Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 11:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2008, 21:34 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="kapitan"]A ja planuje w tym roko zakopać szczelną beczkę plastikową z pokrywą w ziemi i wypełnić ją mieszniną sztobrowo-piaskową. Beczka ma zabezpieczyc sztobry przed wysokim poziomem wód gruntowych, wilgotny piasek odpowiednią wilgotność, a odpowiednio głebokie wkopanie do ziemi i okrycie z góry temperatorę constans. W przyszłym roku pomyślę o metodzie:"na dnie studni"-i to nie żart.

Wydaje mi się, że to zbyt wiele pracy, a przyszłym sztobrom wystarczy 20 cm kopczyk piasku ziemi nad zakopcowaną łozą.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 października 2008, 09:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"][quote="kapitan"]A ja planuje w tym roko zakopać szczelną beczkę plastikową z pokrywą w ziemi i wypełnić ją mieszniną sztobrowo-piaskową. Beczka ma zabezpieczyc sztobry przed wysokim poziomem wód gruntowych, wilgotny piasek odpowiednią wilgotność, a odpowiednio głebokie wkopanie do ziemi i okrycie z góry temperatorę constans. W przyszłym roku pomyślę o metodzie:"na dnie studni"-i to nie żart.

Wydaje mi się, że to zbyt wiele pracy, a przyszłym sztobrom wystarczy 20 cm kopczyk piasku ziemi nad zakopcowaną łozą.
Jeżeli metoda z beczką się sprawdzi to na pewno beczka wytrzyma kilka lat. Więc myślę, że nie jest oczywiste, który z nas się więcej nakopie :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 października 2008, 09:58 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="kapitan"][quote="Leszek_B"][quote="kapitan"]A ja planuje w tym roko zakopać szczelną beczkę plastikową z pokrywą w ziemi i wypełnić ją mieszniną sztobrowo-piaskową. Beczka ma zabezpieczyc sztobry przed wysokim poziomem wód gruntowych, wilgotny piasek odpowiednią wilgotność, a odpowiednio głebokie wkopanie do ziemi i okrycie z góry temperatorę constans. W przyszłym roku pomyślę o metodzie:"na dnie studni"-i to nie żart.

Jeżeli metoda z beczką się sprawdzi to na pewno beczka wytrzyma kilka lat. Więc myślę, że nie jest oczywiste, który z nas się więcej nakopie :)
hm :D ja zrezygnowałem z robienia sadzonek przy pomocy łozy ciętej przed zimą. Jeśli coś przemarza zimą to znaczy że nie będzie u mnie rosło :? Nie mam czasu na okrywanie i potem odkopywanie. Niech winorośla sobie radzą. Co przetrwa to będzie. Sadzonki będę robił tylko przez obcięcie łozy na wiosnę i wetknięcie do ziemi (może ukorzeniacz dodam) i niech sobie radzą.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 października 2008, 23:55 
mistrz
mistrz

Dobry sposób. Ale wydaje mi się że na pewno nie jest uniwersalny. Zwłaszcza w tych regionach gdzie zimy bywają ostrzejsze. Chociaż swoją drogą na moim terenie ten czas na cięcie i ukorzeniania Raz się sprawdził.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 08:22 
czeladnik
czeladnik

Swoje sztobry juz trzeci sezon zakopuje prosto do ziemi
Wykopuje rów na ok 50 cm głęboki i zakopuje sztobry oczywiscie wczesniej oznaczając gdzie co mam
Zdarzylo sie czasem ze pare oczek bylo zgnitych ale na dużą ilosć materiału nie jest to problemem
ziemie mam raczes średnio przepuszczalną
Robie tak z braku miejsca w piwnicy bo wczesniej trzymalem tak jak koledzy w piasku w piwnicy

Solaris

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 08:18 
mistrz
mistrz

Od dwóch lat zakopuje sztobry w ziemi. Przysypuję je warstwą 25-30 cm. Glebę mam piaszczystą. Sztobry mam pociętę na 3-4 oczka z zapasem, by wiosną dokonać przycięcia końcówek.
Wszystkie sztobry co były dobrze zdrewniałe i zdrowe, przezimowały bez szwanku.

Pozdrawiam

Sławek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 18:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="slaw007"]Od dwóch lat zakopuje sztobry w ziemi. Przysypuję je warstwą 25-30 cm. Glebę mam piaszczystą. Sztobry mam pociętę na 3-4 oczka z zapasem, by wiosną dokonać przycięcia końcówek.
Wszystkie sztobry co były dobrze zdrewniałe i zdrowe, przezimowały bez szwanku.

Pozdrawiam

Sławek

Też tak robię i popieram ten sposób.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1