Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 06:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 19:55 
nowicjusz
nowicjusz

anestle napisał(a):
Witam kolejnego przyszłego winogrodnika z okolicy.
Co do prowadzenia krzewów to Rondo, Regent chyba najłatwiej jak się da czyli Guyot, jedno czy dwuramienny zależy od Ciebie, proponuję z łozą mrozową bo 400m npm może robić znaczenie. Dla MF chyba kurtyna. Jeśli masz podobną glebę co u mnie czyli stosunkowo ciężką, gliniastą i dosyć żyzną i zasobną w wodę to taka forma powinna pozwolić trochę zapanować nad jego wzrostem.

Ja również serdecznie witam:D
Oj u mnie gleba jest chyba nawet gorsza niż u Ciebie (wychodzę z założenia ze jest podobna jak u moich rodziców którzy mieszkają w Iłownicy a to nie daleko od Ciebie, a tam ziemia jest dużo lepsza niż u mnie)

A jak wygląda kurtyna odnośnie MF??jakoś nie mogłem znaleźć jak to dokładnie wygląda, jest tylko wzmianka ze jest taka forma prowadzenia. Chodzi o slupki w kształcie Y lub T?Jeśli tak to na jakiej wysokości powinno zaczynać się "rozwidlenie" slupka?

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 08:29 
mistrz
mistrz

Ogólnie w kurtynie chodzi o odwrócenie kierunku wzrostu latorośli.
Stałe ramie jest na wysokości np 1,8-2 m dopasować tak by można łatwo przycinać. Wyrastające latorośle grawitacyjnie opadają w dół tworząc coś w rodzaju zielonej kurtyny. Stosowane głównie do odmian o silnym wzroście i takich które nie trzeba raczej okrywać ziemią na zimę. Co do technicznej realizacji i szczegółów wykonania to jako rusztowanie może być pojedynczy drut o określonej wytrzymałości (trzeba pamiętać że cała masa zielona wisi tylko na tym jednym drucie). Można też zrobić słupki z poprzeczką i na jej końcach rozciągnąć po jednym drucie, i wtedy na jednym rusztowaniu powstanie podwójna kurtyna.
http://www.google.pl/imgres?q=Curtain+form+vine&um=1&safe=off&client=opera&channel=suggest&hl=pl&biw=1270&bih=884&tbm=isch&tbnid=6ct3RRkuYyblhM:&imgrefurl=http://extension.missouri.edu/p/MG6&docid=JaF1-_bc49NEVM&imgurl=http://extension.missouri.edu/explore/images/mg0006art11.jpg&w=360&h=342&ei=juSuUYbkIpHVsgaakYCwBQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:82,s:0,i:339&iact=rc&dur=543&page=3&tbnh=185&tbnw=194&start=58&ndsp=32&tx=108&ty=68

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 20:46 
Ekspert
Ekspert

anestle napisał(a):
Ogólnie w kurtynie chodzi o odwrócenie kierunku wzrostu latorośli.
Stałe ramie jest na wysokości np 1,8-2 m dopasować tak by można łatwo przycinać. Wyrastające latorośle grawitacyjnie opadają w dół tworząc coś w rodzaju zielonej kurtyny. Stosowane głównie do odmian o silnym wzroście i takich które nie trzeba raczej okrywać ziemią na zimę. Co do technicznej realizacji i szczegółów wykonania to jako rusztowanie może być pojedynczy drut o określonej wytrzymałości (trzeba pamiętać że cała masa zielona wisi tylko na tym jednym drucie). Można też zrobić słupki z poprzeczką i na jej końcach rozciągnąć po jednym drucie, i wtedy na jednym rusztowaniu powstanie podwójna kurtyna.
http://www.google.pl/imgres?q=Curtain+form+vine&um=1&safe=off&client=opera&channel=suggest&hl=pl&biw=1270&bih=884&tbm=isch&tbnid=6ct3RRkuYyblhM:&imgrefurl=http://extension.missouri.edu/p/MG6&docid=JaF1-_bc49NEVM&imgurl=http://extension.missouri.edu/explore/images/mg0006art11.jpg&w=360&h=342&ei=juSuUYbkIpHVsgaakYCwBQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:82,s:0,i:339&iact=rc&dur=543&page=3&tbnh=185&tbnw=194&start=58&ndsp=32&tx=108&ty=68

Moje spostrzeżenia z prowadzenia form dla odmian silnie rosnących dają pewną naukę,że jak bardzo chcielibyśmy skierować latorośle w kierunku odwrotnym do ich naturalnej skłonności do wzrostu zawsze będą chciały zmienić nasz zamiar i próbować odwrócić się do góry. Prowadzenie kurtyny jedynie na jednym drucie nośnym będzie zawsze sprawiało pewne problemy ponieważ latorośle będą zawsze jeżeli nie będzie presji w postaci przynajmniej dwóch par drutów poniżej kierowały się w górę.
Pierwszy mój zamiar prowadzenia dla odmian typu M.F..L.M.i Frontenac była forma Y więc wyprowadziłem pień dla tych odmian na wysokości 1,60 drut prowadzący 3,5 mm,ale z przyczyn praktycznych zrezygnowałem z tej formy(problem z zakładaniem siatki przeciw ptakom i większy koszt konstrukcji),ale wykorzystałem przestrzeń powyżej stałego ramienia dając powyżej dodatkową parę drutów i część latorośli które wychodzą z pąków górnych kieruje na te druty.
Poniżej stałego ramienia dałem dwie pary drutów,krzewy są prawie całkowicie okiełznane.
Jest to moja modyfikacja rusztowania przystosowana do zaistniałej sytuacji.

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 17:09 
nowicjusz
nowicjusz

jano a możesz wrzucić jakieś fotki??jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :oops:

PS czy miałby ktoś możne jakaś książkę odnośnie sadzenia, pielęgnacji winorośli w formie pdf itp??Takie ABC dla początkującego??

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 17:51 
Ekspert
Ekspert

Ficu napisał(a):
PS czy miałby ktoś możne jakaś książkę odnośnie sadzenia, pielęgnacji winorośli w formie pdf itp??Takie ABC dla początkującego??

www.winnica.golesz.pl/pdf/roman-mysliwi ... plantpress?

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 19:17 
nowicjusz
nowicjusz

Panowie i Panie miałbym jeszcze jedno pytanie- mianowicie jak najlepiej posadzić winogrona??moja działka jest w "trapezie" czerwonym (druga cześć w kierunku budynków jest szwagierki ale możne tez uda mi się ja obsadzić :twisted: ) zółte kropki to drzewka wiśni i czereśni które chce posadzić a zielone to sadzonki winorośli. Czy takie ułożenie możne być jeśli chodzi o nasłonecznienie??Będą miały odpowiednia ilość słońca?? Planuje posadzić Rondo , Regent i MF

PS. anestle byłaby możliwość kupna od Ciebie sadzonek wyżej wymienionych na wiosnę??Mój znajomy chciałby również kupić kilka sadzonek jak ja wiec kupilibyśmy kilka - kilkanaście sztuk, gdybyś mógł ewentualnie podać cenę

Załączniki:
Dzialka.jpg
Dzialka.jpg [ 27.71 KiB | Przeglądane 406 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1