Teraz jest wtorek, 15 lipca 2025, 16:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jesień 2018
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 07:53 
Kiper
Kiper

No i znowu zmiana pory roku.
Latorośle drewnieją nawet na 0,5 m, kolory liści już tez zaczynają się pojawiać. Chłodne poranki.
Temperatury umiarkowanie przyjemne +25/+13st. C. W nocy spadło 3 cm deszczu, po suszy i upale ani śladu.
Zaczynają kwitnąć astry i morcinki, a dynie mają już pomarańczowy kolor, śliwki węgierki dojrzałe od tygodnia.
Brzuchy nasze i os pełne winnych gron, ostatnich brzoskwin i malin.
Jesień najdłuższa pora roku - klimatycznie u nas na Dzikim Zachodzie pewno od września do grudnia...
W gąsiorkach warzy się szlachetny trunek z winorośli.
Jesień idzie nie ma na to rady...

Tytuł: Re: Jesień 2018
PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 09:09 
Ekspert
Ekspert

Jaką jesień masz na myśli? Kalendarzową czy astronomiczną? Bo do tej pierwszej jeszcze sporo czasu.

PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 12:51 
mistrz
mistrz

Winniczną :)

Wysłane przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 16:28 
przedszkolak
przedszkolak

W woj.lubelskim wyjątkowy sezon, nawet najpóźniejsze odmiany takie jak FVR-8-2 i Lancelot już zjedzone. Krzaki są puste, dobijamy sporadycznego prawdziwka i szykujemy się powoli do zimy. :P

PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 16:58 
Kiper
Kiper

Hej jak owoce z krzaków zebrane, to jednak idzie jesień.
Nie mylić z przedzimiem, zimą przedwiośniem i latem.:)

Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 17:16 
mistrz
mistrz

W TVN 1 września powiedzieli,że zaczęła się klimatyczna jesień więc może kolega tak wyprzedzająco w stosunku do kalendarzowej uruchomił wątek jesień 2019... ;-)

PostNapisane: niedziela, 2 września 2018, 18:27 
Kiper
Kiper

garbom napisał(a):
W TVN 1 września powiedzieli,że zaczęła się klimatyczna jesień więc może kolega tak wyprzedzająco w stosunku do kalendarzowej uruchomił wątek jesień 2019... ;-)

Prędzej "złoty pociąg" odnajdą niźli na tjełaenie prawdę powiedzą ( w TVP zresztą podobnie) :silent: .

Jakiś dziwny mamy Ten rok. Niby taki jak co roku ale trochę wszystko jakby szybciej biegnie.
Gdyby to ująć w jakieś ramy czasowe to odpowiednio :
- Wiosna przyszła do nas w tym roku 9 marca - jak na wiosnę to tak nawet w miarę :wink:
- Lato rozpoczęło się 22 kwietnia - o tu już widać było że rok udany będzie jak mało który. :twisted:
- Jesień rozpoczynamy 2 września - wszyscy wszystko zebrali to na co czekać.
- Zima ... - z racji tak wyjątkowego kalendarza może by dla niej nie znaleźć miejsca w tym roku... ?

Czy to już starość czy malkontenctwo wieku przedstarczego? Jakoś ten czas mi tak zapierd...a. :lolno:
A zaczął się ten dziwny i jakże owocny rok już w ubiegłym roku :shifty: od pierwszych przedświątecznych sztobrów znalezionych koło domu. Może to jakiś znak. Dobry omen prognostyk Talizman czy inny zabobon :ROFL: . Jeśli tak to ja już pooowoli przygotowuję się do Ukorzeniania 2019. A co na bogato!

8)

PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 04:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mcin napisał(a):
No i znowu zmiana pory roku.
Latorośle drewnieją nawet na 0,5 m, kolory liści już tez zaczynają się pojawiać. Chłodne poranki.
Temperatury umiarkowanie przyjemne +25/+13st. C. W nocy spadło 3 cm deszczu, po suszy i upale ani śladu.
Zaczynają kwitnąć astry i morcinki, a dynie mają już pomarańczowy kolor, śliwki węgierki dojrzałe od tygodnia.
Brzuchy nasze i os pełne winnych gron, ostatnich brzoskwin i malin.
Jesień najdłuższa pora roku - klimatycznie u nas na Dzikim Zachodzie pewno od września do grudnia...
W gąsiorkach warzy się szlachetny trunek z winorośli.
Jesień idzie nie ma na to rady...

Mcin, u mnie identycznie. W sobotę wieczorem i przez całą noc padał deszcz. Wczoraj, po słonecznym i bardzo ciepłym dniu wieczorem znowu zaczęło padać. Drewnienie winorośli przekroczyło w niektórych krzewach nawet poziom 1m. Brzoskwiniami również się objadamy, a tym bardziej, że znajoma z pobliskiej wsi obdarowała nas dużą dostawą z własnych drzew. W niektórych sadach i ogrodach pod Brzegiem brzoskwinie wcześniejszych odmian już w połowie sierpnia zebrane. Maliny mam późne, które rodzą owoce do pierwszych dni grudnia, a po węgierkach (poniemieckich w Kościerzycach) zostało już tylko wspomnienie, ale lawenda kwitnie nadal.
U mnie Riesling na krzewach czeka na zbiór na nastaw, a pozostałe odmiany słodkie, że aż mdłe.
Poczekajmy jednak do astronomicznej jesieni. Dziennikarzom, jak to zwykle bywa, pomyliły się pewne definicje. Mówiąc o jesieni, mieli na myśli zapewne jesień klimatyczną lub fenologiczną, a nie astronomiczną, która zaczyna się w dniu równonocy jesiennej. No, to jest tak, jak z podawanymi przez pogodynki "temperaturami w cieniu". Wszak już dziecko w szkole podstawowej wie, że temperaturę powietrza mierzymy w cieniu.

PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2018, 21:13 
Kiper
Kiper

Witam
Ja miałem na myśli, oczywiście, że idzie jesień w ogrodzie i na winnicy(klimatyczna i fenologiczna),
żadna tam astronomiczna (ta nas mało dotyczy, co ja Kopernik? zmiany długości dnia i nocy raczej mało kogo obchodzą )
Objawy w przyrodzie są widoczne i nas dotykają bezposrednio, co inni potwerdzali jw. :wink:

PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 06:05 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mcin napisał(a):
Witam
Ja miałem na myśli, oczywiście, że idzie jesień w ogrodzie i na winnicy(klimatyczna i fenologiczna),
żadna tam astronomiczna (...)Objawy w przyrodzie są widoczne i nas dotykają bezposrednio, co inni potwerdzali jw. :wink:

Masz rację, a przyroda nie człowiek, jest mądra i jakoś sobie poradzi.

PostNapisane: wtorek, 4 września 2018, 20:40 
Kiper
Kiper

cyt: "Weźcie se coś na uspokojenie może, co?"

No właśnie Jesień 2018 nas b. uspokaja, koi nasze zszargane Latem 2018 nerwy. :wink:

To słońce mgliście wschodzące, wreszcie chłodne poranki, smak ostatnich winnych gron z krzaka... 8)
Bardzo lubimy tę porę roku. :D

Strefa czasowa: UTC + 1