Vasteq, widzę że jesteś szybszy niż ja, dziury pod fundamenty nie ma, a juz odmianę wybierasz

Ja wiedziałam że chcę winorośl, ale poczekałam z wyborem odmiany jak dom juz stanął. I dobrze - bo na etapie projektu parę lat temu jeszcze o Century nie było głośno. Więc zależy jak szybko się zbudujesz (łącznie z tarasem) bo może i tak będzie trzeba zrewidowac swój wybór jeśli pojawią się jakieś nowe ciekawe odmiany o dwukilowych gronach wytrzymujące -30?
Zacznij może od określenia czego właściwie szukasz.
Nie napisałeś ani razu jakie są u Ciebie zimy, ile na minusie miałeś w tym roku? Bo u niektórych było -30 u innych -20. Możesz dwa-trzy stopnie od tego odjąc na korzyśc ściany, ale będziesz wiedział jakiej granicy szukasz.
Pisałeś że chcesz miec winorośl na sposób bałkański, ale czy zależy ci na
-'wrażeniu słonecznej Italii' ---> szukaj czegoś o liściach o głęboko wciętych klapach (np Krasotka, Kiszmisze)
- porządnym zacienieniu ---> szukaj raczej jakiejś silnie rosnącej labruski o dużych liściach, w bonusie dostaniesz przebarwianie się jesienią
- ozdobie w postaci wiszących gron ---> w zależności od mrozów w twojej okolicy długie grona mają np Konsuł, Sfinks, Agat Doński, Festivee. Możesz pobawic się w dopasowanie kolorystyki gron do elementów mebli na tarasie, efekt wprawdzie krótkotrwały ale wrażenie może wyjśc piorunujące
- możliwościach przerobowych ---> szukaj wśród odmian winnych jeśli chcesz robic wina lub ogólnouzytkowych
- 'żeby zawsze było coś do poskubania' ---> szukaj wśród odmian często owocujących z pąków zastępczych i wilków na wypadek przymrozków i częściowego przemarznięcia (np. Kristaly, LM, MF)
Dodatkowo lepiej nie wybieraj odmiany o której wszyscy piszą że przywabia osy, mającej problemy z osypywaniem sie owoców i chorowitej, bo takie rzeczy to nie na tarasie. Weź też pod uwagę pokrój danej odmiany (wzniesiony czy płożący) względem prowadzenia jej po konstrukcji

Nie wiem czemu chcesz ograniczac sie do tych odmian które juz masz? Jak chcesz zaglądnij do działu Odmiany do tematu o winorośli na wykuszu, tam mi koledzy podali kilka ciekawych propozycji.