Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 23 listopada 2019, 21:49 
nowicjusz
nowicjusz

Witam zakładam małą winnicę i chciałbym kupić jakiś traktorek japoński. Chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt wy używacie. Zastanawiam się nad zakupem kubota 6001 ale jedynym parametrem jakim się kieruję to napęd na 4 koła. Na co zwracać uwagę podczas zakupów ?

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 08:27 
Kiper
Kiper

Zależy jak mała ta winnica. Ja mam iseki tu1700, od jakiegoś czasu stwierdzam że przydałby się asystent skrętu i więcej mocy do pługa dwuskibowego czy glebogryzarki (mam ~130cm).
Napęd 4x4 u mnie jest obowiązkowy, ale tu jest gliniasta ziemia i górki.
Co do konkretnego modelu to zastanów się jakie narzędzia będziesz chciał podłączyć i jaką masz ziemię. Do tego dostosuj wybór i raczej patrz na stan, niż na to która z popularnych marek się trafi.
Jak kupiłem to niby wszystko było ok, ale tura podłączyli tak że w końcu padła pompa hydrauliki i musiałem założyć nową, a hydraulikę przerobić. Z tym że złe podłączenie turów to standardowe działanie importerów/handlarzy.
Wbijaj na forum malytraktor, tam są fachowcy od traktorów :)

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 09:50 
nowicjusz
nowicjusz

Ok dzięki za pomoc i odesłanie do odpowiedniego forum. Wydaje mi się że u mnie też bez 4x4 się nie obejdzie ziemia również gliniasta górek bardzo dużych nie ma ale może mieć ciężko. Co do sprzętu to pług jednoskibowy lub dwuskibowy, opryskiwacz, wiertnica, pielnik boczny i glebogryzarka. I z czasem pewnie pospawam jakąś przyczepę do niego.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 10:13 
Kiper
Kiper

Ja używam zwykłej samochodowej. Sam mam dwuskibowy, ale rozważałem wymianę na jednoskibowy z większym lemieszem.
Przy dwuskibowym, gdy idzie głęboko to pomimo dociążania (jakieś 150kg z przodu) miejscami koła łapią poślizg.

PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2019, 10:24 
Ekspert
Ekspert

newrom napisał(a):
ale tura podłączyli tak że w końcu padła pompa hydrauliki i musiałem założyć nową, a hydraulikę przerobić. Z tym że złe podłączenie turów to standardowe działanie importerów/handlarzy.

A tak z ciekawości to co tu można źle podłączyć?

Co do traktorka:
* 4x4 zawsze się przyda - szczególnie na winnicy gdzie często robimy narzędziem które nie jest zaczepione na środku - opielacz, pług do podsypywania/okrywania. Opór na tym narzędziu powoduje że ciągnik ściąga - przy napędzie na przód możesz to skorygować. Podobnie z odśnieżaniem - napęd na przód pozwala lepiej kontrolować gdzie się jedzie i śnieg nie spycha zgarniacza ustawionego skośnie
* mocy nigdy nie za wiele - czy to kosiarka czy glebogryzarka - zawsze więcej to lepiej lub szybciej
* ja chciałbym mieć kabine - oprysk lecący na głowę nie jest naprawdę niczym przyjemnym - nawet jak masz szczelny kombinezon

PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 23:35 
Kiper
Kiper

Zdecydowanie 4x4. Też mam płasko i uważam, że na płaskim 4x4 w niczym nie przeszkadza. :wink: :)
Mam Kubotkę B7001 16 koników, ale gdyby miała 20 to pewnie też byłbym zadowolony :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1