Teraz jest wtorek, 10 lutego 2026, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2025
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 08:18 
przedszkolak
przedszkolak

sajko71 napisał(a):
Nędzna ta reklama. I tradycyjne podanie kontaktu, żeby pisać "na boku"... Bo wtedy nie da się skonfrontować tych rewelacji z doświadczeniem innych. Pisz otwarcie te swoje rewelacje...

sajko71 napisał(a):
Ps. Obejrzałem Twoją winnicę, piękne grona, ale przyspieszenia o 3 tygodnie tam nie widzę.

Nie widzisz bo porównujesz do swojej lokalizacji. U nas są inne realia.
Poza tym zalecenia nawozowe wymagają indywidualnego podejścia.Nie widzę potrzeby wałkownia tego na forum.
Jeśli chcesz to zrobić lepiej , nie widzę problemu. Powodzenia :thumbup:

Ostatnio edytowano czwartek, 6 listopada 2025, 09:38 przez Dionizos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 09:29 
Ekspert
Ekspert

To nie chodzi o porównanie do innych regionów. Tylko czy da się realnie przyśpieszyć dojrzewanie o 3 tygodnie a to porównać trzeba z sąsiadami. Ja wątpię w takie przyspieszenia, więc wolałbym , żebyś jednak "przewałkował" ten temat. Dyskusja mogłaby być ciekawa. Można by poprawić pewne elementy.
Ps. Inaczej cytuj na forum, bo wyszło, że ktoś inny pisał cytowane słowa.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 10:12 
przedszkolak
przedszkolak

sajko71 napisał(a):
To nie chodzi o porównanie do innych regionów. Tylko czy da się realnie przyśpieszyć dojrzewanie o 3 tygodnie a to porównać trzeba z sąsiadami. Ja wątpię w takie przyspieszenia, więc wolałbym , żebyś jednak "przewałkował" ten temat. Dyskusja mogłaby być ciekawa. Można by poprawić pewne elementy.

Mazowsze charakteryzuje się nieprzewidywalną zmiennością.Różnica w dojrzewaniu odmian późniejszych,w poszczególnych latach może się wahać w granicach dwóch miesięcy. Z moich obserwacji wynika że głównym czynnikiem hamującym jest niedostatek wody w czerwcu, kiedy zapotrzebowanie jest najwyższe. Mazowsze ma o 1/4 niższą sumę opadów niż na południu.
Utrzymywanie czarnego ugoru od wiosny do sierpnia, pozwala lepiej wykorzystać wodę z zimy i z opadów.Poza tym, to okres długiego dnia i umiarkowanie wysokich temperatur. Jeśli się przegapi ten czas ,lipiec i sierpień już tego nie nadrobią.
Jak widzisz banał, nie ma co wałkować :D

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 10:41 
Ekspert
Ekspert

Dionizos napisał(a):
Mazowsze charakteryzuje się nieprzewidywalną zmiennością.Różnica w dojrzewaniu odmian późniejszych,w poszczególnych latach może się wahać w granicach dwóch miesięcy. Z moich obserwacji wynika że głównym czynnikiem hamującym jest niedostatek wody w czerwcu, kiedy zapotrzebowanie jest najwyższe. Mazowsze ma o 1/4 niższą sumę opadów niż na południu.
Utrzymywanie czarnego ugoru od wiosny do sierpnia, pozwala lepiej wykorzystać wodę z zimy i z opadów.Poza tym, to okres długiego dnia i umiarkowanie wysokich temperatur. Jeśli się przegapi ten czas ,lipiec i sierpień już tego nie nadrobią.
Jak widzisz banał, nie ma co wałkować :D

Fajnie że jesteś na forum i fajnie że piszesz. Bardzo cenimy sobie przekazywanie wiedzy informacji i opinii na temat uprawy winorośli. Te informacje pomagają nam konfrontować wiedzę z naszymi doświadczeniami. Jeżeli jednak piszesz coś, zmyślasz, udziwniasz, jest to wyłapane i z takimi opisami się tu nie możemy zgodzić, dlatego reagujemy.
Osobiście widzę że pisząc wywód sam sobie zaprzeczasz. W cytowanym poście można przeczytać dwa lub nawet trzy niespójności. Chciałbym się do Ciebie jakoś zwrócić (nie znam imienia), napiszę więc klasycznie (imię) nie idź tą drogą.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 11:46 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
Trzeba dokładnie czytać forum a zwłaszcza daty postów. Swenson nigdy nie był nr 1 (można mieć 1-2 krzaczki do pojedzenia zamiast truskawek) i zawsze był na marginesie winiarstwa przerobowego. Jak ktoś jeszcze to sadzi to gdzie indziej jest promotor tej odmiany i nie jest on uczestnikiem tego forum.

Ja to napisalem bez zlosliwosci. I nie po to by wywolywal zaraz wojne. Ale mylisz sie. Swenson jest kultowa odmiana na tym forum. Ja swego czasu bylem zupelnie zielony co do odmian a niemal kazdy w prywatnych rozmowach mi proponowal Swensona. Nie mam go duzo, gdzies tam kilka krzakow na pergoli (oddam Swensona jak ktos chce), ale to taka moja opinia, ze bardziej bezuzytecznej odmiany nie widzialem. Ja tutaj nikogo nie obwiniam, troche zartuje, ale taki jest fakt, ze Swensona bym nikomu nie poradzil. Tu nie chodzi o gusta, ta odmiana jest po prostu bezuzyteczna. Jako zielonka kiedys po prostu polegalem na tym co ludzie poleca. Na odmiany przerobowe nie narzekam, chociaz teraz majac juz jakies doswiadczenie chcialbym cos innego. Polowa odmian deserowych polecanych przez ludzi kiedy zakladalem winnice tez jest do wyrzucenia. Nie chodzi o to by kogos obwiniac, ale zielonce powinno sie doradzac odmiany z ktorch kazdy bedzie zadowolony a nie zielone kwasne deserowki wrazlie na wymarzanie i lapiace maczniaka od samej rosy porannej. Wiadomo, ze wraz z doswiadczeniem kazdy tam sobie bedzie cos eksperymentowal, ale ten start jest wazny.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 12:18 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
...
Solaris I Seyval owocują aż za dobrze nawet na słabych glebach.
Nikt rozsądny Marszałka na wino od 15 lat już nie poleca a tym bardziej Swensona.
Sadzonki w tym całym "biznesie " winogrodniczo-winiarskim to najmniejszy koszt, bo można je sobie zrobić samemu po kosztach.
Jak masz złą lokalizację i warunki to w uprawę trzeba włożyć 2 razy więcej energii i pieniędzy albo sobie odpuścić.

A w Winnica Nuna (7 km od Nasielska)robią z Leona i z Marszałka wino :!:
Kupiłem dla porównania ze swoim
Winnica Nuna - LM&MF 2024, czerwone wytrawne 13% (pełne aromatów dojrzałych wiśni, czereśni, borówek i jeżyn z odrobiną karmelu; w ustach krągłe i aksamitne - tak jest na kontretykiecie)

Załączniki:
Komentarz: Czerwone,wytrawne 13%vol; LM&MF 2024
20251106_LM&MF 2024.jpg
20251106_LM&MF 2024.jpg [ 60.87 KiB | Przeglądane 384 razy ]

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 12:24 
Ekspert
Ekspert

Swenson był na forum omawiany na początku istnienia forum tak jak i labruski. Wtedy nie było wyboru. A wielki znawca go propagował. Ja też tak zaczynałem 40 lat temu. Lecz każdy kto posadził po kilku latach wykopywał.Też już nikt nie sadzi chyba, że wybitni fani opierający się na jednej opinii. Od wielu lat nikt na forum nie chwalił tej odmiany.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 13:01 
Ekspert
Ekspert

Czy pisząc Swenson macie na myśli odmianę Swenson Red ? I nikt jej od wielu lat nie chwalił ? No to ja ją pochwalę. W smaku jest lepsza od większości tych ukraińskich wynalazków a i dobre wino też można z tego zrobić. Piłem takie wino z winnicy bodajże Krokoszówka Górska (albo zbliżonej), przywieźli kiedyś na zlot. Fakt jednak faktem, że winni ortodoksi raczej się nim nie zachwycą. Co do mnie to mam jeden krzaczek i ani myślę wykopywać.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 13:18 
przedszkolak
przedszkolak

jawormcz11 napisał(a):
Osobiście widzę że pisząc wywód sam sobie zaprzeczasz. W cytowanym poście można przeczytać dwa lub nawet trzy niespójności. Chciałbym się do Ciebie jakoś zwrócić (nie znam imienia), napiszę więc klasycznie (imię) nie idź tą drogą.

Mógłbyś konkretnie wskazać co masz na myśli? Ja niespójności widzę więcej.W zasadzie im bardziej zagłębiam się w temat tym więcej mam wątpliwości. Chętnie wysłucham uwag.
Pozdrawiam Mariusz.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 14:13 
Ekspert
Ekspert

Mariusz (@Dionizos)
U mnie (też na Mazowszu)próbowałem już przyspieszać dojrzewanie różnymi sposobami :lol:
- piasek zamiast gliniastej gleby przyspiesza o kilka dni
-ściana przyspiesza o kilka dni
- foliak o 2-3 tygodnie
- szklarnia do 4 tygodni
Ale w gruncie, choćbym nie wiem jak się starał nie udało mi się nigdy przyspieszyć dojrzewania więcej niż tydzień :eh:
(stosowałem : czarny ugór, zadarnienie, czarną folię wokół korzeni itd,itp)

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 15:13 
przedszkolak
przedszkolak

zbyszekB napisał(a):
Ale w gruncie, choćbym nie wiem jak się starał nie udało mi się nigdy przyspieszyć dojrzewania więcej niż tydzień :eh:
(stosowałem : czarny ugór, zadarnienie, czarną folię wokół korzeni itd,itp)

Właśnie przyznałeś że jest to możliwe teraz to tylko kwestia skali. :D
W zeszłym roku najpóźniejsze odmiany dojrzały u mnie 27 sierpnia. Ogarniasz metadane plików więc jesteś w stanie to zweryfikować.
W tym roku, kilka odmian dojrzało w gruncie wcześniej niż w tunelu, więc nie można wszystkiego zwalić na pogodę.
Na pewno woda i nawozy mają tu kluczowe znaczenie.Mimo wszystko będę pracował nad tym dalej.
Dzięki za zachętę :D :thumbup:

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 17:44 
przedszkolak
przedszkolak

jawormcz11 napisał(a):
Pytasz o moje uwagi co do Twojego postu powyżej, odpowiadam, jak walczysz o wodę to nie pisz że stosujesz czarny ugór bo to wysusza glebę.
Piszesz że różnica w dojrzewaniu może wynieść dwa miesiące :roll:. No i klimat mazowiecki nie jest aż tak ekstremalny, co by za głowę się łapać.

Mam na myśli klasyczny czarny ugór a nie klepisko. Prawidłowo wykonany czarny ugór, przerywa kapilary na głębokości ok 10 cm i zatrzymuje podsiąkanie wody do powierzchni. sucha górna warstwa luźnej gleby, zabezpiecza przed parowaniem. Uwierz że to świetnie działa tylko trzeba to zrobić prawidłowo.
W zeszłym roku Nizina , Aniuta i Moskiewski Czarny dojrzały 27 sierpnia w tym roku jeszcze wiszą i nie mają tego stopnia dojrzałości (obciążenie jest podobne). to ponad dwa miesiące w stosunku do zeszłego roku.Rozbieżność jest ogromna. Nie dziw się że szukam mechanizmów wpływających na prawidłowe dojrzewanie.Nie wszystko da się wytłumaczyć klimatem.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 17:52 
Ekspert
Ekspert

sajko71 napisał(a):
stan3c napisał(a):
Misza napisał(a):
Nikt rozsądny Marszałka na wino od 15 lat już nie poleca a tym bardziej Swensona.
No, ja tego Swensona to wam nigdy nie zapomnę ......
Najgorszemu wrogowi bym tego nie polecił, a na tym forum to odmiana nr 1. Ani to do jedzenia ani to na wino...
Trzeba dokładnie czytać forum a zwłaszcza daty postów. Swenson nigdy nie był nr 1 (można mieć 1-2 krzaczki do pojedzenia zamiast truskawek) i zawsze był na marginesie winiarstwa przerobowego. Jak ktoś jeszcze to sadzi to gdzie indziej jest promotor tej odmiany i nie jest on uczestnikiem tego forum.

Zastanawiam się kto konkretnie i gdzie tego Swensona oraz inne odmiany z których jest niezadowolony, koledze stan3c polecał. Chyba nie tutaj ? Kolega pojawił się na forum w 2018 roku i jako "zielonka" pytał o opryski a nie odmiany do posadzenia. Stan3c, może to było jakieś inne forum ?

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 18:10 
Ekspert
Ekspert

Dionizos napisał(a):
...W zeszłym roku najpóźniejsze odmiany dojrzały u mnie 27 sierpnia...
Rok poprzedni był faktycznie wyjątkowy, ale i tak można by zapytać, które to odmiany były u Ciebie "najpóźniejsze" a jednak dojrzewały i to w czasie kiedy u innych dojrzewały dopiero najwcześniejsze? Chyba, że piszesz jednak tylko o tunelu ?! Na swojej stronie wymieniasz jednak kilka odmian, które wykopałeś i dałeś adnotacje, że nie dojrzewają. I zdaje się, że one są obiektywnie późne: Nizina, Ataman, Ninel, Antoni Wielki. Widzę tu pewna niespójność w kwestii Niziny (wykopałeś czy nie?)... Miałem ją na betonowym płocie, czyli na dobrym stanowisku i nie dojrzewała, tym bardziej 27 sierpnia... Na stronce napisałeś, że miałeś przymrozek 7.10.2025, czyli nawet jak coś wisi to już nie dojrzewa. To jest ważna informacja, bo dyskusja zaczęła się od odmian przerobowych a one nie potrzebują tylko 15 brix jak deserówki, ale zazwyczaj 21-23brix i jeszcze, żeby "zjechały" kwasy do akceptowalnych. Klasycznych vinifer nie mógłbyś na wina uprawiać jak większość z nas w PL. Podsumowując, nie jest tak słodko jak tu piszesz.

PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2025, 18:49 
przedszkolak
przedszkolak

Żeby była jasność. Ataman wyleciał nie tylko dla tego że jest późny ale nie dojrzewa bo pleśnieje pod koniec.
Nizina z otwartego gruntu wyleciała, została przy tunelu(to ta co dojrzała 27 sierpnia) też się zdziwiłem.
przymrozek faktycznie był ,ale na niektórych odmianach zostały liście. np Furor jeszcze sobie dokończył ostatnie grona.
Faktycznie zaczęliśmy od odmian przerobowych, ale ja ten temat zamknąłem parę lat temu i jakoś mnie nie kręci.
Widzę że szukasz dziury w całym. Daj popisać innym. Podobno na forum jest 10tyś użytkowników, jak wszyscy będą tak nadużywać jak my , to wywali serwery :D Ja wyczerpałem limit w tym tygodniu.
Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1