Teraz jest sobota, 7 czerwca 2025, 18:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 2 września 2009, 13:31 
nowicjusz
nowicjusz

Witam.
Proszę mi poradzić.Jak pisałem w ub.roku przesadziłem młodą winorośl 3 letnią w inne miejsce i przyjęła się.
Mam tak... 30 cm.wys.pieniek a od jego szczytu wyrastają z lewej i prawej strony jednoroczne pędy.
dłg.po 150 cm.Chcę prowadzić na sznur Royat.
Pyt. Od tych jednorocznych na pędzie tym 150 cm odrastają 2-3 pędy dłg po 50 cm.też utworzone w tym 2009r..Czy te 50cm mam wyłamać? Chcę prowadzić tak jak Pan pisał / fotka na forum sznur Rojat dwuramienny/.
Dziękuję za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 września 2009, 15:25 
Kiper
Kiper

Te krósze odrastajace pędy wszystkie wycinasz.Z tych dłuższych zostawiasz 2(resztę wyinasz),wyginasz je do poziomu,oczywiście jeden w lewo drugi w prawo.Teraz należało by je skrócić.Na wiosne pozwlalasz rosnąć tylko latoroslom wyrastającym z górnej części pędu,te z dołu usuwasz(najlepiej po 15 maja).

Było sporo tematów na forum dotyczących wyprowadzania formy Royat.
Jeżeli wpiszesz w google : royat site:winogrona.org,to z łatwością je znajdziesz,nasza forumowa wyszukiwarka nie działa zbyt dobrze.

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 września 2009, 23:16 
mistrz
mistrz

[quote="PiotrekK"]Te krósze odrastajace pędy wszystkie wycinasz.Z tych dłuższych zostawiasz 2(resztę wyinasz),wyginasz je do poziomu,oczywiście jeden w lewo drugi w prawo.Teraz należało by je skrócić.Na wiosne pozwlalasz rosnąć tylko latoroslom wyrastającym z górnej części pędu,te z dołu usuwasz(najlepiej po 15 maja).

Było sporo tematów na forum dotyczących wyprowadzania formy Royat.
Jeżeli wpiszesz w google : royat site:winogrona.org,to z łatwością je znajdziesz,nasza forumowa wyszukiwarka nie działa zbyt dobrze.

Piotrek

Wszystko dobrze opisane. Ale chyba ostrożnie i z umiarem skracanie. Tak mi się wydaje aby nie ruszyły pąki zimowe :D

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 14:33 
nowicjusz
nowicjusz

janek714 napisał(a):
Witam.
Proszę mi poradzić.Jak pisałem w ub.roku przesadziłem młodą winorośl 3 letnią w inne miejsce i przyjęła się.
Mam tak... 30 cm.wys.pieniek a od jego szczytu wyrastają z lewej i prawej strony jednoroczne pędy.
dłg.po 150 cm.Chcę prowadzić na sznur Royat.
Pyt. Od tych jednorocznych na pędzie tym 150 cm odrastają 2-3 pędy dłg po 50 cm.też utworzone w tym 2009r..Czy te 50cm mam wyłamać? Chcę prowadzić tak jak Pan pisał / fotka na forum sznur Rojat dwuramienny/.
Dziękuję za pomoc.

Witam Wszystkich...........
No to mamy maj 2011 a ja dalej w sprawie dalszego formowania bo gdzieś zrobiłem błąd formując na dwuramienny sznur Royat.!!!
Otóż w 2010 na wiosnę z pędów zdrewniałych /mam dwa pędy w prawo i lewo / wyrastały latorośle.Na jesieni każdą z nich skróciłem za piątym oczkiem od dołu.W tym roku na wiosnę z pozostawionych oczek wyrastają nowe pędy. Ale chyba coś popsułem chcąc uformować czopek który da mi pęd zastępczy.
Pyt. Kiedy i jak przyciąć łozę dwuletnią -wyrosła w 2010 więc w tym ma drugi rok-aby uformować czopek?
Jak stworzyć pęd który będzie owocował w 2012 / czyli ten zapasowy?
Czytałem nie raz nasze forum oraz inne ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi albo nie zrozumiałem.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 14:52 
Ekspert
Ekspert

Czy przypadkiem nie mylisz Janku formy Royat z formą Caseneve? Jak go zwał, tak go zwał - chcesz miec 5-6 oczkowe owocujące łozy z czopkiem zastępczym czy gęściej 2-3 oczkowe ogniwa owocujące (bez czopkow zastępczych) ?

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 14:53 
Ekspert
Ekspert

Przy Royacie czopki powinny być dwuoczkowe, wyrastają z nich dwie latorośle. Po zakończonym sezonie pęd położony wyżej odcinamy wraz z fragmentem dwuletniego drewna ok. 1-2 cm nad dolnym pędem. Pozostawiony dolny, który pełni funkcję pędu zastepczego ponownie przycinamy na dwa oczka.... i tak w kółko Macieju.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 15:01 
nowicjusz
nowicjusz

olmek napisał(a):
Przy Royacie czopki powinny być dwuoczkowe, wyrastają z nich dwie latorośle. Po zakończonym sezonie pęd położony wyżej odcinamy wraz z fragmentem dwuletniego drewna ok. 1-2 cm nad dolnym pędem. Pozostawiony dolny ponownie przycinamy na dwa oczka.... i tak w kółko Macieju.

Super właśnie to czytałem ale nie wiem jak w moim przypadku to zrobić.
Chcę mieć 5-6 oczkowe owocujące łozy z czopkiem zastępczym , rozumiem że tego czopka w przyszłym roku będę miał owoce.
Generalnie chcę mieć owoce co rok. :roll:

Ostatnio edytowano czwartek, 19 maja 2011, 15:12 przez janek714, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 15:02 
nowicjusz
nowicjusz

DarekRz napisał(a):
Czy przypadkiem nie mylisz Janku formy Royat z formą Caseneve? Jak go zwał, tak go zwał - chcesz miec 5-6 oczkowe owocujące łozy z czopkiem zastępczym czy gęściej 2-3 oczkowe ogniwa owocujące (bez czopkow zastępczych) ?

Chcę mieć 5-6 oczkowe owocujące łozy z czopkiem zastępczym , rozumiem że tego czopka w przyszłym roku będę miał owoce.
Przede wszystkim chcę mieć owoce co rok. :oops:

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 15:18 
Ekspert
Ekspert

janek714 napisał(a):

W takim razie to będzie Casenave. W takim układzie będziesz musiał po zakończonym sezonie najniżej położoną łozę przeznaczyć na czopek zastępczy, czyli przyciąć na dwa oczka, którąś z położonych bezpośrednio nad nią, drugą lub trzecią na owocowanie, czyli 5-6 oczek, wszystko powyżej wraz z dwuletnim drewnem odetniesz. Pamiętaj, że odległości między ogniwami krzewienia będą większe niż w przypadku Royata , tak więc część zapoczątkowanych już ogniw krzewienia będziesz musiał wyciąć na gładko przy samym ramieniu.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 15:23 
Kiper
Kiper

janek714 napisał(a):
Czyli zdecydowanie chodziło ci o Casenave'a a nie Royata. W takim razie w zeszłym roku popełniłeś błąd zostawiając 5-oczkowe czopki. Należało przyciąć je na 2 oczka i w tym roku miały być z każdego takiego czopka 2 łozy, z których jedną (niższą) przyciłąbyś na 2 oczka, a drugą na 5. Jeśli jednak z tych długich czopków wyrosły ci silne łozy, to nie ma problemu (o ile wyrosły z niższych oczek). Z każdego takiego 2-letniego czopa wybierz 2 zeszłoroczne łozy: jedną (jak najniżej położoną) przytnij na 2 oczka - to będzie twój czop zastępczy. Drugą (nieco wyżej położoną ale też z dobrze wykształconymi płąkami) przytnij dłużej (5-6 oczek) - to będzie łoza na owocowanie.

EDIT: widzę, że Kuba już też odpisał :-)

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 15:28 
nowicjusz
nowicjusz

olmek napisał(a):
janek714 napisał(a):

W takim razie to będzie Casenave. W takim układzie będziesz musiał po zakończonym sezonie najniżej położoną łozę przeznaczyć na czopek zastępczy, czyli przyciąć na dwa oczka, którąś z położonych bezpośrednio nad nią, drugą lub trzecią na owocowanie, czyli 5-6 oczek, wszystko powyżej wraz z dwuletnim drewnem odetniesz. Pamiętaj, że odległości między ogniwami krzewienia będą większe niż w przypadku Royata , tak więc część zapoczątkowanych już ogniw krzewienia będziesz musiał wyciąć na gładko przy samym ramieniu.

Rozumiem , ale ja mam już uformowany sznur która ma dwa ramiona, jedno długości ok 1,30 i podwiązane do poziomego drutu , drugie ramię tak samo.Ramiona mają po 3 lata, a chcę formować jak na zdjęciu w naszym forum...http://www.winogrona.org/index.php?titl ... znur_ROYAT i mieć co rok owoce.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 15:45 
nowicjusz
nowicjusz

PiotrSz napisał(a):
janek714 napisał(a):
Czyli zdecydowanie chodziło ci o Casenave'a a nie Royata. W takim razie w zeszłym roku popełniłeś błąd zostawiając 5-oczkowe czopki. Należało przyciąć je na 2 oczka i w tym roku miały być z każdego takiego czopka 2 łozy, z których jedną (niższą) przyciłąbyś na 2 oczka, a drugą na 5. Jeśli jednak z tych długich czopków wyrosły ci silne łozy, to nie ma problemu (o ile wyrosły z niższych oczek). Z każdego takiego 2-letniego czopa wybierz 2 zeszłoroczne łozy: jedną (jak najniżej położoną) przytnij na 2 oczka - to będzie twój czop zastępczy. Drugą (nieco wyżej położoną ale też z dobrze wykształconymi płąkami) przytnij dłużej (5-6 oczek) - to będzie łoza na owocowanie.

EDIT: widzę, że Kuba już też odpisał :-)

Jak ta łoza przeznaczona na owocowanie skończy owocować , to wyciąć ją ale tylko pęd który owocował, czy odciąć z pędem dwuletnim /powstałym w ub.roku /? przy starym 3-4 letnim ramieniu?
piszesz tak.... Jeśli jednak z tych długich czopków wyrosły ci silne łozy, to nie ma problemu (o ile wyrosły z niższych oczek). Z każdego takiego 2-letniego czopa wybierz 2 zeszłoroczne łozy....
No ale co zrobić jeśli /chyba jest tak u mnie / pierwsze oczka te najniżej położone są puste?

Ostatnio edytowano czwartek, 19 maja 2011, 16:24 przez janek714, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 15:50 
Ekspert
Ekspert

Janku,
jakie odmiany (odmianę) przeznaczyłeś do formowania Royatem?
To ważne, bo nie każda odmiana chce owocować z dolnych pąków.

Co do formy prowadzenia, to jeszcze nic nie popsułeś.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 15:59 
nowicjusz
nowicjusz

Panowie.........
Powoli łapie ale chcę się upewnić.
Na jednym z ramion tych 1,3 m stare ok. 3 lata, wygięte i przywiązane do drutu poziomego, mam ok.8-7 punktów krzewienia.Z czterech punktów w ub. roku wyrosły latorośle czyli w 2011 mają drugi rok i są przycięte na pięć oczek.Jak tę dwu letnią łozę z latoroślami na owocowanie wytnę dziś na dwa oczka licząc od głównego poziomego pędu, to jeszcze w tym roku będę miał dwie łozy z których w 2012 jedną wygnę i na owocowanie 5 oczek a drugą na 2 oczka jako zastępczą.
Czy ma to sens .Wtedy utworzę Royata?
Jeśli łoza 2 letnia nie ma na dole pąków rozwiniętych , to co mam zrobić?

Pozostałe 4 punkty wypuściły pędy dopiero w tym roku.
Może tegoroczne latorośle przyciąć na jesieni 2011 na 2 oczka aby w 2012 mieć tam dwie łozy , jedna zapasowa druga na owocowanie, ale jak w tym przypadku przyciąć tą która wyda w tym roku owoce ?
Było pytanie o odmianę ....więc wg mnie był to skarb panonii ale nie jestem pewien, w każdym racie zimował wspaniale /Lubelszczyzna / bez okrycia, grona zielonkawo-żółte , duże nawet przy złym prowadzaniu czyli bez cięcia, Deserowa.
Kupiłem parę dni temu Ontario ale dopiero ma 2 lata a u mnie 7 dni.
Obydwie odmiany chcę tak prowadzić jak pisałem.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2011, 19:59 
Ekspert
Ekspert

janek714 napisał(a):
Jak tę dwu letnią łozę z latoroślami na owocowanie wytnę dziś na dwa oczka licząc od głównego poziomego pędu, to jeszcze w tym roku będę miał dwie łozy z których w 2012 jedną wygnę i na owocowanie 5 oczek a drugą na 2 oczka jako zastępczą.
Czy ma to sens .

Ma sens, skorygujesz błędne cięcie, zamiast pięciu słabych latorośli wyrosną dwie silne. Na ramieniu o długości 1,3m zostaw równomiernie rozłożone 3 węzły krzewienia, resztę wytnij na gładko.
janek714 napisał(a):
Wtedy utworzę Royata?

Nie, utworzysz Casenave :mrgreen: , ale to dobrze , ponieważ Skarb Pannonii kiepsko lub wcale nie owocuje na pierwszych dwóch oczkach.
janek714 napisał(a):
Jeśli łoza 2 letnia nie ma na dole pąków rozwiniętych , to co mam zrobić?

Poczekać jeszcze z tydzień-dwa aż się rozwiną, jeżeli jednak to nie nastąpi zostaw dwie najniższe rozwinięte. Tak więc w wypadku takich niepewnych węzłów wstrzymaj się jeszcze z cięciem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1