Teraz jest piątek, 13 czerwca 2025, 09:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 18:32 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, jak prowadzić winorośl deserową wielkoowocową.
Mam świeżo posadzoną , słyszałem że na sznur skośny.
Jestem amatorem, jak poczytałem o tym to lekki kosmos dla mnie. Umiem tylko na guyota!
Czy jest jakiś inny sposób?

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 18:46 
mistrz
mistrz

Jaka odmiana ?

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Kris77 napisał(a):
Witam, jak prowadzić winogron deserowy wielkoowocowe. Mam świeżo posadzony , słyszałem że na sznur skośny. Jestem amatorem, jak poczytałem o tym to lekki kosmos dla mnie. Umiem tylko na guyota! Czy jest jakiś inny sposób?

Nie przerażaj się :)
https://youtu.be/sVQWIxx6Tzc
https://youtu.be/L2IUBz-LGAg

Może jeszcze to Ci zaproponuję
https://winnicakapitana.blogspot.com/20 ... bazie.html

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 20:46 
nowicjusz
nowicjusz

Wroniarz napisał(a):
Jaka odmiana ?

SFINKS, Nizina, ZODIAK, Jubiliej

-- środa, 11 listopada 2020, 20:46 --

kapitan napisał(a):
Kris77 napisał(a):
Witam, jak prowadzić winogron deserowy wielkoowocowe. Mam świeżo posadzony , słyszałem że na sznur skośny. Jestem amatorem, jak poczytałem o tym to lekki kosmos dla mnie. Umiem tylko na guyota! Czy jest jakiś inny sposób?

Nie przerażaj się :)
https://youtu.be/sVQWIxx6Tzc
Oglądałem wcześniej, nie wiem czy się nie rypnę... Czy jak puszczę podwójnym guyotem to też będą owoce??

https://youtu.be/L2IUBz-LGAg

Może jeszcze to Ci zaproponuję
https://winnicakapitana.blogspot.com/20 ... bazie.html

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 21:59 
mistrz
mistrz

Przez pierwsze trzy lata krzewy prowadzę na pojedynczym guyocie (70cm wys, odstępy co 1m). Szybko i łatwo wyprowadzić i dają się i przyginać do przysypania na zimę.

W czwartym roku z deserówkami wielkoowocowymi wypadałoby przejść na formę ze stałym ramieniem, ale niektóre odmiany tkj. Jubilej Now. wolą dłuższe cięcie (u mnie Regina) i przy dłuższych międzywęźlach trudno uzyskać wydajność jaką uzyskałem z guyota. Mam siedlisko w mieście, osłonięte od wiatrów i chyba pozostawię wszystkie krzewy w formie guyota nieokrywanego na zimę bo lepsza może się okazać gorsza od dobrej.

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 22:09 
nowicjusz
nowicjusz

Wroniarz napisał(a):
Przez pierwsze trzy lata krzewy prowadzę na pojedynczym guyocie (70cm wys, odstępy co 1m). Szybko i łatwo wyprowadzić i dają się i przyginać do przysypania na zimę.

W czwartym roku z deserówkami wielkoowocowymi wypadałoby przejść na formę ze stałym ramieniem, ale niektóre odmiany tkj. Jubilej Now. wolą dłuższe cięcie (u mnie Regina) i przy dłuższych międzywęźlach trudno uzyskać wydajność jaką uzyskałem z guyota. Mam siedlisko w mieście, osłonięte od wiatrów i chyba pozostawię wszystkie krzewy w formie guyota nieokrywanego na zimę bo lepsza może się okazać gorsza od dobrej.

Ok, a na pojedyńczym guyocie przez pierwsze 3 lata zostawiasz 6 latorośli po 2 pąki?

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 22:31 
czeladnik
czeladnik

Dziś przycinałem wstępnie (wiosną "dopieszczę") swoje deserówki, zobacz kilka zdjęć:

Dwuletnia Arkadia - wyprowadziłem pień i ramię:
Obrazek

Dwuletnie Przeobrażenie - podwójny pień i dwa ramiona, docelowo zostawię stałe ramiona, na nich po 3-4 węzły krzewienia:
Obrazek

Dwuletnia Kristaly - niestety kiepska łoza nada się tylko na pieniek, ramię wyprowadzę w przyszłym roku:
Obrazek

Czteroletnia V68021 - podwójny Guyot na jednym pniu:
Obrazek

Dziesięcioletni Aron (dwa ujęcia) - stały pień i dwie długie łozy na owocowanie:
Obrazek Obrazek

Nie ma żelaznej reguły, jak ciąć. Generalnie - w pierwszym sezonie krzew "idzie w korzeń", więc po nim tniemy na krótko. Po drugim sezonie - jeżeli krzew wykształci silny pęd lub dwa, można pokusić się o wyprowadzenie pnia i ramienia (ramion). Ale nie zawsze jest to możliwe (jak u mnie z Kristaly). Winorośl deserowa lubi cierpliwość :-)

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: środa, 11 listopada 2020, 22:50 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za info i cierpliwość, pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 00:03 
mistrz
mistrz

`Za tydzień lub dwa wycinam zeszłoroczną łozę z 4-6 owocującymi w tym roku latoroślami (które po zdrewnieniu stają się łozami) i zostawiam jedną nieowocującą najbliżej pnia z nadmiarem oczek (w marcu skrócę tak żeby nie zachodziła na sąsiedni krzew) która zastąpi tą wyciętą. Na niej w przyszłym roku wyrosną owocujące latorośle . Gdy mam dwie zapasowe-nieowocujące to tą niżej tnę na 3-4 oczka i mam guyota z czopkiem zastępczym.

Czyli zostawiam jedną latorośl, (która na jesieni staje się łozą) długą na ponad 1 metra ze wszystkim pąkami.

PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 14:12 
przedszkolak
przedszkolak

Podepnę się przy okazji do wątku. Czytałem o prowadzeniu winorośli deserowych, ale brakuje mi spięcia w całość tego klamrą.

Będę sadził niedługo 10 odmian winorośli deserowych i nie mam możliwości posadzić ani jednej przy budynku, z tego względu wszystkie będą rosły w szpalerze. Rozstaw ok. 1,4m.
Problem pojawia się w momencie wyboru prowadzenia poszczególnych odmian. W zasadzie w szpalerze powinno się prowadzić winorośli dla wygody w jednej formie. Planuję je prowadzić sznurem skośnym. Będą to jednak odmiany o różnej sile wzrostu i pojawi się tam m. in. silnie rosnący Swenson Red, Muscat Bleu i Galanth, ale będą też Nero czy Arkadia. Jak w takim przypadku prowadzić winorośle? Może zmniejszyć ilość odmian i prowadzić w sznurze skośnym, ale na 2 ramieniach?
Zastanawiam się po prostu czy prowadzenie silnie rosnących odmian w sznurze skośnym ma sens. A może wystarczy dobrać sposób cięcia?

PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 14:45 
czeladnik
czeladnik

I ja mam zagwozdkę, czy opanuję swoje szybko rosnące odmiany. Na razie zakończyły drugi sezon, więc od przyszłego roku trzeba już wprowadzać w życie długofalową koncepcję na formę ich uprawy. Na jednym ze zdjęć powyżej mam Przeobrażenie, które posadziłem przy ciepłej, drewnianej ścianie szopy. Obok po prawej rośnie Jubilej Nowoczerkasska i Liwia, a po lewej Arkadia. Przobrażenie, Jubilej i Liwię planuję prowadzić na 2 stałe ramiona i ciąć w węzłach krzewienia na krótkie czopy, powiedzmy po 2-3 na każdym ramieniu. Liczę, że jakoś cięciem będę w stanie zapanować nad wzrostem krzewów. A rosną, jak szalone, bo w podłożu jest sporo trocin i martwego drewna po rozbiórce komórki. Dwa lata temu w tym samym miejscu rósł Sfinks i szalał ze wzrostem, ale jakoś go byłem w stanie okiełznać. To generalnie bardzo dobre miejsce, ciepłe, osłonięte od wiatru i z wystawą na południe. Dlatego najbardziej wymagające odmiany tu posadziłem.
Tak to teraz wygląda u mnie, od lewej do prawej. Łozy póki co zachodzą na siebie, ale po wiosennym cięciu i redukcji latorośli będzie, jak trzeba.
Arkadia, Przeobrażenie:
Obrazek Obrazek
Jubilej Nowoczerkasska, Liwia:
Obrazek Obrazek

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2020, 14:51 
Ekspert
Ekspert

Muscat Bleu oraz Galanth nie ma problemu,ze Swensonem może być problem z utrzymaniem go w ryzach. Polecam zasadzić swensona na boku szpalera,gdzie będzie możliwość zrobienia przy nim rusztowania dla formy przestrzennej. W szpalerze będzie się zagęszczać oraz dużo pasierbów będzie puszczać. Warto też wykorzystać jego wigor i plenność w formie przestrzennej.

PostNapisane: piątek, 13 listopada 2020, 12:39 
Kiper
Kiper

Ohajo, ja przy takiej ścianie pokusiłbym się na zbudowanie rusztowania lub innej kratki na pergoli i zrobił dwa piętra.

PostNapisane: piątek, 13 listopada 2020, 13:15 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
tupisac napisał(a):
Ohajo, ja przy takiej ścianie pokusiłbym się na zbudowanie rusztowania lub innej kratki na pergoli i zrobił dwa piętra.
To jest drewno wymagające impregnowania przynajmniej co 2 lata. Do przemyślenia, bo impregnowanie przez kratkę jest możliwe ale uciążliwe.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 13 listopada 2020, 17:39 
czeladnik
czeladnik

Może w przyszłości spróbuję dołożyć drugie piętro. Póki co krzewy młode, ale po sile wzrostu i zdrowotności krzewów widać, że miejsce mają bardzo dobre.
Tak to wyglądało w kwietniu 2019, gdy wszystkie krzewy zaczynały karierę przycięte na krótko:
Obrazek

Co do impregnacji - teść pewnie będzie co jakiś czas chciał te nowe deski zabezpieczyć, to jego stodoła :-) Jeżeli konstrukcja zostanie taka, jak jest - można wejść między nią a ścianę i zrobić, co trzeba.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1