Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 18:56 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki Wojcio za pomoc w sprawie siatek.Faktycznie,ceny mają dobre. :angel:

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 20:54 
Kiper
Kiper

U mnie oprócz saren dochodził jeszcze problem zajęcy. Żadne zapachowe mydełka, kulki molowe itp. nie zdawały egzaminu. Postanowiliśmy, a właściwie to mąż postanowił ( bo już nie mógł biedny słuchać moich narzekań), że ogrodzimy działkę. Zamarzyła nam się taka w zielonej otulinie. Kupiliśmy, ogrodziliśmy i problem saren i zajęcy zniknął. Rok później pojawiły się inne zwierzaki. Takie dwunożne. A wraz z nimi zniknęła siatka. :evil: Teraz mamy leśną, tylko taką dosyć gęsta od dołu.
Coś w tym stylu:
http://ogrodzenia24.eu/siatka-lesna-150 ... p-390.html

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 07:29 
przedszkolak
przedszkolak

Najgorsze te dwunożne,w zeszłym roku powyrywali mi dopiero co posadzone młode sadzonki,co prawda kilka tylko sztuk,ale ukradli.Po co komu młode,dopiero co ukorzenione sadzonki? :eh:

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 17:27 
Kiper
Kiper

goodgames napisał(a):
Najgorsze te dwunożne,w zeszłym roku powyrywali mi dopiero co posadzone młode sadzonki,co prawda kilka tylko sztuk,ale ukradli.

Jeśli były dopiero co posadzone, to ktoś mógł skorzystać (jeśli umiejętnie do tego podszedł) i posadzić np. u siebie.
Natomiast mojemu tacie (parę lat temu),ktoś próbował wykopać (a w rezultacie wyszarpał ) kilka 3- letnich drzewek czereśniowych. To już kretynizm w czystej postaci. Ale na takie stworzenia to nie tylko siatka, ale i mur chiński nie pomoże. :evil:

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 21:38 
Kiper
Kiper

goodgames napisał(a):
Najgorsze te dwunożne,w zeszłym roku powyrywali mi dopiero co posadzone młode sadzonki,co prawda kilka tylko sztuk,ale ukradli.Po co komu młode,dopiero co ukorzenione sadzonki? :eh:

To jest niewielka strata.Od znajomego winiarza słyszałem dzisiaj posadzili 2500 nowych
a na drugi dzień już ich nie było.To strata około 5 tyś.Euro.

PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 07:19 
przedszkolak
przedszkolak

Dla kogo niewielka,to niewielka.Człowiek pielęgnuje,stara się żeby roslinki rosły,chucha ,dmucha a przyjdzie taka menda w nocy i ukradnie.Żeby jeszcze wiedział co z nimi zrobić,a mam duże co do tego wątpliwości.Pewnie opchlił na targu za grosze,na winko marki winko :lolno:

PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 23:02 
Kiper
Kiper

goodgames napisał(a):
Dla kogo niewielka,to niewielka.Człowiek pielęgnuje,stara się żeby roslinki rosły,chucha ,dmucha a przyjdzie taka menda w nocy i ukradnie.Żeby jeszcze wiedział co z nimi zrobić,a mam duże co do tego wątpliwości.Pewnie opchlił na targu za grosze,na winko marki winko :lolno:

To już opisał któryś z forumowiczów najpierw dzikie sadzić a potem pośmiać się trochę z id.....
pozdrawiam
georg

PostNapisane: środa, 25 czerwca 2014, 14:27 
nowicjusz
nowicjusz

można grodzić siatką leśną ale taniej i szybciej będzie zastosować pastuch elektrycznych, polecam ciekawy artykuł o pastuchach na sarny:

Kod:
http://www.elektryczny-pastuch.pl/zastosowanie-elektrycznych.html

PostNapisane: środa, 25 czerwca 2014, 22:51 
przedszkolak
przedszkolak

polecam sznurek, parę prętów i puszki z piwa.

PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2014, 19:18 
Kiper
Kiper

Witam,
do mojej winnicy przybywały , niech wspomnę ... bociany , sarny, łosie,psy i koty , żaby , ślimaki, (nawet te "importowane " bez "domku" od około 10 lat ) , kuropatwy, kury, bażanty, i całe grono innych latających , krety , nornice, myszy polne , zające (zwiedziły winnicę wszerz i wzdłuż) i inne gryzonie , przędziorki i cała gromada innych widzialnych przybyszy : jakoś nie było w wyniku ich odwiedzin spustoszenia .
Dajmy naszym braciom mniejszym w naszym coraz bardziej ogrodzonym świecie jeszcze odrobinę swobody!.

Wyobraźcie sobie , że jedyny z którym walczę to ten niewidzialny , (bez barier terytorialnych) i to dopiero jak zaatakuje tych słabych przez nas stworzonych "jegomości" (100%-owa utrata liści po infekcji mączniaka rzekomego bez interwencji po 6 latach uprawy na Gołuboku).
Np. w ubiegłym 2013 roku jeden jedyny interwencyjny oprysk na "słabych" mieszańcach.

Tych co na szczycie "homo sapiens " nie odnotowałem.

PS
Mam szczeniaczka którego zaatakował nużeniec , to dopiero jest wyzwanie .

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2014, 20:53 
nowicjusz
nowicjusz

Za to u mnie wyniki odwiedzin saren i zająców były spore , krew mnie zalewała jak młode pędy były ogolone , po jakimś czasie pasierby też .Po roku założyłem siatkę 200 metrów , wydatek jest . Sarny i zające swobodę to niech mają ale w lesie i po łąkach . Widzę że teraz ludzie zakładają jakieś worki tasiemki trochę mi to psuje klimat jak przyjeżdzam na działke bo wyglądem wysypisko przypomina czy działa to nie wiem . :? :wave: Siatka najlepsza ,działa pozostają jeszcze naloty z góry bażanty ,szpaki noi dwunożne :evil: nie ma lekko .

PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2014, 20:56 
Kiper
Kiper

Też dodam,małe winnica robi się za domem i ogradza.Na 10 hektarach szkody są bez znaczenia.
U znajomego na ogrodzie gęsi mu obgryzały roczne Galanty to wziął i ogrodził je siatką taką
jak przeciwko ptakom.
Pozdrawiam serdecznie
georg

PostNapisane: czwartek, 26 czerwca 2014, 21:42 
nowicjusz
nowicjusz

Też mi sie marzy dom za tą moją siatką , ale to by na pare lat trzeba było zniknąć w poszukiwaniu euro , bo na razie to moge drewutnie sklepać z euro ale palet w PL hahahaha :mrgreen: Pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 13 lipca 2014, 16:29 
czeladnik
czeladnik

słyszałem od znajomego że woreczki z ludzkimi włosami odstraszają sarny. Często odwiedzał fryzjera, a potem wieszał garść co 10 metrów na ogrodzeniu - mówił, ze widział różnicę. Ponoć zapach człowieka nie zachęca zwierzyny do odwiedzin.

PostNapisane: niedziela, 13 lipca 2014, 17:40 
mistrz
mistrz

coś w tym być musi, ja za pomocą psiej sierści pogoniłem krety. co prawda zajęło mi to trochę czasu, ale wyniosły się. sarna, pewnie tak jak każde dzikie zwierzę nie toleruje zapachów które kojarzą się z niebezpieczeństwem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1