Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 03:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 15:05 
czeladnik
czeladnik

Na ciągnik trochę za wąsko. Przy 20 arach trochę roboty będzie.

Roman

PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 15:08 
czeladnik
czeladnik

Na ciągnik trochę za wąsko. Przy 20 arach trochę roboty będzie.

Roman

PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 15:16 
Ekspert
Ekspert

krosam napisał(a):
Czy aby odstęp 200 cm pomiędzy rzędami to nie jest za mało? Ja bym dał więcej.

Roman

Potwierdzam opinie Romana, że odstęp 200 cm. pomiędzy rzędami to zbyt mała przestrzeń,
aby mieć pełną swobodę operowania sprzętem podczas zabiegów agrotechnicznych,jak również
trzeba mieć na względzie zdrowotność krzewów - przewietrzenie i lepsze doświetlenie.
Ja posadziłem kilka rzędów w odstępach 200 cm a teraz żałuje i gdyby jedną z odmian nie był
Regent to już szpadel zrobiłby swoje. Jeżeli wielkość działki nie krępuje naszych działań a w omawianym przypadku działka jest duża to sadzić w ostępach od 250 do 300 cm.
Ja tak zrobiłem ostatnie nasadzenia i mam duży komfort w obsłudze winnicy.

Pozdrawiam - Janek

PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 15:24 
czeladnik
czeladnik

Dla bezpieczeństwa dam 3m, bo właśnie mam wątpliwości czy aby 2m to nie będzie mało... A jak będzie trochę bardziej przejrzyście to dla mnie lepiej :) A czy 1.2 na podwójnego guyota to wystarczająco??
Dziś byłem obejrzeć pole, okazało się że cichaczem pod moją nieobecność zostało zaorane w całości :)
Obrazek

PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 16:08 
Ekspert
Ekspert

Jak masz cięższą glebę to przy podwójnym guyocie lepiej by było rozstaw powiększyć do 1,4m

PostNapisane: sobota, 26 listopada 2011, 20:16 
mistrz
mistrz

Przy takim rozstawie 3/1,4m pasowało by ci zostawiać ok 20 płodnych oczek na krzew czyli ok 40 gron. To za dużo chyba że planujesz uprawę organiczną i przerwy między poszczególnymi krzewami, wtedy ok. Odległość między rzedami musisz dopasować do maszyn które masz, z naważniejszych to ciągnik glebogryzarka i kultywator. Jeśli dysponujesz małym ciągnikiem i małymi maszynami lub planujesz zakupy to 2 lub 2,2 jest ok, najwyżej 2,4m. Ja przy dużych międzyrzedziach sadził bym co 1m a nawet 0,8 chyba że odmiany silnie rosnące jak marszałek czy leon to wtedy tak jak planujesz.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 08:43 
czeladnik
czeladnik

To mało istotne od kogo dana porada wypłynie :) Ważne że pojawi się w tym temacie a ja z niej skorzystam :P
MarcinJ wiem że to za dużo natomiast moja działeczka jest dziwnie położona a mianowicie jest to stok północno-południowo wschodni który leży na górce o pochyleniu południowym... dlatego zdecydowałem iż lepiej będzie dać wiekszy odstęp miedzyrzędzi aby krzewy w jak najmniejszym stopniu zasłaniały siebie na wzajem :)) Ponadto wydaje mi się że chyba nic złego się nie stanie jak będę zostawiał po 8 płodnych oczek na krzew a odstępy będą po 3m.
Wiem,powiecie teraz że to marnotrawstwo powierzchni itd.... Niestety wolałbym to rozsadzić bardziej przejrzyście, przestrzennie aby nie mieć problemów z manewrowaniem maszynami ogrodniczymi oraz mieć pełną swobodę przy pielęgnowaniu krzewów. Prawdopodobnie (to się jeszcze okaże) 10 arów zostanie nasadzone wiosną a kolejne 10 jesienią...

Kolejne pytanie z uwagi iż mój wujek ostatnio wymieniał okna... Chce się ich pozbyć, a ja sobie pomyślałem że mógł bym zrobić z nich małą szklarnie na jakąś "egzotyczną deserówkę" Co o tym myślicie???

PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 16:01 
czeladnik
czeladnik

Witam po przerwie. :D W związku iż w tym roku powiekszy mi się rodzinka Plan winnicy na ten rok zostanie przesunięty :roll: Ale coby się pole nie marnowało, została zasiana pszenica dzięki czemu pole będzie cały czas w obrocie i użyźni sie w miedzy czasie. Działka została Zarorana jak już wcześniej pisałem, przejechana talerzówką, i poźniej zbronowana, Wcześniej został rozrzucony obronik w ilosci 5 ton na hektar, a po zbiorze zostanie rzucone wapno i przeorane.Myślę że w tym czasie ziemia bardziej się użyźni i wyjde na tym lepiej aniżeli miał bym zasadzić na takiej ziemi.

ps. Co byplan nie poszedł trak całkiem na bok trafiłem na okazje i sprawiłem sobie parędziesiąt okien z których powstanie niewielka szklarnia. I tutaj chciał bym o jedną rzecz zapytac, bo reszte odpowiedzi mam na forum.

Czy szklarnia zda egzamin lepiej niz tunel foliowy czy odwrotnie??
Pozdrawiam.

PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 17:21 
Ekspert
Ekspert

Psik31 napisał(a):
(...) coby się pole nie marnowało, została zasiana pszenica dzięki czemu pole będzie cały czas w obrocie i użyźni sie w miedzy czasie. Działka została Zaorana jak już wcześniej pisałem, przejechana talerzówką, i poźniej zbronowana, Wcześniej został rozrzucony obronik w ilosci 5 ton na hektar, a po zbiorze zostanie rzucone wapno i przeorane.

Jak zbierzesz pszenicę, to od razu po wapnowaniu siej poplon na zielony nawóz - jakąś gorczycę, facelię, łubin i inne motylkowe - odpowiednią mieszankę do Twojej gleby. Dobrze by było, żeby ziemia goła nie leżała do następnego roku. W następnym roku w marcu, kwietniu przejedziesz talerzówką i przełom kwietnia/maja możesz sadzić winorośl.

PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2012, 14:30 
czeladnik
czeladnik

A jesli chodzi o szklarnie to jak to się ma?? lepiej szklarnia czy tunel folia??
A jak moge zapytac to jakie odmiany radzilibyście mi?? chciał bym zasadzić nie wiecej niż 6-8 roślin, i tutaj tez nie wiem jakie wymiary tej szklarni były by optymalne na 8 Winorośli. Wszystkie odmiany deserowe

PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2012, 14:38 
Ekspert
Ekspert

Psik31. Twój podpis- to twoje motto? Czy tak sobie tylko napisałeś.
Pytam się,bo nie wiem czy ci coś doradzać w temacie.

PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2012, 14:44 
czeladnik
czeladnik

a co to ma do rzeczy... Tak to jest moje motto, aczkolwiek rzadko stosowane. Skoro prosze o porade to chyba chce się czegos dowiedziec więc nie wiem o co Ci chodziło z tym zapytaniem o podpis...

PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2012, 14:57 
Ekspert
Ekspert

Sory!!.Nie wiedziałem że jesteś w takim nastroju. Pewno bym coś doradził,ale rzuciłem okiem na podpis i się wystraszyłem.Winorośl uprawiam dopiero od sześciu lat.Mogę więc popełnić błąd.

PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2012, 15:05 
czeladnik
czeladnik

Ehh... :roll: jestem w dobrym nastroju, moj podpis jest kierowany do osób które ponad wszystko chca mi cos poradzic lub do czegoś zniechęcić, tekst jest skopiowany z Filmu "młode wino" więc jesli oglądałeś to wiesz o comi chodzi.A jesli chodzi o moje zapytanie o twoją odpowiedz miałem na myśli to iz skoro pytam to z każdej porady nawet teoretycznej(nie popartej w praktyce) chętnie skorzystam i wręcz jestem zobowiązany jesli jaka kolwiek porada się w tym temacie pojawi, w koncu to forum po to jest aby sobie pomagać więc nawet jeśli dana porada okaże sie nietrafiona to nic nie szkodzi w koncu każdy z nas jest tylko człowiekiem a twoje 6 letnie doświaczenie jest bardzo duyże w porównaniu do mojego, także skoro już powiedziałeś A to ja czekam na porade o Ciebie :mrgreen: :D

PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2012, 15:20 
Ekspert
Ekspert

To fajnie że masz dobry dzień, to i rada będzie dobra. Dla 6-8szt winorośli nie warto męczyć się i budować szklarni. Tunel tak, bo i taniej i łatwiej. Pytanie w jakim celu potrzebujesz winogrona
z pod osłony. Ja mam 100szt deserowych w polu i jem od sierpnia do października.
Chyba że masz inne motywy uprawy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1