Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 04:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: re
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 13:25 
nowicjusz
nowicjusz

Ten krzew owocował na pasierbach tzn.były zalążki ale nie pamiętam czy z nich zbierałem owoce.
Ten 15 letni w 2008 miał mnóstwo winogron ale chorował owoce były brązowe , nie zrywałem.
Myślę że należy opryskać od chorób wirusowych w tym roku.Co do fotki to jeszcze nie byłem na ogrodzie /jest w posesji rodziców w inne części miasta/ wkleję niezwłoczne.
Owoce winogron w pierwszych 3 latach wielkością dorównywały sklepowym /pomimo braku nawilżenia/ były słodkie a kolor jasno zielony. prawie słomkowy. :roll: :roll:
Jeszcze jedno......Formy cięcia winorośli: dwuramienny sznur ROYAT :idea: :idea: to jest podpis pod zdjęciem ze strony głównej naszego forum.Forma mojego krzewu 5 letniego jest podobna.
Pyt. :?: :?: Na ramionach w tą wiosnę wyrosną latorośle /mam nadzieję/ i co mam z nimi zrobić?
Które zostawić na owocowanie w tym roku skracając np.za 3-4 liściem od ostatniego grona , ? A co z owocowaniem za rok ?
Czy np.Jak z ramion wyrosną latorośle to wszystkie na owocowanie przeznaczyć albo część wyciąć aby nie zasłaniały innych.
Nie bardzo wiem które " patyki " mają wypuścić pąki i latorośle w przyszłym roku.
ALE NAMIESZAŁEM PRZEPRASZAM........ :oops: :oops: :idea:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 14:03 
Kiper
Kiper

janek714 , szukać, czytać. Na forum sa już odpowiedzi na wszystkie Twoje pytanie, nie ma sensu ich powielać, do zbiorów czasu masz sporo :wink:
Proponuję zacząć od tego:
http://www.winogrona.org/modules.php?na ... highlight=

Tytuł: czym zasilać?
PostNapisane: środa, 11 lutego 2009, 15:42 
nowicjusz
nowicjusz

Mam 4-5 letni krzak skarb panonii który skróciłem
do 30 cm wysokości aby wyprowadzić ramię w tym roku.
Czym mam krzew zasilać?
Mam nawóz kurzy granulowany, polifoskę 12, azofoskę,osmocote.Znam potrzebna dawki /piszą na opakowaniach/ ale wyczytałem że azotu jak najmniej, każdy z tych nawozów ma azot.Więc jak?
Ziemia ogrodowa raczej kwaśna, posypię dolomitem.

PostNapisane: środa, 11 lutego 2009, 18:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="janek714"]... ale wyczytałem że azotu jak najmniej, każdy z tych nawozów ma azot.Więc jak?....

Nie wyczytałeś - tylko coć gdzieś czytałeś i nie wiesz co :x
Azotu nie stosujemy od lipca - bo powoduje wzrost latorośli a nam (winoogrodnikom) w końcowej fazie wegetacji chodzi oto aby nie rosły tylko drewniały. I wtedy stosujemy nawozy bez azotu a ze zwiększoną zawartością potasu.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 lutego 2009, 20:28 
Kiper
Kiper

Cytuj:

Nie znam takiej klasy jak 'ziemia ogrodowa' :wink: Masz na myśli jakąś gliniasto-piaszczysta z duzym udziałem próchnicy?

Tytuł: re
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 11:04 
nowicjusz
nowicjusz

No to fajnie.Dalej nie wiem który z nawozów o których pisałem wyżej powinienem zastosować na wiosnę?
Ziemia ogrodowa to popularne określenie ziemi stosowane w ogrodnictwie.Mam ogródek kwiatowy taki przydomowy i tam przesadziłem ten krzak winogron.Zasilam ziemię jeżeli w tym miejscu mam sadzić lub siać kwiaty.W przypadku ziemi pod krzak winogron, jeszcze jej nie zasilałem.
Mieszkam na lubelszczyżnie a ziemia jest V klasy zakwaszona raczej piaski niż czarnoziem.

PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 11:29 
Kiper
Kiper

[quote="janek714"]Mam 4-5 letni krzak skarb panonii który skróciłem
do 30 cm wysokości aby wyprowadzić ramię w tym roku.
Czym mam krzew zasilać?
Mam nawóz kurzy granulowany, polifoskę 12, azofoskę,osmocote.Znam potrzebna dawki /piszą na opakowaniach/ ale wyczytałem że azotu jak najmniej, każdy z tych nawozów ma azot.Więc jak?

Dolomit powinieneś Janku zastosować późną jesienią i głęboko przykopać.
Teraz tego nie zrobisz, bo ziemia się maże.
Wiosną będzie za późno, więc zabied ten przełóż raczej na przyszły rok.

Aby otrzymać silny tegoroczny przyrost (na mocne ramię) musisz dać wczesną wiosną sporą dawkę nawozów azotowych. Ze względu na to, że masz kwaśną ziemię proponuję nawozy zawierające wapń, czyli saletrzak lub saletra wapniowa. Azofoska, saletra amonowa, czy (nie daj Boże) siarczan amonu itp. zakwaszą Ci ziemię jeszcze bardziej.

Jako drugą dawkę nawozów azotowych proponuję Azofoskę, ewentualnie nawóz kurzy i Polifoskę (w terminie zaraz po kwitnieniu).

PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 15:36 
mistrz
mistrz

[quote="janek714"]
Czym mam krzew zasilać?

W sumie to nie wiesz co masz :? Proponuje zrobić choćby podstawowe badania gleby w stacji rolniczo-chemicznej - kosz ok 10 zł i wtedy dobierzesz zarówno nawóz jak i potrzebną jego ilość. Zobacz tu http://agroportal.vps228.ehost.pl/bitco ... ozenie.php jak radzą sobie rolnicy. Niestety nie za bardzo wiem do czego można porównać winorośl.
A z dolomitem, to wydaje mi się że jak masz bardzo kwaśną ziemię i nie będziesz stosował obornika to biorą pod uwagę jego cenę i sposób działania może warto się zastanowić. Jeszcze może popadać, a o ile dobrze pamiętam żeby rozpuścić 1 kg dolomitu potrzeba ponad 500 l wody.

Tytuł: Re: re
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 17:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="janek714"]No to fajnie.Dalej nie wiem który z nawozów o których pisałem wyżej powinienem zastosować na wiosnę?

Na wiosnę to sobie stosuj który chcesz !
Myślałem, że zrozumiesz mój wcześniejszy post - ale nie - trzeba podać konkretne dawki, -a tak się nie da :lol:
Jak pisali poprzednicy zbadaj glebę, poczytaj o potrzebnych dawkach dla winorośli i z czystej matematyki wylicz ile czego potrzebuje Twoja ziemia.

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1