Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 12:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jesień 2020
PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 11:16 
nowicjusz
nowicjusz

U nas z soboty na niedziele przymroziło do -2 i dzisiaj rano mialam -2. Pod koniec października posadzilam 3 krzewy seyval blanc, 3 solaris, 3 dornfelder, 3 regenty ale ich nie kopczylowalam bo bylo bardzo ciepło. Czy te 2 dni przymrozkow mogły im zaszkodzić? Dzisiaj porobilam kopczyki z deserowkami. Mam nadzieję że się obudzą na wiosnę

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 12:01 
mistrz
mistrz

Nic im się nie stało - ziemia jest jeszcze ciepła a korzenie wystarczająco głęboko. Ja kopczykuję młodzież dopiero po pierwszych przymrozkach, które traktuję jako czynnik dezynfekujacy/odkażajacy.

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 14:04 
mistrz
mistrz

Czytając wpisy dotyczące dojrzewania cały czas się zastanawiam ile ma wpływ pogoda, a ile agrotechnika.
Wątek z pomiarami SAT jest tu mało przydatny bo nie daje porównywalnych wyników więc skorzystałem z serwisu agrometeo (SAT dla >10stC) i dla tego roku daje on bardzo ciekawe wyniki.
Okazuje się, że faktycznie miejscówka kol. RobertR rządzi (zakładam, że Staszów to najbliższy punkt pomiarowy winnicy Plechów), ale różnice nie są jakieś ekstremalne - przynajmniej wewnątrz ligi Staszów, Warszawa (a właściwie dolina Wisły od Wawy do Torunia), Z.Góra i Wolsztyn (tu chyba najwyższy SAT w Polsce). Dalej już odczuwalnie zimniej, ok 200 SAT w dół ma druga liga - Kraków, Wrocław, Gorzów, a Jasło to już ponad 400 różnicy do Wolsztyna...
Ciekawe jak to będzie wyglądało w przyszłych latach, bo niestety nie udało mi się odnaleźć danych historycznych pomiaru SAT, a jak widać można dojść do nieco innych wniosków niż przy analizie samych map klimatycznych i temperatur średnich za dany miesciąc. Z resztą i tak zakładam, że dla wielu miejscowości to nie pomiary tylko wyliczenia modelu. Gdyby ktoś miał dojście do imgw i mógł dopytać byłoby to z pewnością ciekawe. No i na ile dane dla dużych miast są zafałszowane miejskimi wyspami ciepła.
Przykładowe wartości na dziś za https://agrometeo.imgw.pl/agrofagi

Wolsztyn - 1595
Świebodzin - 1528
Staszów - 1514
Sandomierz - 1499
Z.Góra - 1486
Warszawa - 1483
Poznań - 1453
Wieliczka - 1453
Płock - 1449
Włocławek - 1439
Opole. - 1325
Wrocław - 1324
Kraków - 1263
Kielce - 1234
Gorzów Wlk - 1228
Jasło - 1139

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 14:58 
Kiper
Kiper

Pytanie jak wyliczają ten SAT na tej stronie.
Trzeba przenosić uprawy z Jasła do Warszawy, tak duże różnica ewidentnie pokazuje że na Podkarpaciu uprawa to lichy pomysł :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 15:17 
mistrz
mistrz

Tak, mamy w Warszawie taki obszar, który można by zaorać i obsadzić winoroślami, nawet nazwa ulicy jest bardzo rolnicza... ;)

A na poważnie to nie doszukałem się szczegółów jak ten SAT jest liczony, choć tu na forum ktoś wytłumaczył, że po prostu oni odejmują te 10st.C i wartość graniczna dla odmian wczesnych podana w tej formie wynosi 1200 SAT. Niestety jak interpolują ze stacji meteo jest już tajemnicą. A wyniki nie są aż tak zaskakujące. Kotlina Warszawska i jej przedłużenie są bardzo ciepłymi miejscami. Historycznie uprawiano tu winorośl, zaś Bosak podaje, że największym problemem Mazowsza (i całej Polski centralnej) w kwestii uprawy jest brak nachylenia, Mazowsze jest niemal całe płaskie jak decha.

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 15:21 
Kiper
Kiper

IMGW liczy ze swoich stacji meteo, w dużych miastach są często koło lotniska, wyspy ciepła są na pewno lub mrozowiska w dolinach rzek itp lokalne specyfiki- to zależy od danej lokalizacji.

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 18:18 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Dormant napisał(a):
Czytając wpisy dotyczące dojrzewania cały czas się zastanawiam ile ma wpływ pogoda, a ile agrotechnika.
Wątek z pomiarami SAT jest tu mało przydatny.....Wolsztyn (tu chyba najwyższy SAT w Polsce)..... No i na ile dane dla dużych miast są zafałszowane miejskimi wyspami ciepła.Przykładowe wartości na dziś za https://agrometeo.imgw.pl/agrofagi Wolsztyn - 1595......Jasło - 1139
Te pomiary można o kant d..y roztrzaskać. Karpicko od Wolsztyna dzieli tablica, a dokładnie średnio 500 metrów. Wolsztyn leży w dolinie, a Karpicko (moja lokalizacja 6 metrów wyżej) więc praktycznie nie ma różnicy, no może jedna. Moja makro winnica jest usytuowana w luźnej zabudowie, osłonięta z północy i wschodu. Wydawało by się, że warunki idealne do wymagających termicznie odmian, że to oaza ciepła, ale tak nie jest. Rok 2010 był ostatnim dobrym rokiem dla odm. Rondo. Następne lata mimo rzekomego ocieplenia klimatu były niesprzyjające dla tej odmiany i nie miały związku z agrotechniką. Winorośl uprawiam już prawie 40 lat, nie prowadząc zapisków, ale na podstawie obserwacji doszedłem do sedna. SAT, owszem może być kryterium doboru odmian do siedliska, ale w praktyce się nie sprawdza. Lata wstecz wegetacja rozpoczynała się pod koniec marca z początkiem kwietnia. Temperatury dzienne i nocne wzrastały stopniowo bez ekstremalnych skoków. Temperatura powietrza była skorelowana z temperaturą gleby. Od kilku lat mamy niby wiosnę, a w rzeczywistości astronomiczną. Wegetacja jest opóźniona i nagłe ekstremalne przejście z okresu zimna do ciepła nie sprzyja rozwojowi winorośli. Często dochodzi do poparzeń wierzchołków latorośli. Czasami ma to związek z dziurą ozonową. Od kilku lat winorośl przechodzi szok termiczny, ujemnie wpływający na wzrost i dojrzewanie. Jeszcze 10 lat wstecz odm. Nero w pełnej dojrzałości zrywałem pod koniec sierpnia, teraz w połowie września, a Seyval pod koniec września, teraz 15.10, więc jak to się ma do globalnego ocieplenia ?

PostNapisane: wtorek, 24 listopada 2020, 18:40 
Ekspert
Ekspert

Bo z globalnego ocieplenia jest u nas głównie ROZCHWIANIE :cry:

PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 05:03 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wyniki te pokazują, jak zły był to rok na płd.-zach. (Opole-Wrocław), co widać również na mapach IMGW.
hybryda napisał(a):
(...)Lata wstecz wegetacja rozpoczynała się pod koniec marca z początkiem kwietnia. Temperatury dzienne i nocne wzrastały stopniowo bez ekstremalnych skoków. Temperatura powietrza była skorelowana z temperaturą gleby. Od kilku lat mamy niby wiosnę, a w rzeczywistości astronomiczną. Wegetacja jest opóźniona i nagłe ekstremalne przejście z okresu zimna do ciepła nie sprzyja rozwojowi winorośli. Często dochodzi do poparzeń wierzchołków latorośli. Czasami ma to związek z dziurą ozonową. Od kilku lat winorośl przechodzi szok termiczny, ujemnie wpływający na wzrost i dojrzewanie. Jeszcze 10 lat wstecz odm. Nero w pełnej dojrzałości zrywałem pod koniec sierpnia, teraz w połowie września, a Seyval pod koniec września, teraz 15.10, więc jak to się ma do globalnego ocieplenia ?

Zdzisławie, u siebie obserwuję natomiast coraz wcześniejszy start wegetacji. O ile drzewa kwitną w swoim normalnym terminie, zależnie od odmiany jest to ostatnia dekada marca do połowy kwietnia, o tyle winorośl i krzewy owocowe zaczynają stat wegetacji już w połowie lutego, co obserwuję od 2014-2015 r. Stąd od paru lat nie mam owoców agrestu (po kilka na krzew), który w drugiej połowie lutego wypuszcza zielone, a już w początku marca zaczyna kwitnąć, a typowe dla tego czasu mrozy (-5,-6 st.C) niszczą mu kwiaty. Winorośl natomiast dojrzewa o nawet dwa-trzy tygodnie wcześniej. Dlatego w mojej lokalizacji groźne dla winorośli stają się już typowe, końcowe okresy przymrozków kwietniowych (do 21 kwietnia), którymi kiedyś nie zaprzątałem sobie głowy oraz majowe -1, gdy kilkunastocentymetrowe zielone przyrosty i kwiatostany mogą paść łupem Zimnych Świętych. Kiedyś, w latach 80. i 90., choć zimy były również przez parę lat bezśnieżne, wszystko było bardziej poukładane. Druga połowa lutego, trzecia jego dekada była już przedwiośniem, gdy znikały resztki śniegu lub już go nie było (graliśmy w piłkę na boisku, paliliśmy ogniska z chłopakami). Moje urodziny 1 marca były już wyraźnie przedwiosenne, a sudecki fen w połowie marca zwiastował nadejście wiosny.

PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 08:52 
Kiper
Kiper

Bo to jest GDDC, a oni piszą SAT, też się kiedyś zdziwiłem...

PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 12:11 
mistrz
mistrz

A ktoś już tnie wstępnie?okrywa na zimę?wszak grudzień za pasem :-)

PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 12:19 
Ekspert
Ekspert

Ja wstępnie przyciąłem i okryłem co wrażliwsze odmany. Pancerniaki zostawiam tak. Wszak i zimę zapowiadają lajtową.

PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 13:32 
Kiper
Kiper

A ja nie okrywam nic poza najmłodszymi nasadzeniami. Tzw. selekcja naturalna dostosowująca uprawę do siedliska a nie siedlisko do uprawy.
Siły koncentruję na wiosenne majowe przymrozki, które mi najbardziej dają w kość.

PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 14:10 
Ekspert
Ekspert

Dokładnie tak samo robię. Nie mam czasu na ubieranie każdego badylka w skarpetkę ;)

Dzisiaj rano było -6.5C :)

q

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 25 listopada 2020, 15:20 
mistrz
mistrz

Ja to się bardziej saren obawiam niż mrozu...bo one oczek nie liczą podczas cięcia..na wiek też nie patrzą.Trzeba powoli zaczynać ogarniać na zimę bo z czasem różnie może być.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1