Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 01:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2025, 18:58 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

Zakupiłem sadzonki winorosli. Po stanie widać, że była już przycinana we wcześniejszych latach, jednak zaczęła już puszczać liscie, dlatego nie mogłem ściąć. Proszę o poradę, czy w przyszłym roku obcinac na dwa oczka, czy w jaki sposób.

Załączniki:
Komentarz: 3 sadzonka
20250422_103805_Easy-Resize.com_Easy-Resize.com.jpg
20250422_103805_Easy-Resize.com_Easy-Resize.com.jpg [ 103.51 KiB | Przeglądane 1709 razy ]
Komentarz: 2 sadzonka
20250422_122116_Easy-Resize.com_Easy-Resize.com.jpg
20250422_122116_Easy-Resize.com_Easy-Resize.com.jpg [ 112.04 KiB | Przeglądane 1709 razy ]
Komentarz: 1 sadzonka
20250422_122127_Easy-Resize.com_Easy-Resize.com.jpg
20250422_122127_Easy-Resize.com_Easy-Resize.com.jpg [ 106.94 KiB | Przeglądane 1709 razy ]

PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2025, 19:15 
Ekspert
Ekspert

Obetnij teraz na 2 oczka (pędy)

PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2025, 19:44 
nowicjusz
nowicjusz

Można obcinac jak już roślina puszcza liscie? Nie zaszkodzi to jej w żaden sposób?

PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2025, 20:15 
Ekspert
Ekspert

Nie zaszkodzi a pomoże. Cięcie to nie amputacja ;)

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 00:02 
mistrz
mistrz

Maajjkel,
Możesz w przyszłym roku jeść swoje winogrona, gdy spróbujesz przyśpieszonej uprawy i :
- poprowadzisz w tym roku na każdym krzewie tylko jedną, silniejszą łozę (słabsze do wycięcia u nasady) przy wyższym słupku ( 2,5 m),
- w połowie sierpnia, lub gdy osiągną wysokość 3m zatrzymasz ich wzrost,
- będziesz nawoził i podlewał w czasie suszy.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 06:37 
mistrz
mistrz

Tnij i to śmiało. Zostaw 2 najniższe paki. Zrób cięcie tak żeby spływająca posoka ich nie zalewała. Jest jeszcze opcja że zostawiasz obecnie 2 najwyższe paki a resztę usuwasz po 15 maja. Ale łoza wygląda marnie więc lepiej ciąć.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 10:06 
Kiper
Kiper

jest jeszcze opcja pozostawienia "badyla" w tym roku i oberwania wszystkich pąków prócz najniższego, wyprowadzenia z niego łozy a resztę wytnie się w zimie

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 11:18 
mistrz
mistrz

Udawało mi się wyprowadzać w pierwszym roku Guyota z knotków z P9, a nawet w kilku przypadkach ze sztobrów. Wszystko zależy od żyzności podłoża.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 15:30 
mistrz
mistrz

Kwestia żyzności lub odpowiedniego dokarmiania. Obserwuję winnicę Cisiowa na YT i tam w pierwszym roku po posadzeniu wyprowadzane są ładne grube łozy pod sznur skośny na pełne owocowanie w kolejnym roku. I to owocowanie wygląda naprawdę dobrze.

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 20:06 
Kiper
Kiper

Ja sadziłem rok temu, cały solaris i dyblański wyprowadzone na sznur, 90% dorsy i regenta. Panonie dostałem sztobry, w miejsce docelowe wsadziłem w lipcu większość ma zostawiony pieniek po drut a z jednej zrobilem formę docelową

PostNapisane: środa, 23 kwietnia 2025, 22:39 
mistrz
mistrz

Ja w tym roku eksperymentalne na kilku młodych golokorzeniowych sadzonkach sadzonych w listopadzie dość głęboko (ponad 35cm) przeprowadzę test czy można wyprowadzić materiał na przyszłoroczne owocowanie. Sadzonki dostały solidna, dawkę kompostu pod korzeń. Ziemia jest bardzo kiepska. Na głębokość sztychowki jest już lity piach. Będzie więc dokarmianie specjalną pozywką. Przynajmniej do lipca, żeby dać szansę zdrewniec latorośli. Pożywka będzie zawierać w mg/L ok. 130 azotu, 100 fosforu, 180 potasu, 45 magnezu, 20 siarki. A więc zawiera to co roślina powinna pobierać wraz z wodą. Będzie podawana co kilka dni (ok. 5). Podobna pożywkę testowałem w tym roku na rozsadzi warzyw. Rosną na razie wyśmienicie tylko na tej pozywce bo ziemia z Biedronki jest tak kiepska, że pomidory po zapikowaniu przestały rosnąć i zaczęły zwijać liście co sugerowało na kompletny brak potasu. Odkąd zacząłem podawać pożywkę rośliny po 3 dniach zaczęły bardzo intensywnie rosnąć. W teście uczestniczy Aladdin i Bajkonur. Dopiero wypuszczają paki. Pewnie ze względu na dość głębokie nasadzenie i oczywiście brak korzeni w plytszych strefach. Cieplo dopiero je rusza. Jak tylko wyskoczą latorośle zaczniemy podawać pożywkę. Po 15 maja do testow dołącza ukorzenione sztobry Bianci, Jhd i Somerset.

PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2025, 13:01 
Kiper
Kiper

Jak chcecie pogonić młodziki to polecam Kristalon żółty dolistnie albo inny kompleksowy nawóz z dużą ilością fosforu. Fosfor jest dobry na korzonki a o to najbardziej chodzi w pierwszych latach.

A jak chcecie turbo program na cały sezon to Kristalon żółty od pierwszego listka aż do kwitnienia, zielony w fazie wzrostu wegetatywnego, biały od fazy groszku i pomarańczowy podczas wybarwiania. Fertygacja roztwór 0,05 - 0,1%, dolistnie 0,2-0,4%.

PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2025, 16:56 
przedszkolak
przedszkolak

tupisac napisał(a):
A jak chcecie turbo program na cały sezon to Kristalon żółty od pierwszego listka aż do kwitnienia, zielony w fazie wzrostu wegetatywnego, biały od fazy groszku i pomarańczowy podczas wybarwiania. Fertygacja roztwór 0,05 - 0,1%, dolistnie 0,2-0,4%.

Z góry przepraszam za lamerskie pytanie: 0,2-0,4% oznacza 2-4 gramy nawozu rozpuszczone w litrze wody? Jak często sugerujesz pryskać?

PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2025, 17:47 
Kiper
Kiper

Tak, 0,1% to 1 gram na litr.

Osobiście pryskam po razie w każdej fazie i/lub interwencyjnie łącząc z ŚOR. Z tego co czytałem to można raz na dwa tygodnie.

PostNapisane: piątek, 25 kwietnia 2025, 18:05 
mistrz
mistrz

tupisac napisał(a):
Jak chcecie pogonić młodziki to polecam Kristalon żółty dolistnie albo inny kompleksowy nawóz z dużą ilością fosforu. Fosfor jest dobry na korzonki a o to najbardziej chodzi w pierwszych latach.

Kuba coś mi tu nie pasuje. To do fertygacji proponujesz słabszy niż na oprysk? Do podlania mi się zgadza ale czy na oprysk nie za silne stężenie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1