Teraz jest poniedziałek, 19 maja 2025, 17:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 20:37 
Ekspert
Ekspert

Możecie pisać co chcecie i próbować mnie prowokować, ale każdy kto ma jakieś nawet mgliste pojęcie o uprawie winorośli wie,że najlepsze ułożenie rzędów to północ południe.
Wiem doskonale, że nie zawsze się da tak poprowadzić rzędy.
Mamy do dyspozycji grunt jaki mamy i musimy jakoś te rzędy poprowadzić.
Wtedy musimy szukać innego rozwiązania!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 20:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="green12"]Zdecydowanie północ-południe (bardziej rownomierne jest wowczas nasłonecznienie).

/Rafal

Brawo, brawo!!!!!!!!

Jakoś inni tego nie mogą pojąć!!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 marca 2008, 21:22 
Ekspert
Ekspert

A sadźta sobie jak chceta,
a jak nie chceta to nie sadźta
Pedzioł sołtys Kierdziołek do Maciascyka.

Ja tam się nie przejmuję jak powinno być.
Zrobiłem(zasadziłem) tak jak wynikało z układu działki
(bo przecież nie będę sadził na ukos do lini działki)
tzn. ok.10st na wschód od kierunku N-S i też nie narzekam.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 06:47 
mistrz
mistrz

Jeżeli kształt działki nie wymusza inaczej to myślę, że kierunek Pd-Płn przy tym nachyleniu będzie odpowiedni.
Odległości między rzędami to z reguły około 2 - 2,5 m. Takie odległości ograniczają wzajemne cieniowanie rzędów gdy słońce świeci z kierunków wschód, zachód (nie jest wtedy w najwyższym punkcie).

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2008, 18:36 
Ekspert
Ekspert

Madej nie miał takich dylematów jak my.
Sadził 6 na 9 , czyli 1,5 X 1,5 i to same Vinifery.
Prowadził krzewy na łba , czyli na głowę i przy palikach.
Miał więc rzędy N-S i W-E jednocześnie, a więc same zalety.
A nam się zachciało mieszańców silnie rosnących to teraz trzeba
kombinować :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 20:20 
Kiper
Kiper

Wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć.

1. Zależy od położenia pola, mało wygodnie przy niewielkich powierzchniach robić rzędy po skosie.

2. przy niewielkich nachyleniach lepiej wzdłuż stoku, przy większych w poprzek - erozja.

3. Usytuowanie rzędów E-W daje najlepsze naświetlenie przy zastosowaniu kilku dość ważnych warunków:
a) wystarczająca odległość rzędów (brak cieniowania), przyjmuje się wysokość szpaleru równą 0,7 odległości rzędów czyli przy 1,5 m wys. ok. 2 m między rzędami.
b) bardzo mała miąższość szpaleru (przy większości form prowadzenia warunek spełniony) i luźne wypełnienie szpaleru latoroślami - tak żeby wszystkie liście (lub większość) mogły być skierowane na S i nie cieniowały się wzajemnie.

4. Usytuowanie rzędów N-S daje bardziej równomierne naświetlenie obu stron rzędu - ważniejsze przy szerszych formach prowadzenia.

Jest na to taki szkolny rysunek (nie pamiętam źródła i jednostek) ale dotyczy oświetlenia rzędów w zależności od usytuowania względem stron świata:
Obrazek

J

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 12:56 
mistrz
mistrz

Jeżeli dobrze ten rysunek rozumiem to odległości między rzędami to 450 cm. Szerokość krzewów 80 cm a wartości podane na tej paraboli to wartość nasłonecznienia w danym punkcie. Wynika z tego, że układ N-S jest korzystniejszy.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 16:24 
Kiper
Kiper

Tak, to są kontury drzew i wartości to naświetlenie w danym punkcie.

Rysunki są dla drzew prowadzonych w szpalerach o miąższości 0,8 m, wysokości 3 m i odległości rząd od rzędu 4,5 m.

N-S daje równomierne naświetlenie obu stron, E-W bardzo dobre oświetlenie południowej i cień na północnej. Przy bardzo wąskim szpalerze, jeżeli większość liści jest w stanie ustawić się na południe (do słońca) - wtedy jest bardzo dobre naświetlenie.

J

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 maja 2008, 21:21 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Tak ładny rysunek ale do winorośli jakoś słabo pasuje......

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 01:26 
nowicjusz
nowicjusz

Przy dużej ilości krzaków i konieczności wykorzystywania maszyn rolniczych jedynie słusznym kierunkiem wydaje się usytuowanie rzędów w dół zbocza. Nieciekawie wygląda jazda pochylonym ciągnikiem w błotku...
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić takiego sposobu obrabiania ziemi. :lol:
By była atrakcja lokalna...
Zaznaczam, że mam mało krzaków i teren płaski, więc mnie to nie dotyczy.
A na erozję nie lepsze byłoby zadarnienie?
Mi się wydaje, że najwłaściwszy kierunek, to taki, który jest dla nas najwygodniejszy. Akurat u mnie z układu działki wyszedł kierunek książkowy.

Pozdr.
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 20:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="nautes"]Przy dużej ilości krzaków i konieczności wykorzystywania maszyn rolniczych jedynie słusznym kierunkiem wydaje się usytuowanie rzędów w dół zbocza. Nieciekawie wygląda jazda pochylonym ciągnikiem w błotku...

Szkoda że nie uprawiasz winorośli na zboczu, ostatnio jeden z kolegów mówił mi, że pojeździł glebogryzarką właśnie góra - dół po swoim pagórku i po tych małych rowkach, które zostały po gębogryzarce, spłynęło mu z pierwszym deszczem paręnaście ton piachu :roll: ....

Do problemów czy N-S czy W-Z pragnę dołączyć moje małe obserwacje. Przy ekstremalnych temperaturach i dużej penetracji słońca dochodzi do poparzeń liści i owoców. Przy kierunku rzędów północ-południe przy formie Guyot owoce są lepiej chronione w czasie największej ekspozycji promieniowaniem UV.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 13:26 
Kiper
Kiper

No tak, dyskusja jak nad wyższością Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia, ale ja ją jednak wrzucę swój kamyczek ciekawy Waszych opinii.
Mam działkę do dyspozycji o wym na nasadzenia ok 100m w osi W-E i 22m w osi N-S. Część działki jest nasadzona zgodnie z książkowym nakazem w osi N-S - mam tak 16 szpalerów po 14 sadzonek. Winniczkę obrabiałem do tej pory moją Terra, czas zmienić sprzęt na jakiś traktorek i poważnie zacząłem zastanawiać się nad zmianą usytuowania pozostałych rzędów, a dlaczego:

1. przy szerokości 22m abym mógł jeździć traktorkiem muszę zostawić od ogrodzenia z jednej strony co najmniej 3,5-4m z drugiej ze 2,5m zakładając że będę wjeżdżał w międzyrzędzie tylko z jednej strony - wygoda żadna. Zostanie mi do nasadzeń 16m, sadzonki co 1,1m czyli 12 w rzędzie, międzyrzędzia 2m. Czyli na pozostałym do dyspozycji terenie 60x22m zmieszczę 30szpalerówx12=360 krzaków. Przy takim ułożeniu nie mam miejsca na odciągi dla skrajnych słupków - muszę je podpierać w środku bo po mimo wiercenia na głębokość 80cm pod kątem dziur, słupki pięknie się składają do środka po napięciu drutów - więc podpierać w sumie 100słupków od środka to jest trochę roboty i kosztów na areale w sumie ok 20 arów.

2. gdybym to obrócił w oś WE na szerokości działki wchodzi mi 9 rzędów co 2m, od skrajnych rzędów do ogrodzenia po 2m wystarczą do przejazdu traktorkiem. Roślinek co 1,1m w rzędzie wejdzie mi pozostawiając na końcu rzędów po 4,5m na nawracanie traktorkiem ok 415 sadzonek przy powierzchni 2,2m2 na krzaczek, czyli więcej o ok. 15%. Odciągów jedynie 18 a nie 60! no i traktorkiem jeżdżę spokojnie bo przy końcach rzędów zostaje wystarczająca powierzchnia.

A więc ze względów "techniczno - kosztowych" dla mnie jedynie układ WE.

3.Nasłonecznienie.
Tak sobie kombinuję, że przy rzędach NS wykorzystanie nasłonecznienia przez krzew to 50% - najpierw przez pół dnia jedna połowa, przez drugie pół druga połowa liści wystawionych do słońca, to w uproszczonym modelu ale można chyba tak przyjąć.
Przy rzędach WE aby osiągnąć tak mizerny :) stopień nasłonecznienia krzewu wystarczy że połowa liści będzie rosła od strony S, a każda roślinka kieruje liście w stronę słońca, więc zapewne tych nasłonecznionych będzie więcej niż 50% i to przez cały dzień. Wykorzystanie słońca przez taki krzew oczywiście prowadząc go w sposób rozsądnie zagęszczony latoroślami może być nawet wyższe niż przy układzie NS. Co do nasłonecznienia samych gron mam wątpliwości, ale może odpowiednio prześwietlając krzew, czy nawet przekładając grona można by dostarczyć nawet tym które zaczęły by rosnąć od strony N wystarczającą ilość słońca?

Te wolne ok. 14 arów mam zamiar zagospodarować w jesieni, trochę czasu jeszcze zostało na decyzję NS czy WE??????????????????

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 13:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="przemar"]No tak, dyskusja jak nad wyższością Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia,

tylko, że dyskusja skończyła się ponad rok temu :) :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 14:07 
Kiper
Kiper

No właśnie :) a czy to znaczy że jest już temat nieaktualny?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1