Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 04:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 05:27 
Kiper
Kiper

Witam.. jak juz pisalem wczesniej.. kupilem w jednym kawalku 1,5 ha na pld-zach stoku o nachyleniu 0 u gory i ok. 15 st. na dole poletka.. gora lezy na wysokosci 330 npm.. dol ok. 300 npm.. dolina rzeki Bialej na pogorzu.. sr. tempertaury roku nizsze od Tarnowa tylko o jakies 1,25 st. C.. na wiosne chce zaczac pierwsze nasadzenia.. chce stosowac wylozenie gruntu pod krzakami czarna agrowloknina.. miedzyrzedzia utrzymywac narazie w czarnym ugorze..
poletko od 10 lat zarosniete jest trawa łąkową, wysoką obecnie na ok. 1,5 m.. pod trawa nie ma typowej darni nawet widac gola ziemie miejscami..
poniewaz chce jeszcze w tym roku wykonac dokladna analize gruntu i miec czas na ewentualne wapnowanie i/lub nawozenie i doprowadzic pole do czarnego ugoru: rozwazam dwie mozliwosci przygotowania powyzszego..:
I - koszenie dosc wysokie, zebranie, wywiezienie trawy z pola.. roundap'owanie po raz pierwszy i drugi po dwoch tygodniach, a po miesiacu samo glebogryzienie bez orki..
II - koszenie nizsze niz w I przypadku (do ziemi), zebranie, wywiezienie trawy z pola.. glebogryzienie, orka i na wiosne bronowanie..
jak myslicie, ktory system zastosowac..?
pozdrawiam Bajtek

PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 07:09 
Kiper
Kiper

[quote="Bajtek"]Witam.. jak juz pisalem wczesniej.. kupilem w jednym kawalku 1,5 ha na pld-zach stoku o nachyleniu 0 u gory i ok. 15 st. na dole poletka.. gora lezy na wysokosci 330 npm.. dol ok. 300 npm.. dolina rzeki Bialej na pogorzu.. sr. tempertaury roku nizsze od Tarnowa tylko o jakies 1,25 st. C.. na wiosne chce zaczac pierwsze nasadzenia.. chce stosowac wylozenie gruntu pod krzakami czarna agrowloknina.. miedzyrzedzia utrzymywac narazie w czarnym ugorze..
poletko od 10 lat zarosniete jest trawa łąkową, wysoką obecnie na ok. 1,5 m.. pod trawa nie ma typowej darni nawet widac gola ziemie miejscami..
poniewaz chce jeszcze w tym roku wykonac dokladna analize gruntu i miec czas na ewentualne wapnowanie i/lub nawozenie i doprowadzic pole do czarnego ugoru: rozwazam dwie mozliwosci przygotowania powyzszego..:
I - koszenie dosc wysokie, zebranie, wywiezienie trawy z pola.. roundap'owanie po raz pierwszy i drugi po dwoch tygodniach, a po miesiacu samo glebogryzienie bez orki..
II - koszenie nizsze niz w I przypadku (do ziemi), zebranie, wywiezienie trawy z pola.. glebogryzienie, orka i na wiosne bronowanie..
jak myslicie, ktory system zastosowac..?
pozdrawiam Bajtek

Tłuczenie tzw. tłuką bez uciążliwego i pracochłonnego wywożenia z pola, następnie po odbiciu trawy i chwastów do wysokości 10-15 cm. oprysk Roundupem. Po dwóch tygodniach orka :wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 07:24 
mistrz
mistrz

Mam podobny dylemat co Ty z tą różnicą że na mojej drodze stoją jeszcze potężne samosiejki! U mnie nie obejdzie sie bez karczowania i usuwania korzeni chyba jakimś ciągnikiem - a może granat byłby lepszy?

Jednak odpowiadając na Twoje pytanie zastosowałbym jednak opcję nr II.

Daj znać jak postapiłeś?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 07:44 
Kiper
Kiper

Ja osobiście proponował bym wariant I troszkę zmodyfikowany. Po pierwsze: ziemia sobie zimą ładnie przemarznie , polepszy się je struktura ( proponuję orkę zamiast gryzarkowania ) , może nawet wymrożą się niektóre korzenie chwastów o ile takie po podwójnym Roundapowaniu pozostaną.
Po drugie: Bajtek chce zacząć nasadzenia wiosną więc będzie miał mało czasu na tak poważnie przygotowanie gleby i wystarczy samo glebogryzarkowanie.
A później już tylko robić nasadzenia.

PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 18:45 
Kiper
Kiper

[quote="micki64"]Tłuczenie tzw. tłuką bez uciążliwego i pracochłonnego wywożenia z pola, następnie po odbiciu trawy i chwastów do wysokości 10-15 cm. oprysk Roundupem. Po dwóch tygodniach orka

ciekawe z ta tluka.. jednakze obawiam sie, ze w glebie zostanie cala masa nasion, na ktore Roundap nie zadziala.. dlatego bardziej przemawia do mnie jednak wywiezienie skoszonych dojrzalych traw poza obszar pola..
jak myslicie..?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 18:52 
Kiper
Kiper

Bajtek napisał:
Cytuj:
dlatego bardziej przemawia do mnie jednak wywiezienie skoszonych dojrzalych traw poza obszar pola..
jak myslicie..?
... ja myślę ze najlepiej będzie skosić , wysuszyć i spalić na miejscu.Popiół posłuży jako nawóz.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 18:53 
Kiper
Kiper

[quote="Poganin"]Po drugie: Bajtek chce zacząć nasadzenia wiosną więc będzie miał mało czasu na tak poważnie przygotowanie gleby i wystarczy samo glebogryzarkowanie.

wlasnie dlatego myslalem o samym glebogryzieniu.. nasion nie bedzie, caly system zielony i korzeniowy bedzie przerobiony przez Roundap na prochnice.. porzadne glebogryzienie i tak spowoduje mocne rozluznienie gleby i w takim stanie pozostanie na zime.. na wiosne sie zbronuje..
jeszcze jedno: nie wiem jak gleboko siega warstwa zyzna i obawiam sie ze przy orce przywale sobie dobra prochniczna ziemie, martwicą ze spodu..
mam racje..?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 18:54 
Kiper
Kiper

Andrzeju.. palenie z pewnych powodow wykluczone..

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 18:57 
Kiper
Kiper

Bajtek napisał:
Cytuj:
eszcze jedno: nie wiem jak gleboko siega warstwa zyzna i obawiam sie ze przy orce przywale sobie dobra prochniczna ziemie, martwicą ze spodu..
mam racje..?
... nie koniecznie.Zależy właśnie na jaka głębokość sięga gleba żyzna ale nie musisz wykonywać głębokiej orki.Wystarczy że zrobisz na jesieni podorywkę a wiosną zgryzarkujesz i będzie dobrze.W końcu 4 lata uczyłem się jak uprawia sie glebę :wink: :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 18:58 
Kiper
Kiper

[quote="JurekJ"]Mam podobny dylemat co Ty z tą różnicą że na mojej drodze stoją jeszcze potężne samosiejki! U mnie nie obejdzie sie bez karczowania i usuwania korzeni chyba jakimś ciągnikiem - a może granat byłby lepszy?

oj.. ja tez mam srodek tego pola zarosniety krzakami tarniny i glogu na 3 metry wysokimi..:) ale nie jest ich duzo.. znajomy z kopareczka wpadnie na chwilke i wydrze to wszystko lyzka..:)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 19:01 
Kiper
Kiper

Skoro pomysł z paleniem zeschniętej trawy nie jest wykonalny to tak jak pisałeś, należy ją wywieźć poza obszar pola.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 19:03 
Kiper
Kiper

[quote="Poganin"]Zależy właśnie na jaka głębokość sięga gleba żyzna ale nie musisz wykonywać głębokiej orki.Wystarczy że zrobisz na jesieni podorywkę a wiosną zgryzarkujesz i będzie dobrze.W końcu 4 lata uczyłem się jak uprawia sie glebę
.. :) fajnie masz..

no to w takim razie, jezeli zrobie podorywke to moze wariant bez roundapowania.. trawe skoszona wywioze.. reszta zieleniny i korzenie podorywka na spod, tez z nich tam po zgniciu bedzie pozytek..

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 19:05 
Kiper
Kiper

swoja droga taki wlasnie wariant sugerowal mi wczoraj Daniel.. zaliczylismy wieczorkiem kilka "pianek" na Kazimierzu..:)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 19:07 
Kiper
Kiper

oj przydalby sie na forum czat.. a moze zalozymy sobie taki na Polchacie..?

PostNapisane: czwartek, 9 sierpnia 2007, 19:08 
Kiper
Kiper

[quote="Bajtek"]

jednakze obawiam sie, ze w glebie zostanie cala masa nasion

I tak zostanie ich całe mnóstwo, nie wszystkie kiełkują od razu lub w ciągu roku. Niektóre mogą leżeć kilkanaście a nawet kilkadziesiąt lat zanim wykiełkują.

J

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1