ZbyszekTW napisał(a):
W tym roku, owocowanie z paków zapasowych/uśpionych, plon czerwonych odmian wyglądał u mnie tak:
Cabernet Dorsa – 1,25 kg/krzew
Dornfelder – 1,1 kg/krzew
Regent – 1,0 kg/krzew
Roesler – 0 kg/krzew
Parametry świetne, organoleptycznie dobra dojrzałość. Szykuje się dobre wino.
Pąki uśpione to tylko ze starego drewna (ramię stałe, pień)
Owocowanie niewielkie lub całkowity brak owocow . Z takich pąków jeszcze dobrze owocują hybrydy , a szczególnie z dużym udziałem v.riparia.
Budowa pąka owocującego była już publikowana na tym forum (rysunek przekroju pąka) W pąku owocującym znajdują się 3 pąki : 1 go stopnia(główny i dwa wtórne 2 go i 3 go stopnia.
Najplenniejsze są pąki 1 go stopnia tzw główne.
Pozostałe 2 pąki są już mniej plenne. W niektórych hybrydach jednak pąk 2 go stopnia jest na tyle plenny ,że plon jest wystarczający.
Niektóre jednak odmiany , najczęściej hybrydy startują wiosną nie tylko z pąka głównego ale także z pąków zapasowych i wtedy z jednego pąka wyrastają nawet 3 latorosle.
Gdy wiosną zdarzy się przymrozek i obmarzną wszystkie 3 latorośle (wybijające z jednego pąka) , wtedy jest całkowity brak plonu.
Dlatego w chłodnym klimacie (ze względu na zimowe mrozy i wiosenne przymrozki) korzystniejsze jest prowadzenie krzewu ciętego royatem lub casanovea niż gujotem.
Zdarza się też często, że zimą przemarzają pąki główne, a wtórne zachowują żywotność.
Winogrodnik czasami tego nawet nie dostrzega, bo plon jest duży ! a pąki wtórne startują tylko kilka dni później niż główne.
PS
U mnie w kwietniu obmarzły pąki główne lub latorośle (i to i to)
Owocowanie:
Dorsa – 1,5kg/krzew
Dornfelder – już wykopałem
Regent – 3-4 kg/krzew
Roesler – 2kg/krzew
-- Wt, 24.09.2024 14:35 --
gzeho napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Roesler – 0 kg/krzew
Parametry świetne, organoleptycznie dobra dojrzałość. Szykuje się dobre wino.
Zbyszek, piszę się na butelkę Roeslera w takim razie

a nawet dwie

Ja też