinn%C3%A9_r%C3%A9vy)

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 23:17 
nowicjusz
nowicjusz

Czy cięcie w połowie listopada to dobry pomysł?
W ubiegłym roku przeszkadzało mi, że w lutym musiałem ściągać agrowłokninę, żeby dokonać cięcia. A potem znów ją mozolnie zakładać na te moje deserówki. Kiedy zima, wiatr i śnieg trudno to nawet tak dobrze zabezpieczyć, jak teraz. W tym roku chciałbym już w listopadzie przyciąć wszystkie winorośle na wymiar (z lekkim zapasem) i zabezpieczyć agrowłokniną, żeby nie ściągać jej aż do początku kwietnia.

No i pytanie, czy teraz przycięte rośliny (które nie są jeszcze tak zdrewniałe, jak będą w lutym) nie ucierpią na tym?

Ale mam tez inna wątpliwość, co z opryskiem myjącym wczesną wiosną, kiedy nie chcę ściągać okrycia? Czy wystarczy spryskać to teraz na jesieni na jakieś grzybowe paskudztwa, a potem ew. w kwietniu poprawić i dalej już normalna ochrona?

PostNapisane: piątek, 7 listopada 2025, 09:10 
Ekspert
Ekspert

Nie ,ciecie w listopadzie nie jest dobrym pomysłem. Winorośl jeszcze nie zapadła w sen zimowy ,a w łozie są zgromadzone zapasy odżywcze z których roślina korzysta.
Generalnie jest zasada, lepiej przyciąć za późno niż za wcześnie.
Co do okrywania agrowłóknino to jest pytanie po co? Nie okrywasz, nie masz problemu z opryskiem myjącym.

PostNapisane: piątek, 7 listopada 2025, 09:13 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
DW napisał(a):
Czy pisząc Swenson macie na myśli odmianę Swenson Red ? I nikt jej od wielu lat nie chwalił ? No to ja ją pochwalę. W smaku jest lepsza od większości tych ukraińskich wynalazków a i dobre wino też można z tego zrobić. Piłem takie wino z winnicy bodajże Krokoszówka Górska (albo zbliżonej), przywieźli kiedyś na zlot. Fakt jednak faktem, że winni ortodoksi raczej się nim nie zachwycą. Co do mnie to mam jeden krzaczek i ani myślę wykopywać.

Daniel, ja mam dwa krzaczki i zjadamy ze znajomymi owoce z miłą chęcią. :wink: A na jednym ze zlotów w Wygiełzowie na pewno było wino i to medalowe z winnicy Zagardle. Nie było "truskawkowo -mdłe", więc dla mnie akceptowalne, ciekawe, choć "ortodoksi" byli "zdystansowani" :shh: . W tym Swensonie było mało Swensona, takie nienachalne, delikatne. Wielokrotnie nagradzane "złotem" także w konkursach za granicami. Zresztą Koledzy z Zagardla zdradzili myk w jaki sposób ten efekt osiągnęli. Jest to jednak nadal wyjątek od "labruskowatej" reguły. :wink:
Ps. Przypomina mi się teraz dziwaczne wino z innej "labruski" Charvat z Moraw blee :twisted: Inna nazwa odmiany Noah , warto przeczytać o jej szkodliwości https://cs.wikipedia.org/wiki/Noah_(odr%C5%AFda_vinn%C3%A9_r%C3%A9vy)

Tak, to było wino z winnicy Zagardle. Dzięki za doprecyzowanie.

PostNapisane: piątek, 7 listopada 2025, 10:39 
przedszkolak
przedszkolak

Ja mam 6-cio letni krzak Swenson Red. Co ja mówię krzak? To jest krzaczor. Na 2 pniach, na wysokości 3m, na zachodniej i południowej ścianie budynku gospodarczego, o rozpiętości ramion 3 i 5m. Cała rodzina i znajomi zajadają się jego owocami. Wiszą do dzisiaj (przykryte siatką) i będą jeszcze wisieć, mam nadzieję, do świąt. :lol:

Pozdrawiam Andrzej

PostNapisane: piątek, 7 listopada 2025, 12:01 
Ekspert
Ekspert

Nie szkoda Ci południowej ściany na Swensona?

PostNapisane: piątek, 7 listopada 2025, 16:52 
przedszkolak
przedszkolak

Pierwotnie Swenson był na ścianie zachodniej, a na południowej Alden i Fredonia (wtedy jeszcze bałem się, że mi inne bardziej ambitne, czyt. lepsze odmiany wymarzną). Po czasie jednak te na południowej nie wytrzymały konkurencji ze Swensonem pod względem smaku i tak oto ostał się jego On.

PostNapisane: sobota, 15 listopada 2025, 11:03 
czeladnik
czeladnik

Cześć,

Mam trochę jednorocznych nasadzeń które będę kopczykowal piachem +ziemią.
Mam rozterkę co zrobić z dwulatkami. Jak do tego podchodzicie ? Wystarczy je położyć na ziemi i obsypać 2-3 oczka przy ziemi czy położyć i zasypywać całe łozy?
Moje dwuletnie odmiany to Garantos i Johanniter, każdy krzew posiada minimum 2 łozy grube nadające się na pień w przyszłym sezonie.

PostNapisane: sobota, 15 listopada 2025, 12:08 
Ekspert
Ekspert

Mikul napisał(a):
Cześć,

Mam rozterkę co zrobić z dwulatkami. Jak do tego podchodzicie ? Wystarczy je położyć na ziemi i obsypać 2-3 oczka przy ziemi czy położyć i zasypywać całe łozy?
Moje dwuletnie odmiany to Garantos i Johanniter, każdy krzew posiada minimum 2 łozy grube nadające się na pień w przyszłym sezonie.

Ja do tego podchodzę tak, że nigdy w życiu niczego nie kładłem na ziemi, ani 2-latków ani starszych. Jednoroczne to i owszem, kopczykowałem nie raz i nie dwa, ale to było dawno temu. Ostatnio niczego nie obsypuję - zimy nie te a dodatkowo rozleniwiłem się na stare lata. W tym roku zrobię jednak wyjątek. Ma tu 5 szt. ciekawej odmiany. Sadzona późno z doniczek i słabo zdrewniała.
Uważam, że szkoda czasu na zasypywanie 2-latków. Jednak, gdybyś nie mógł spać z tego powodu, to zakopczykuj miejsce szczepienia i dolne pąki. Kłaść ich na ziemię nie ma sensu.

PostNapisane: sobota, 15 listopada 2025, 17:13 
czeladnik
czeladnik

No niestety, ze snem mogłoby być różnie :) w takim razie zostają na drutach i obsypuje dolne pąki dla pewności. Są na własnych korzeniach więc o szczepienie się nie boje:)

PostNapisane: piątek, 21 listopada 2025, 12:29 
czeladnik
czeladnik

stan3c napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Trzeba dokładnie czytać forum a zwłaszcza daty postów. Swenson nigdy nie był nr 1 (można mieć 1-2 krzaczki do pojedzenia zamiast truskawek) i zawsze był na marginesie winiarstwa przerobowego. Jak ktoś jeszcze to sadzi to gdzie indziej jest promotor tej odmiany i nie jest on uczestnikiem tego forum.

Ja to napisalem bez zlosliwosci. I nie po to by wywolywal zaraz wojne. Ale mylisz sie. Swenson jest kultowa odmiana na tym forum. Ja swego czasu bylem zupelnie zielony co do odmian a niemal kazdy w prywatnych rozmowach mi proponowal Swensona. Nie mam go duzo, gdzies tam kilka krzakow na pergoli (oddam Swensona jak ktos chce), ale to taka moja opinia, ze bardziej bezuzytecznej odmiany nie widzialem. Ja tutaj nikogo nie obwiniam, troche zartuje, ale taki jest fakt, ze Swensona bym nikomu nie poradzil. Tu nie chodzi o gusta, ta odmiana jest po prostu bezuzyteczna. Jako zielonka kiedys po prostu polegalem na tym co ludzie poleca. Na odmiany przerobowe nie narzekam, chociaz teraz majac juz jakies doswiadczenie chcialbym cos innego. Polowa odmian deserowych polecanych przez ludzi kiedy zakladalem winnice tez jest do wyrzucenia. Nie chodzi o to by kogos obwiniac, ale zielonce powinno sie doradzac odmiany z ktorch kazdy bedzie zadowolony a nie zielone kwasne deserowki wrazlie na wymarzanie i lapiace maczniaka od samej rosy porannej. Wiadomo, ze wraz z doswiadczeniem kazdy tam sobie bedzie cos eksperymentowal, ale ten start jest wazny.

To skoro trochę żartujesz, to mam nadzieję nie obrazisz się na mój post, w którym stwierdzę, że Swenson w smaku jest cudowny i grubo nie zgodzę się z nazwaniem go bezużytecznym. Nie podoba mi się to, jak rośnie, nie potrafię przewidzieć, jak pójdzie w przyszłym roku wzrost, puszcza pąki jak chce, czasem łoza o średnicy 15-20 mm po prostu sobie wysycha, czasem świetnie puszcza młode, w tym roku kilka gron paskudnie zniszczył mączniak albo inna infekcja, ale jak coś jest do zjedzenia, to smak jest wyborny, dla mnie to ananas przechodzący brzoskwiniami, jakaś taka cytrusowa świeżość...
Przyznaję, ze kończy mi się do niego trochę cierpliwość w aspekcie uprawy, ale z rozpędu mam i sobie chwalę. Z rozkoszą wymieniłbym całego Swensona na Krasienia.
Strasznie zalazł Ci za skórę, patrząc na wypowiedzi ;) Mnie za to, dla równowagi, nigdy nie pasował Seyval, nienawidzę tej odmiany, nigdy poprawnie u mnie nie rósł, nie owocował, w smaku beznadziejny, bez absolutnie żadnego aromatu, po prostu cukier z wodą i lekkim aromatem przeciętniactwa. To z kolei taka drobna moja złośliwość w kierunku Seyvala, jesteśmy skłóceni, w tym roku pozbyłem się ostatniego krzaka, tak że nie ma już więcej nas :)

-- piątek, 21 listopada 2025, 12:29 --

Mikul napisał(a):
Cześć,

Opinia młodego:
jednoroczne tnę na 2-3 oczka i daję duży kopczyk, na wiosnę kopczyk zmniejszam i czekam, aż zielone się przebije.
Jeśli dwulatek ma średnicę 1 cm i mniej, to traktuję go jak jednoroczniaka, jeśli jest grubszy, to układam w ramię owocujące/pień, jeśli przeżyje i puści młode, to będą z niego ludzie, jeśli nie, to i tak wybije zielone spod ziemi więc i tak zaczynamy znowu od poziomu ziemi. Nigdy nie kopczykuję całej łozy.

PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2025, 18:23 
czeladnik
czeladnik

Nie chcę zaczynać nowego tematu a potrzebuje porady. Jak odmierzscie siarkę do mikro nastawu wielkości 3l? Pierwsze zlanie wykonałem bo 3 tyg jak jeszcze wino było nagazowane, teraz po kolejnych 5 tyg czas na drugie bo wino klarowne, a na dnie sporo osadu, póki co brak widocznego utlenienia.

Myślałem aby :
1. Nie siarkować specjalnie nastawu, tylko po płukaniu butli piro nie dać jej w pełni wyschnąć - ale to mało precyzyjne
2.rozrobic w 100ml wody 1g siarki i dodać do wina 30ml(powinna wyjść chyba dawka akurat)

Dajcie znać który pomysł lepszy,
Z góry dziękuję za pomoc !:)

PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2025, 18:54 
Ekspert
Ekspert

Precyzyjna waga elektroniczna o podziałce 0,01g kosztuje na popularnym serwisie miej niż 50zł i będzie służyć przez lata. Jest to niezbędne wyposażenie winiarza i winogrodnika.

PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2025, 19:53 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Precyzyjna waga elektroniczna o podziałce 0,01g kosztuje na popularnym serwisie miej niż 50zł i będzie służyć przez lata. Jest to niezbędne wyposażenie winiarza i winogrodnika.

Mam taką jubilerska, ale ważenie 0.3 g zdaje się problematyczne. Próbowałem chmiel do piwa ważyć, i z tą dokładnością zdaje się średnio. Ale próbowałem sypać bezpośrednio na wagę, spróbuję w jakimś naczyniu to zrobić :)
Link do tej którą mam
https://allegro.pl/oferta/waga-jubilers ... S7L3nFkIHE

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1