Teraz jest niedziela, 11 stycznia 2026, 01:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 20:09 
nowicjusz
nowicjusz

Mam posadzone 35 sadzonek na podkładkach K1 i SO4 i chcę przeznaczyć 3szt na podładki celem rozmnażania jaka jest najlepsza metoda

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 20:19 
mistrz
mistrz

chcesz wykopać 3 krzaczki aby "odzyskać" podkładki 8O :? czy może chcesz trzy sztobry ukorzenić 8O
Mówiąc szczerze nie bardzo zrozumiałem Twój post :?:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 20:24 
nowicjusz
nowicjusz

Mój pomysł jest taki aby jeśli wypuszczą latorośle z sadzonki obrywać je aż podkładka wypuści wilka i będę miał mateczik podkładki do rozmnażania szukam kogoś kto tak robił lub podobnie

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 20:25 
Kiper
Kiper

Odciąć poniżej miejsca szczepienia i mieć nadzieję że coś odbije ze źle wypąkowanej podkładki.

J

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 20:28 
nowicjusz
nowicjusz

Tak zrobiłem z 2szt alę myślę ze łatwiej będzie jeśli sadzonka się przyjmie i ukorzeni i dopiero wówczas uszkodzić nadszczep

PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 20:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ryszard1"]Mam posadzone 35 sadzonek na podkładkach K1 i SO4 i chcę przeznaczyć 3szt na podładki celem rozmnażania jaka jest najlepsza metoda

Czekać aż z podkładki wybije pęd z niedokładnie wyciętego oczka.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 21:14 
Kiper
Kiper

Czesc.. ja mysle, ze najlepiej to:
kupic kilka podkladek, posadzic, uprawiac, rozmnazac z odkładów lub sztobrów..

pozdrawiam.. Bajtek

znajdziesz ją.. aż na dnie!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 07:23 
Ekspert
Ekspert

Aktualnie jestem na etapie testowania sposobu nastepujacego:
poniżej miejsca szczepienia robi sie głębokie (przez korę i miazgę) nacięcie na pniu podkładki, z jednej strony, prostopadle do pnia. To w pierwszym roku w czerwcu, poczatku lipca - tak aby do jesieni zdązyło się zabliźnić. Jednocześnie obcina się latorosla szczepu do niezbednego minimum, aby tylko utrzymywały podkładke przy zyciu. Ja zostawilem dwa pedy po 3 liscie na kazdym, wybijajace pasierby uszczykiwalem za pierwszym listkiem. Mam nadzieję, że w tym roku wybije coś z okolicy nacięcia - na szczepie zamierzam znów utrzymać minimum - tym razem jedną latorosl uszczykiwaną sukcesywnie za 3-4 lisciem. Ten eksperyment prowadzę na Merzlingu naszczepionym na T5C.
Na razie jeszcze nic nie wybija.

Tytuł: Uprawa
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 16:42 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć Bajtek

Byłem w Jaśle u Myśliwca . byłem w Wesołowie W Winnicy Zawisza pzglądałem oferty i nikt nie chce sprzedać podkladek ani sztobrów
Jeśli naszkogoś co by sprzedał to chętnie kupię

Pozdrawiam Ryszard

Ps. Przejeżdzam co sobotę przez Bobową i zawsze się rozglądam za twoją winnicą Maria ale niewiem gdzie jest.

Tytuł: Uprawa
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 16:48 
nowicjusz
nowicjusz

Cześc Darek

Twój pomysł mi się podoba i jak do lipca nc nie wyrośnie to zrobię na jednie sztuce twoj sposób.

Pozdrawiam Ryszard

Tytuł: Re: Uprawa
PostNapisane: środa, 7 maja 2008, 18:41 
Kiper
Kiper

[quote="Ryszard1"]...Jeśli naszkogoś co by sprzedał to chętnie kupię

Morawy.. :)

[quote="Ryszard1"]...Przejeżdzam co sobotę przez Bobową i zawsze się rozglądam za twoją winnicą Maria ale niewiem gdzie jest.

zalezy od ktorej strony jedziesz.. od Sącza, to na wiśta.. od Tarnowa, na chetta.. :lol:

Ryszard, zatrzymaj sie w ta sobote, na lodach tradycyjnych, w samym Rynku.. rozgladnij sie dookola przy tych lodach, a napewno dojrzysz blisko zwiastuny za plotem.. w glebi ogrodu bede ja.. 8)
a tak na powaznie, pewnie bede w polu sadzil, wiec zapraszam.. latwo tarfic.. komorke podam Ci na PW..

pozdrawiam.. Bajtek

znajdziesz ją.. aż na dnie!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 01:04 
Nigdy nie próbowałem, ale uważam że drastyczne ograniczanie wzrostu pędów odmiany naszczepionej powinno przynieść pozytywny skutek.
Mój pomysł to założenie powyżej miejsca szczepienia zacisku z drutu lub czegoś podobnego (np plastikowe zaciski do montażu kabli elektrycznych).
Rosnąca roślina powiększając średnicę powinna zwiększać w miare wzrostu zacisk uczynionej pętli, ograniczając dopływ asymilatów transportowanych łykiem do korzeni. Powinno to spowodować wybijanie pędów z szyjki korzeniowej podkładki. Należy uważać aby część położona powyżej pętli nie była przykryta glegą gdyż spowodowałoby to wyrastanie korzeni na łodydze rasliny zaszczepionej, a więc skutek odwrotny od zamierzonego.
Można stosować obie metody jednocześnie tj. zacisk i drastyczne ograniczanie wzrostu pędów. Może to trwać nawet dwa lata.
A swoją drogą; czy nie jest to skandal abyśmy zmuszeni byli do takich kombinacji?
Serdecznie pozdrawiam Ziko.

PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 06:31 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ryszard1"]Mam posadzone 35 sadzonek na podkładkach K1 i SO4 i chcę przeznaczyć 3szt na podładki celem rozmnażania jaka jest najlepsza metoda

K1, może coś będę miał jesienią, bo wybił się taki jeden spod ziemi z rosnącej na niej Arkadii.
Musisz się tylko przypomnieć

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 06:57 
Kiper
Kiper

Mam kilka sadzonek T5C i K1 , niektóre z nich puściły już liście a reszta ma dopiero nabrzmiałe pąki , mogą jeszcze przeżyć podróż pocztą .

A oto mój sposób na wyhodowanie podkładki :
Sadzonkę z której mamy zamiar wyhodować podkładkę należy posadzić w taki sposób aby miejsce szczepienia było kilka centymetrów pod ziemią lub obsypać kopczykiem ziemi jeżeli wcześniej były posadzone inaczej i ... czekać :) .
Z kilku w ten sposób posadzonych sadzonek na pewno któraś podkładka wybije . Zaletą tej metody jest nie niszczenie odmiany naszczepionej .
Po pobraniu łozy na sztobry z podkładki można wyciąć pęd na gładko i wrócić do uprawy odmiany szlachetnej.

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 09:32 
Chodując podlładki pamiętajcie o mnie koledzy. Mam zamiar założyć szkółkę podkładek i złamać monopol. he, he, he: Tylko co z tymi certyfikatami :?: :?: :?:
Napiszcie proszę co o tym myslicie? Pozdrawiam Ziko. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1