Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 14:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2008, 04:31 
Kiper
Kiper

Malgorzato.. :lol: ja mam do wylozenia 2km agrotkaniny.. musialbym dzis zaczac cykac tym zszywaczem, na koniec lata bylbym pewnikiem zdazyl.. :twisted:

sorki, ze sie rozweselam, ale mysle, ze najlepiej chyba kupic wloknine o takiej szerokosci, jak potrzeba.. najwezsza, jaka spotkalem, ma 105 cm (ja taka kupuje)..

pomyslnosci w polu.. Bajtek

znajdziesz ją.. aż na dnie!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2008, 08:52 
mistrz
mistrz

Witam

Ja w zeszłym roku kupowałem agrotkaninę o szerokości 40 cm. Cena ta sama bez względu na szerokość 1,50 za metr kwadratowy.
Wykładałem ją wokół jałowców po dwa paski, po jednym z lewej i jednym z prawej strony krzków z zakładką 10 cm.
Dodam jeszcze, że należy pozbyć się perzu przed rozłożeniem maty.
Tam gdzie to zrobiłem perzu nie mam, tam gdzie połozyłem bezpośrednio na perzu, to perz pięknie poprzerastał poprzez matę co kawałek wyrasta mi zielona kępka.

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2008, 18:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="Bajtek"]Malgorzato.. :lol: ja mam do wylozenia 2km agrotkaniny.. musialbym dzis zaczac cykac tym zszywaczem, na koniec lata bylbym pewnikiem zdazyl.. :twisted:

sorki, ze sie rozweselam, ale mysle, ze najlepiej chyba kupic wloknine o takiej szerokosci, jak potrzeba.. najwezsza, jaka spotkalem, ma 105 cm (ja taka kupuje)..

pomyslnosci w polu.. Bajtek

oops ;) :D

...sorry, ale do głowy by mi nie przyszło, żeby ciąć wzdłuż aż na 2 km... ;) :D - lepiej by było kupić od razu właściwą szerokość :)
(dla moich paru metrów można by bawić się zszywaczem, zwłaszcza, że nie mam opalarki)

PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 15:06 
nowicjusz
nowicjusz

Ja ostatnio jak szukałem agrotkanin to przy okazji zobaczyłem taki nożyk gazowy do przycinania agrowłóknin:
http://ZMODEROWANO REKLAME
Działanie pewnie takie samo jak lutownicy:)

Ostatnio edytowano środa, 29 kwietnia 2015, 21:42 przez Space99, łącznie edytowano 1 raz
zmoderowano reklame

PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 22:27 
mistrz
mistrz

Pewnie będziecie się śmiali. W zeszłym roku ciąłem matę szkółkarską... szlifierką. Brzegi stopiły się na tyle, że nie postrzępiły się przez cały sezon. Ciąłem wzdłuż aby otrzymać dwa pasy, po dwóch stronach rzędu oraz wycinałem otwory na słupki i pnie:
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 4533671890

Myślę, że dobra do cięcia mogłaby być także lutownica.

PostNapisane: poniedziałek, 27 stycznia 2014, 22:39 
Ekspert
Ekspert

maciek19660714 napisał(a):
Myślę, że dobra do cięcia mogłaby być także lutownica.

Zgadza się. Do tej pory zawsze ciąłem lutownicą. Ale ten nożyk gazowy mi się podoba. Chyba sobie sprawię. Z lutownicą jest taki problem, że trzeba wszędzie podejść z długim przedłużaczem. No i ten nożyk wygląda na wygodniejszy.

PostNapisane: wtorek, 28 stycznia 2014, 12:24 
Ekspert
Ekspert

Kamillo napisał(a):
Ja ostatnio jak szukałem agrotkanin to przy okazji zobaczyłem taki nożyk gazowy do przycinania agrowłóknin:
http://www.hodowlany.pl/i1342_Nozyk_gaz ... kniny.html
Działanie pewnie takie samo jak lutownicy:)

Witam wszystkich serdecznie

Jestem czytelnikiem forum od 3 lat. Teraz postanowiłem udzielać się bardziej aktywnie. Mieszkam w Poznaniu, ale winniczkę założyłem w dość eksperymentalnym rejonie polski, a mianowicie w okolicach Drawska Pomorskiego.
Żeby nie było OT w tym wątku to ten nożyk gazowy wygląda na lutownicę gazową Do takiego narzędzia można dokupić różne końcówki. Jest spory wybór choćby na allegro, ale także w każdej Castoramie lub innym sklepie z narzędziami. Wadą takiej lutownicy jest mały zbiornik na gaz, ale myślę, że kierunek jest odpowiedni.

pzdr
Mirek

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 16:26 
przedszkolak
przedszkolak

Też uważam,że agrotkanina spełnia wszystkie swoje funkcje.Plewić nie trzeba,ew.międzyrzedami jak komus rosnie trawa,skosić.Wygląda estetycznie,owoce się nie brudzą.Latem pod agrotkaniną jednocześnie dłużej zachowana jest wilgotność i temperaturat ,tym samym wzrost roślinek jest większy.Jak dla mnie same zalety.Jeżeli przyczepiłabym się do czegoś,to do dziur,które sama zrobiłam i nie opaliłam.Teraz jestem już mądrzejsza.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 17:14 
Kiper
Kiper

Oprócz wymienionych zalet ma jak dla mnie dwie wady:
- jak przy agrotkaninie okrywać winorośl ziemią ?
- jak nawozić np. obornikiem ?
Sam założyłem agrotkaninę w zeszłym roku ale na jesieni już miałem powyższe pytania. Koniec końców zdecydowałem się na jej odkopanie z jednej strony, przykopałem obornik, położyłem winorośl, przysypałem ziemią i dopiero całość okryłem prowizorycznie agrowłókniną. Na wiosnę odkopię winorośle i dopiero potem założę agrotkaninę docelowo.
Trochę kłopotliwe, ma ktoś może jakieś lepsze, sprawdzone metody ?

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 17:18 
Ekspert
Ekspert

Agrotkaninę należy na zimę zdejmować żeby w bezśnieżną zimę oraz wczesną wiosną nadmiernie nie nagrzewać ziemi i tym samym nie zmuszać krzewów do przedwczesnego startu.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 17:40 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Agrotkaninę należy na zimę zdejmować żeby w bezśnieżną zimę oraz wczesną wiosną nadmiernie nie nagrzewać ziemi i tym samym nie zmuszać krzewów do przedwczesnego startu.

No to problem mam wyjaśniony, a po stronie minusów można spokojnie wpisać że kupa roboty co roku i dodatkowo trzeba włókninę poprzecinać przy każdym krzaczku by można ją bezproblemowo zdjąć.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 18:32 
przedszkolak
przedszkolak

Mam już kilka lat,nigdy nie ściągałam,nawożę regularnie co roku obornikiem zmieszanym z wodą i podlewam.Krzaczory dobrze się maja.Jedyny minus to te dziury w/w.

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 19:24 
nowicjusz
nowicjusz

Agrotkaninę zrolowaną w wałek bardzo dobrze tnie się piłą taśmową (najlepszy efekt daje piła gładka taka jak do cięcia pianki tapicerskiej)

Jakiej gęstości tkaniny używacie do wyściełania pod krzakami?

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 20:12 
mistrz
mistrz

Agrotkaninę mam położoną w dwóch pasach, po dwóch stronach rzędów.
Brzegi wewnętrzne lekko zachodzą na siebie i są spięte ściskami biurowymi (takie sprężynujące blaszki - 1.50 zł za dwadzieścia szt), dzięki czemu nie ma potrzeby wycinania dziur na pnie, a jedynie na słupki.
Brzegi zewnętrzne są wkopane w ziemię, co z kolei umożliwia swobodne koszenie trawy.

Na zimę odpinam ściski, roluję matę i lekko przysypuję, nie wyjmując oczywiście zewnętrznych brzegów z ziemi.
Ponowne przykrycie polega na na wyjęciu krzewów z ziemi, od rolowaniu i nasunięciu maty oraz spięciu ściskami.

Dodatkowo wzdłuż rzędów, na szerokości obu pasów, w sezonie mam uformowany wał z ziemi, którą zimą okrywam krzewy. Ów wał ziemi imituje nachylenie stoku w stronę południową i myślę, że ma duże szanse polepszyć nagrzewanie gleby ale jego główne zadanie to odprowadzenie wody opadowej jak najdalej od korzeni oraz jest swego rodzaju magazynem ziemi do zimowego okrywania.

Tak to wyglądało w zeszłym roku:
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 5393533154

Ostatnio edytowano piątek, 28 lutego 2014, 11:19 przez maciek19660714, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 10:08 
nowicjusz
nowicjusz

Ładnie to wyglada, chyba jednak spróbuję w tym roku na paru rzędach

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1