Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 00:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jesień 2020
PostNapisane: niedziela, 25 października 2020, 06:24 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
I co... Temperatury po 20*C, cieplej niż w lipcu :lol:
Średnia roczna wyjdzie wysoka - ocieplenie klimatu :lol:

PS. Co do liści - nic nie grabię, nic nie robię. Jak i wszystkie większe winnice...

W ubiegłym roku i dwa lata temu mieliśmy o tej porze po +25 st.C, zatem te ponad +20 to jeszcze nie rekord. Gdyby nie kosy, bo szpaków coś nie widać w tym roku, Riesling podciągnąłby jeszcze parametry z tych 19,5 Brix z ubiegłego tygodnia.

siekiernik napisał(a):
Spróbuj. W następnym roku pewnie wygrabisz.
Liście winorośli dobrze się palą, nawet też, jak są mokre. Więc jeżeli masz taka możliwość utylizacji to bym się nie zastanawiał.

Nie można palić liści. Można jedynie, o ile gmina ma taką uchwałę, palić liście chore, porażone szkodnikami jak kasztanowca. W naszej gminie jest taka uchwała.

PostNapisane: niedziela, 25 października 2020, 09:35 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
Witajcie, apropo jesieni mam pytanie. Co roku zgrabiam opadłe liście i wyrzucam z dala od posadzonych winorośli. Nasunęło mi się jednak pytanie. Gdyby liście zgrabić tylko na srodek miedzyrzędzi i potraktować glebogryzarka? Czy ewentualny mączniak pod ziemię się zneutralizuje? Czy lepiej nie ryzykować i jak do tej pory zgrabiać i wywozić?

Ile tych liści masz?
Może skombinuj termokompostownik (albo poczytaj i zrób sobie) i będziesz mieć wartościowy nawóz.

PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 06:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Tak przy jesieni dziwną rzecz obserwuję. Szpaków nie było widać w okresie dojrzewania winorośli (wrzesień/październik), ale teraz widać całe armady przelatujące nad polami. Zazwyczaj tak latały w końcu września. Czyżby czuły kolejną, ciepłą zimę?

PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 08:34 
Ekspert
Ekspert

Michale,fakt ciepła zima się zapowiada. U mnie zakwitła jabłoń i leon.na pasierbie.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 11:58 
mistrz
mistrz

A u mnie na pasierbach Regenta też trafiają się ładne kwiatostany.

PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 14:07 
mistrz
mistrz

Tam, gdzie Liroy 25 lat temu rapował "Scyzoryk, scyzoryk, tak na mnie wołają!"

PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 14:33 
Ekspert
Ekspert

goncian napisał(a):
Tam, gdzie Liroy 25 lat temu rapował "Scyzoryk, scyzoryk, tak na mnie wołają!"

No to jak tak dalej pójdzie to w Kieleckiem będziesz 2 razy do roku zbierał Regenta :wink:
Hindusi zbierają 2 razy do roku CS :!: , ale nie są podobno z wina zadowoleni :lol:
U mnie kilkaset kilometrów na północ nic już nie kwitnie :eh:
Drzewo orzecha włoskiego i vnifery już bez liści :!:
Na Regencie jeszcze trochę liści zostało :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 30 października 2020, 14:41 
mistrz
mistrz

A w "scyzorykowej" oazie na większości krzewów jeszcze są liście, a nawet wiszą resztki gron deserówek. :mrgreen:
Ale orzechy włoskie już prawie gołe. :lol:

PostNapisane: sobota, 31 października 2020, 06:54 
Ekspert
Ekspert

Wiadomo, zew tym roku na płd.-zach. spadła od maja do sierpnia dwukrotna ilość deszczu przewidziana dla normy. IMGW podsumowało wrześniowe warunki pogodowe. Między Wrocławiem i Opolem a Sudetami spadło 180% więcej deszczu niż w wieloleciu 1981-2010.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33634 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33635
Wielolecie 1981-2010 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33637
Usłonecznienie wrzesień 2020 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33636
Czekam na dane październikowe.
I w tych warunkach grona Rieslinga i innych odmian prowadzonych ekologicznie nie wykazały żadnej infekcji do czasu zerwania ostatnich z nich.

PostNapisane: sobota, 31 października 2020, 18:49 
Kiper
Kiper

W październiku spadło u nas ok.100 mm tj. 250% normy opadu z 20 ostatnich lat - średnia 40mm. Rekordy wodne cd w 2020r.
https://www.weatheronline.pl/weather/ma ... pl&MOD=tab
Brak przymrozków i liście kolorowe jeszcze są na wielu deserówkach: Krasotka, Kodrianka, V2520, Prim a opadły z Kristaly, Galanta, A1704, Nero. Ale wszystkie są ładnie zdrewniałe na 1,5-2,5 m.
p.s. Kombajny toną w czarnoziemie w kukurydzy, jak nigdy...

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2020, 06:08 
Ekspert
Ekspert

U nas na glinie traktor sąsiadowi z talerzówką zatonął tydzień temu. Kukurydzę ścięli rolnicy tydzień temu, a zazwyczaj trzymali do grudnia. Brak przymrozków powoduje niestety, że na krzewach agrestu i porzeczkoagrestu pojawiają się zielone pąki, mimo że krzewy mają nadal liście. To samo z winoroślą. Są już pąki z białą pierzynką jak na przedwiośniu. Wczoraj jak przystało w uprawie biodynamicznej wapnowałem przy pełni Księżyca w Chasselas i pod wiosenne nasadzenia Johanna. Postanowiłem i zaczynam tej jesieni i zimy przygotowania gleby do nasadzeń Rieslinga w 2022 r. Myślę z pewnością o 200 krzewach, a jeżeli się uda posadzę w jeden rok 400 szt. Tu jeszcze będzie rozstaw 1,6 m między rzędami. Szpalery, druty, głowa na pniu 60 cm, słupki akacjowe.
Przeliczyłem wczoraj resztę terenu i przy rozstawie rzędów na 3,2 m i nasadzeniach krzewów co 1 m będę mógł dosadzić 1000 szt. Tu enerdowski traktor byłby już potrzebny. Może kiedyś! Ależ by to było! :)

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2020, 08:53 
Ekspert
Ekspert

Michał, 160 cm to za mały rozstaw. Krzewy będą się zacieniać, za mało słońca dojdzie do owoców. Będzie presją chorób.
Jak będziesz powiększał uprawę, to prędzej czy później dojdziesz do mechanizacji - i będzie tylko kłopot z takim rozstawem.
Zrób przynajmniej 200 cm, a najlepiej 220 cm...

A co do traktora.. I NRD-owskiego Forschritta 300.... To jest ciągnik co ma silnik 6,5 l, 100 KM .... 5 m długości... 2 m szerokości... 5 ton wagi... I napęd na jedną oś... Na nawrotkę potrzebuje pewnie z 15 metrów...

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2020, 10:00 
Ekspert
Ekspert

Michał Zbyszek ma rację. Musi być co najmniej 2m. Mam 2 rzędy, które posadziłem jako pierwsze i mam tam 1,7 m i większe problemy z mączniakami. większe jak w pozostałych rzędach mimo, że odmiana teoretycznie w innym miejscu jest ok. Na co Ci taki wielki ciągnik? :shock: Nie wystarczy jakaś Kubota np?

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2020, 11:09 
Kiper
Kiper

Do mechanicznej, w przyszłości, uprawy przygotuj się dziś. Za ileś lat będziesz przesadzał, czy usuwał dorosłe krzewy?
Co do odstępów pomiędzy krzewami zapraszam koleżanki i kolegów do regionu tokajskiego, jeszcze po stronie słowackiej. Jeżeli będziecie tamtędy przyjeżdżać, warto zjechać z głównej drogi i oglądnąć sobie tamtejsze przydomowe, wcale niemałe winnice.

PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2020, 11:13 
mistrz
mistrz

siekiernik napisał(a):
Co do odstępów pomiędzy krzewami zapraszam koleżanki i kolegów do regionu tokajskiego
To znaczy są większe czy mniejsze bo nie każdy może tam pojechać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1