Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 07:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: JESIEŃ 2024
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 14:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5469
Lokalizacja: Łódź i okolice
Od wczoraj mamy jesień. Z tego tytułu należałoby rozpocząć nowy wątek. Będzie co pisać. Końcówki zbiorów, przygotowania do zimy i nieobliczalna pogoda.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 20:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzisiaj zebrałem odmianę Frontenac - 27 Brix, TA 8,8g/l, pH 3,41, 3,7kg/krzew (3 krzewy)
Owoce zdrowe i bez ś.o.r.
Będzie wino a la porto.
Jednak to ostatni rok tej odmiany u mnie, ponieważ ma dużo zielonego groszku i zajmuje to dużo czasu przy wydłubywaniu :!:
Podobny cukier i mniejsze kwasy osiąga u mnie Marquette, a ma mniej zielonego groszku.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 20:21 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
I pojawiają się dylematy, przy tej zmiennej pogodzie: trzymać jeszcze 5 tygodni licząc na słońce w październiku po dwóch tygodniach zapowiadanego nieprzerwanego deszczu, czy zbierać już teraz, bo dzień deszczu co tydzień nie wpłynie już dobrze na cukry (może trochę na kwasy..), a mocno wpłynie na jakość owoców.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 21:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Luk napisał(a):
I pojawiają się dylematy, przy tej zmiennej pogodzie: trzymać jeszcze 5 tygodni licząc na słońce w październiku po dwóch tygodniach zapowiadanego nieprzerwanego deszczu, czy zbierać już teraz, bo dzień deszczu co tydzień nie wpłynie już dobrze na cukry (może trochę na kwasy..), a mocno wpłynie na jakość owoców.

U mnie Ventusky przewiduje deszcz jutro wieczorem.
Zamierzam więc zebrać przed deszczem regenta i dorsę, bo mają już odpowiednie parametry.
Zostawiam jeszcze białe : Seyval, Bianca, Zamatos,Johanniter i Hibernal.
Zostawiam także czerwone Sirame, bo przeciążone owocowaniem i ma słabe jeszcze parametry

Reszta to niewielkie ilości: PM,PW, Gołubok, Volos
No i pojedyncze próbne grona :Panonia,Petite Amie ,Amarella, Souvignier Gris, Sauvitage

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 06:28 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 9 lutego 2023, 06:44
Posty: 186
Lokalizacja: WLKP
tak sobie myślę, że gdyby nie przymrozek i restart z pąków uśpionych, to zbieralibyśy winogrona w sierpniu kończąc sezon. Zobaczcie jak musi się łatwo uprawiać w californi lub we Włoszech... Mączniaka tam musi być jak na lekarstwo w suchym i gorącym klimacie... :shock:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 07:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Winogrona (z tej samej odmiany) zbierane w sierpniu wcale nie są lepszym surowcem niż zbierane pod koniec września, szczególnie białe.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 09:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5469
Lokalizacja: Łódź i okolice
Na Malcie Chardonnay zbierają w sierpniu ale wina są słabe.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 12:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
W tym roku, owocowanie z paków zapasowych/uśpionych, plon czerwonych odmian wyglądał u mnie tak:

Cabernet Dorsa – 1,25 kg/krzew
Dornfelder – 1,1 kg/krzew
Regent – 1,0 kg/krzew
Roesler – 0 kg/krzew

Parametry świetne, organoleptycznie dobra dojrzałość. Szykuje się dobre wino.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 13:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
ZbyszekTW napisał(a):
Roesler – 0 kg/krzew
Parametry świetne, organoleptycznie dobra dojrzałość. Szykuje się dobre wino.

Zbyszek, piszę się na butelkę Roeslera w takim razie :wink: a nawet dwie 8)

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 14:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
W tym roku, owocowanie z paków zapasowych/uśpionych, plon czerwonych odmian wyglądał u mnie tak:

Cabernet Dorsa – 1,25 kg/krzew
Dornfelder – 1,1 kg/krzew
Regent – 1,0 kg/krzew
Roesler – 0 kg/krzew

Parametry świetne, organoleptycznie dobra dojrzałość. Szykuje się dobre wino.

Pąki uśpione to tylko ze starego drewna (ramię stałe, pień)
Owocowanie niewielkie lub całkowity brak owocow . Z takich pąków jeszcze dobrze owocują hybrydy , a szczególnie z dużym udziałem v.riparia.

Budowa pąka owocującego była już publikowana na tym forum (rysunek przekroju pąka) W pąku owocującym znajdują się 3 pąki : 1 go stopnia(główny i dwa wtórne 2 go i 3 go stopnia.
Najplenniejsze są pąki 1 go stopnia tzw główne.
Pozostałe 2 pąki są już mniej plenne. W niektórych hybrydach jednak pąk 2 go stopnia jest na tyle plenny ,że plon jest wystarczający.
Niektóre jednak odmiany , najczęściej hybrydy startują wiosną nie tylko z pąka głównego ale także z pąków zapasowych i wtedy z jednego pąka wyrastają nawet 3 latorosle.
Gdy wiosną zdarzy się przymrozek i obmarzną wszystkie 3 latorośle (wybijające z jednego pąka) , wtedy jest całkowity brak plonu.
Dlatego w chłodnym klimacie (ze względu na zimowe mrozy i wiosenne przymrozki) korzystniejsze jest prowadzenie krzewu ciętego royatem lub casanovea niż gujotem.
Zdarza się też często, że zimą przemarzają pąki główne, a wtórne zachowują żywotność.
Winogrodnik czasami tego nawet nie dostrzega, bo plon jest duży ! a pąki wtórne startują tylko kilka dni później niż główne.

PS
U mnie w kwietniu obmarzły pąki główne lub latorośle (i to i to)
Owocowanie:
Dorsa – 1,5kg/krzew
Dornfelder – już wykopałem
Regent – 3-4 kg/krzew
Roesler – 2kg/krzew

-- Wt, 24.09.2024 14:35 --

gzeho napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Roesler – 0 kg/krzew
Parametry świetne, organoleptycznie dobra dojrzałość. Szykuje się dobre wino.

Zbyszek, piszę się na butelkę Roeslera w takim razie :wink: a nawet dwie 8)

Ja też :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 15:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5469
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nie bądźcie tacy chętni bo dla Zbyszka zabraknie. :Yahoo!:
Ja też mam tyle Dorsy co Zbyszek Roeslera Kto chętny? :wink:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 15:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
zbyszekB napisał(a):
Pąki uśpione to tylko ze starego drewna (ramię stałe, pień)
Owocowanie niewielkie lub całkowity brak owocow . Z takich pąków jeszcze dobrze owocują hybrydy , a szczególnie z dużym udziałem v.riparia.

Budowa pąka owocującego była już publikowana na tym forum (rysunek przekroju pąka) W pąku owocującym znajdują się 3 pąki : 1 go stopnia(główny i dwa wtórne 2 go i 3 go stopnia.
Najplenniejsze są pąki 1 go stopnia tzw główne.
Pozostałe 2 pąki są już mniej plenne. W niektórych hybrydach jednak pąk 2 go stopnia jest na tyle plenny ,że plon jest wystarczający.
Niektóre jednak odmiany , najczęściej hybrydy startują wiosną nie tylko z pąka głównego ale także z pąków zapasowych i wtedy z jednego pąka wyrastają nawet 3 latorosle.
Gdy wiosną zdarzy się przymrozek i obmarzną wszystkie 3 latorośle (wybijające z jednego pąka) , wtedy jest całkowity brak plonu.
Dlatego w chłodnym klimacie (ze względu na zimowe mrozy i wiosenne przymrozki) korzystniejsze jest prowadzenie krzewu ciętego royatem lub casanovea niż gujotem.
Zdarza się też często, że zimą przemarzają pąki główne, a wtórne zachowują żywotność.
Winogrodnik czasami tego nawet nie dostrzega, bo plon jest duży ! a pąki wtórne startują tylko kilka dni później niż główne.


Wszystko się zgadza. Ja prowadzę krzewy stałym ramieniem i to właśnie obroniło jako takie zbiory.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 19:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Na Malcie Chardonnay zbierają w sierpniu ale wina są słabe.

Krzysztofie,
nie piłem win z Malty , ale wierzę Ci na słowo
Tydzień temu degustowałem Chardonnay 2023 z winnicy Simeonidis - północna Grecja , okolice Kawali.
Tam też jest ciepło i zbierają owoce na przełomie sierpień/wrzesień.
Wino było o klasę lepsze od tych biedronkowych za 20-25zł.
Jednak w sklepie z winami na Rodos kosztowało 12euro.
Polskie chardonnay 2023 zrobione z owoców zebranych w październiku nie musi być wcale lepsze, ale cena ... powala :wink: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 20:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zebrany dziś Roesler. Dwa nastawy. Kiedy zobaczyłem różnicę w kolorze soku, jakby farbiarka, to główny nastaw do beczki jest z krzewów na własnych korzeniach. Podkładka SO4 zbytnio wybuja tą odmianę. Pojedyncze grona mają ok. kilograma.
W głównym nastawie jest 24 brix i ok. 7 g kwasów, które trudno zmierzyć z powodu bardzo ciemnego koloru soku. Praktycznie cukru będzie więcej gdyż jest sporo rodzynkowania z cukrem ok. 30 i więcej. Ze starych krzewów na SO4 jest średnio 23 brix i 8,5 g kwasów. Zmierzone obciążenie to ok. 3 kg krzewów na własnych korzeniach i ok. 4,5 kilo na SO4.
Po raz pierwszy od 4 lat Roesler zbierany w tak dobrym stanie.Obrazek

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: JESIEŃ 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Robercie,
w twojej lokalizacji Roesler dojrzewa każdego roku :!: :!: :!:
W mojej lokalizacji dojrzewa raz na 5 lat
Dosadziłem więc regenta, który w mojej lokalizacji dojrzewa każdego roku.
W tym roku -
Regent : 22Brix, TA 6,1g/l, pH 3,48 (zebrany dzisiaj)
Roesler : 22 Brix, TA 8,2g/l, pH 3,21 (jeszcze nie zebrany)
Ale w gorszych rocznikach u mnie roesler nie dojrzewa zadawalająco...
"Nie będę się kopał z koniem"


PS
Tam gdzie roesler dojrzewa, można go sadzić, bo daje dobre wina
Tam gdzie nie dojrzewa, należy szukać innych odmian

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO