Teraz jest poniedziałek, 15 grudnia 2025, 01:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2010, 17:03 
Kiper
Kiper

Ja na Twoim miejscu zasugerowałbym przycięcie na dwa oczka, w fazie nabrzmiałych pąków(albo lepiej, PO zimnej Zośce :roll: ).
Wydaje mi się to najsensowniejszym rozwwiązaniem.

Pozdrawiam
Jakub

PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2010, 17:22 
Kiper
Kiper

Może przyciąć po Zośce. Pod warunkiem, że będzie miał co przycinać. Aby zaspokoić tych zwolenników cięcia, którym przeszkadza płacz łozy proponuję przyciśnięcie płaczącego pędu w sposób ułatwiający kapanie soku bezpośrednio na ziemię. Nie będzie narażenia paków na porażenie grzybami.

PostNapisane: czwartek, 6 maja 2010, 12:30 
Kiper
Kiper

Trochę czasu minęło więc podzielę się swoimi doświadczeniami:
1/ koniec marca odgrzebałem i ciąłem wszystkie jednoroczniaki
- już tego samego dnia zaczęły płakać - czyt. wyć!!
Pomimo pilnowania "skośnego" cięcia (by nie zalewać pąków), po kilku dniach całe częśći naziemne były "mokre" (więc i pąki)
2/ rondo i regenta + hibernala i trochę bianki zakopczykowałem ponownie (nie żadnym torfem, czy trocinami, ale glebą)
3/ w ciągu następnych tygodni na odsłoniętych "krzewach" zauważyłem ruch pąków - w niektórych (wcześniejszych) odmianach większy, w innych mniejszy, ale widać, że żadnemu pąkowi nie zaszkodził płacz, jak również przymrozki pomiędzy marcem i majem
4/ 1 maja odkopczykowałem zasypane ponownie w marcu rondo, regenta, hibernala - widać, że pączki są żywe, ale na pewno nie tak rozwinięte, jak u pozostałych krzaczków - więc trzymanie pod ziemię lekko zastopowało ich start.
Pamiętam ,że w ub roku (sadzenie w kwietniu) właśnie rondo i regent wystartowały jako pierwsze w całej winniczce
5/ 5 sztuk bianki trzymam jeszcze zakopcowane - spróbuję je odgrzebać dopiero po zimnej zośce

WNIOSKI:
1/ można ciąć marzec/kwiecien
2/ płacz nie szkodzi pąkom
3/ przymrozki nie zaszkodziły pąkom
4/ do 01.05. nie pojawiły się szparagi w zakopcowanych roślinkach

Pozdrawiam wszystkich
Beny

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1