Ten krzew owocował na pasierbach tzn.były zalążki ale nie pamiętam czy z nich zbierałem owoce.
Ten 15 letni w 2008 miał mnóstwo winogron ale chorował owoce były brązowe , nie zrywałem.
Myślę że należy opryskać od chorób wirusowych w tym roku.Co do fotki to jeszcze nie byłem na ogrodzie /jest w posesji rodziców w inne części miasta/ wkleję niezwłoczne.
Owoce winogron w pierwszych 3 latach wielkością dorównywały sklepowym /pomimo braku nawilżenia/ były słodkie a kolor jasno zielony. prawie słomkowy.
Jeszcze jedno......Formy cięcia winorośli: dwuramienny sznur ROYAT

to jest podpis pod zdjęciem ze strony głównej naszego forum.Forma mojego krzewu 5 letniego jest podobna.
Pyt.

Na ramionach w tą wiosnę wyrosną latorośle /mam nadzieję/ i co mam z nimi zrobić?
Które zostawić na owocowanie w tym roku skracając np.za 3-4 liściem od ostatniego grona , ? A co z owocowaniem za rok ?
Czy np.Jak z ramion wyrosną latorośle to wszystkie na owocowanie przeznaczyć albo część wyciąć aby nie zasłaniały innych.
Nie bardzo wiem które " patyki " mają wypuścić pąki i latorośle w przyszłym roku.
ALE NAMIESZAŁEM PRZEPRASZAM........