Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jesień 2019
PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 13:39 
mistrz
mistrz

Odmiana Flora jest synonimem odmiany Łora. Na wschodzie nazwa jest zamienna.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 14:16 
mistrz
mistrz

dragon99 napisał(a):
Ciekawe jak ten przymrozek wpłynie na wegetację. Czy to już koniec i zostało zgrabić liście? Rano było - 3 a tylko kilka szczytowych liści wyglądało na zmrożone.

Po powrocie z pracy obejrzałem krzewy i liście oberwały, tak z 20-30% opadnie na pewno.

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 14:42 
mistrz
mistrz

piotr85 napisał(a):
Dormant napisał(a):
Paradoksalnie Warszawa i jesli wierzyć pogodynce wschód bez przymrozku, liście sie trzymają, tylko jakieś czerwone i nie wiem czy to normalne jesienne przebarwianie czy pozostałości rzekomego :)

Na jakich odmianach?? U mnie odmiany z czerwonymi owocami mają teraz czerwone liście. Białe odmiany schną na żółto/brązowo.

Na dunaju, wygląda to tak:

Załączniki:
Komentarz: dunaj sadzony na wiosne
dunaj.jpg
dunaj.jpg [ 41.57 KiB | Przeglądane 1078 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 15:13 
mistrz
mistrz

Niestety na południo województwa łódzkiego przymrozek też dotarł. Wczoraj jak dotarłem na działkę to część liści już dostała przymrozkiem w nocy z piątku na sobotę, a część nie. Dzisiaj rano było wszędzie biało (szron),a temperatura około -1,5. Na Piesni i Einsecie zostało kilka kiści,na których (mniejsza) część jagód też odczuła niskie temperatury a pozostała część nie...? Nie wiem czy to standard czy jakaś anomalia,że część liści i owoców ucierpiała a część nie...?

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 18:12 
Ekspert
Ekspert

U mnie niestety vinifery (Riesling i Dornfelder) plus Regent dostały po liściach w 100%, reszta tak w 10-40%. Niestety trzeba zbierać bo nic dobrego je już nie czeka. Może Hibernal coś jeszcze zyska w tych najbliższych ciepłych dniach.

PostNapisane: poniedziałek, 7 października 2019, 19:10 
Ekspert
Ekspert

Na pergolach wokół zabudowań częściowo przypaliło, a szpalery zważone w 100%.

PostNapisane: wtorek, 8 października 2019, 00:04 
mistrz
mistrz

Również do Szczecina zawitał ostatniej nocy przymrozek - pierwszy tej jesieni. IMGW zanotowało -1 st. C. W tym czasie w Świnoujściu było +1 st. C. Czy przymroziło na mojej winnicy - nie wiem, ale pomny kwietniowych doświadczeń myślę, że tak. Nie sądzę jednak, aby ten przymrozek zakończył u mnie wegetację. Z reguły kończy się ona w moich stronach około 20 listopada, kiedy to masowo opadają liście. I mam nadzieję, że październik przyniesie jeszcze nieco ciepła...

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: wtorek, 8 października 2019, 12:47 
mistrz
mistrz

zbyszekB napisał(a):
Radek18 napisał(a):
..... Fakty są natomiast takie, że wszystkie liście są ugotowane. To koniec sezonu. Na krzewach wisi jeszcze Regent. Ktoś podpowie co z nim robić? Będzie coś w ogóle z tego? Jagody wyglądają normalnie.........

Będzie coś z tego, bo owoce winogron mają dużo cukru i nie zamarzają przy byle jakim przymrozku :wink: Na lodowe to musiało by być co najmniej -7 :!:
Sprawdź jednak kwasy , bo mogą być niskie :!: :idea: Jeżeli w granicach 6g/l to nie będziesz musiał odkwaszać nawet :mrgreen: i będziesz miał wino czerwone w stylu południowym (o małej zawartości kwasów)

Dzięki Zbyszku. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, że zbiory muszę wykonać po przymrozku kończącym wegetację. Dzisiaj sprawdziłem stan gron. Wyglądają normalnie, nic im się nie stało. Liście za to są całkowicie przemarznięte i zaczynają opadać. Mogę jeszcze te owoce przetrzymać na krzewach kilka dni? Czy muszę je niezwłocznie zebrać? Bliżej weekendu będę miał więcej czasu na dokonanie zbiorów.
Co do kwasów, to oczywiście je zmierzę. Ciekawe czy faktycznie uda się zrobić wino w stylu południowym :?: Cóż.. nietypowy rok więc i wino będzie nietypowe!

PostNapisane: wtorek, 8 października 2019, 13:42 
Ekspert
Ekspert

Możesz zaczekać do weekendu bo mrozu już nie będzie. Chyba, że szpaki będą szybsze. :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 8 października 2019, 20:14 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie sytuacja podobna jak rok temu. U niektórych koniec wegetacji a u mnie dalej wszystko ma się dobrze. Owszem mróz był od południa na Biebrzańskich bagnach, które sięgają praktycznie moich zabudowań. Zaraz za granicami parku narodowego 50 m na północ, gdzie znajduje sie winnica, mrozów nie bylo ;) białe zebrane tydzień temu (szara pleśń zaczęła się panoszyc). czerwone natomiast jeszcze wiszą i pięknie tracą kwasy, bez szarej tylko osy dały trochę im... z 10 % poszło za sezon.. Najbardziej atakowane, zaraz po solarisie były grona NN od gronkowca. Ewidentnie chodzi tu o cukry.

PostNapisane: środa, 9 października 2019, 04:33 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W poniedziałek nad ranem -3, we wtorek niespełna -1, a dzisiaj już +10 st.C. Hm...szaleństwo, a liście zważone. Gdyby patogeny nie zjadły wcześniej większości liści, gdybym musiał zbierać dopiero teraz, musiałbym się zdenerwować. Od 2016 r. wegetacja winorośli rusza u mnie o miesiąc wcześniej (w połowie kwietnia winorośl rozwinięta, jak niegdyś w maju), to i przymrozki październikowe przychodzą jako "późnopaździernikowe" lub listopadowe.

PostNapisane: środa, 9 października 2019, 06:45 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Gdyby patogeny nie zjadły wcześniej większości liści, gdybym musiał zbierać dopiero teraz, musiałbym się zdenerwować.

Właśnie dlatego się zdenerwowałem! Zebrałem Regenta niby dojrzały, ale 20Bx - co to za wynik!?
Ech.... w sumie wychodzi kiepski rok. A liczyłem na powtórkę poprzedniego.

PostNapisane: środa, 9 października 2019, 11:15 
czeladnik
czeladnik

Po tych wczesnych przymrozkach obawiam się, że problemem może być też zimowanie tegorocznych nasadzeń - czy nie zahamuje to procesu drewnienia ? :?: U mnie sporo jeszcze jest zielonych na poziomie gruntu.

PostNapisane: środa, 9 października 2019, 12:28 
Kiper
Kiper

U nas łozy zdrewniałe na 1-2 m dł., bo latem nie lało i nie padało jak np w Galicji i były nawet upały.
Jesienne odmiany np. A1704 dojrzały już w poł.sierpnia, a letnie były od końca lipca - to rekordowe temp. w czerwcu).
Nowe nasadzenia też zdrewniałe na 5-15 cm, na razie tyle wystarczy.
Co region to całkiem inaczej .

PostNapisane: środa, 9 października 2019, 18:03 
mistrz
mistrz

Mcin a czy jesteś pewien że to A1704 bo ja swoją zerwałem dopiero wczoraj , a w wątku o niej większość pisze że jest zjadliwa koniec września początek października no chyba że masz tunel lub prowadzisz ją na ścianie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1