Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 18:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 28 sierpnia 2023, 20:12 
nowicjusz
nowicjusz

Dzień dobry,. Jestem nowym użytkownikiem forum i chciałbym się przywitać. Mam na imię Piotr i mieszkam na Górnym Śląsku. Chciałbym zasięgnąć rady odnośnie przyszłego przycięcia winorośli odmiany Nero. Na zdjęciu czerwoną kreską zaznaczyłem miejsce cięcia, zieloną dwie łozy które chciałbym zostawić.
Za każdą odpowiedź z góry dziękuję.
P.S. Mam nadzieję że udało mi się dodać plik.

Załączniki:
Nero.png
Nero.png [ 580.07 KiB | Przeglądane 1353 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 28 sierpnia 2023, 23:24 
mistrz
mistrz

Jeśli pestki robią się brązowe to zbieraj bo krzew jest przeciążony.
Co do cięcia, to jak radzi klasyk ,,Można tak, a można inaczej'' .
U mnie dla Nero sprawdza się pojedynczy Guyot z pniem 70cm bez czopka zastępczego.
Na przyszłoroczne owocowanie powinno się przeznaczyć łozę powstałą ze zdrewniałej tegorocznej i raczej nie owocującej latorośli. Ale różnie to wychodzi w praniu.
Dla wydłużenia pnia zostawiłbym trzecią od dołu na owocowanie a dwie niższe ciąłbym na dwa oczka (niższą na łozę mrozową, a środkową na czopek zastępczy).
Można też, dolną (grubszą) ciąć na przedwiośniu na 8-10 oczek, a wyższej zostawić 2-3 oczka na czopek zastępczy i przedłużenie pnia.
Można też zacząć wyprowadzać formę ze stałym ramieniem i zostawić całe poziome zdrewniałe ramię a łozy powstałe z każdej latorośli wyrosłe na nim ciąć na 2 oczka.

PostNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2023, 20:25 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przyznam się że moje pytanie dot. cięcia było mało precyzyjne. Postaram się wyjaśnić o co mi chodziło. Otóż nero jest posadzone w ten sposób że z lewej strony jest ok. 70cm wolnego miejsca, z prawej ok. 1 metr, stąd przyszło mi do głowy żeby pozostawić obydwie łozy, coś w rodzaju bocznych ramion. Czy może lepiej wydłużyć pień wygiąć go w lewo do słupka i prowadzić na prawą stronę pojedynczym ramieniem. W piątek będę na działce to zrobię zdjęcie z szerszej perspektywy bo sam odnoszę wrażenie że piszę nie do końca zrozumiale.
Pozdrawiam Piotrek

PostNapisane: wtorek, 29 sierpnia 2023, 20:59 
Kiper
Kiper

Limal napisał(a):
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Przyznam się że moje pytanie dot. cięcia było mało precyzyjne. Postaram się wyjaśnić o co mi chodziło. Otóż nero jest posadzone w ten sposób że z lewej strony jest ok. 70cm wolnego miejsca, z prawej ok. 1 metr, stąd przyszło mi do głowy żeby pozostawić obydwie łozy, coś w rodzaju bocznych ramion. Czy może lepiej wydłużyć pień wygiąć go w lewo do słupka i prowadzić na prawą stronę pojedynczym ramieniem. W piątek będę na działce to zrobię zdjęcie z szerszej perspektywy bo sam odnoszę wrażenie że piszę nie do końca zrozumiale.
Pozdrawiam Piotrek

Oczywiście cała a przestrzeń, czyli 70cm z lewej i 1 metr z prawej jest do zagospodarowania przez ten krzew. Ale za 2-3 lata, bo teraz to jeszcze za młoda roslina, żeby zajmowała taką przestrzeń. Możesz zrobić 2 ramiona, ale lepiej żeby wyrastały z tego samego poziomu (np z tego górnego co chcesz zostawić) i taka operacja wymaga właśnie dwóch lat na przycinanie. Ten dolny pęd wydaje się być trochę za nisko.
Ogólnie to jak to wszystko ogarniesz i zobaczysz jak krzew będzie rósł, to wszelkie sposoby przycinania i eksperymenty są fajne w tej całej zabawie. Ważne jedynie, żeby w pierwszych latach nie obciążać mocno krzewu owocami, żeby właśnie krzew bardziej rozwijał swoją mase i żebyś miał co ciąć.

Strefa czasowa: UTC + 1