Canin napisał(a):
edzia1960 napisał(a):
Bóg mu dał takie prawo, tak jak Tobie właściciel forum prawo do robienia "porządków"na forum. Wybanuj wszystkich i się nikt nie wytłucze. Dziwne to Twoje "rozumowanie"
Po pierwsze - to że jestem MODem nie oznacza że nie mam własnego zadania, oraz nie oznacza że mogę/będę/powinienem banować takich co mają zdanie odmienne. (oczywiście o ile dyskusja jest w rozsądnych granicach)
Po drugie - "Bóg mu dał takie prawo"
Czekałem na to uzasadnienie - jak brakuje argumentów to odwołujemy sie do jakichś enigmatycznych praw i zapisów jakoby nam nadanych.
A, przepraszam, który bóg? - ten miłosierny Bóg chrześcijan dał mu prawo zabijać bez sensu i rozsądku? A może bóg muzułmanów - on tez im dał prawa (w tym zabijać niewiernych). A jak ktoś jest ateistą to nie ma prawa zabijać - bo żaden bóg mu takiego prawa nie dał?
Rozsądku i zrównoważenia nam potrzeba. Nie jest tak, że albo myśliwi mają rację albo ekolodzy - prawda jak zwykle, leży pośrodku.
Nie ja porównywałem bobra do człowieka tylko Ty więc proszę o opamiętanie w tych wywodach! A że takie a nie inne masz podejście do Pisma świętego Twoje prawo, ale nie obrażaj tych dla których kest to świętośc. Piszesz o teraz o jakiejś prawdzie po środku o równowadze w przyrodzie od tysięcy lat, nie zastanawiajac sie jak ta równowaga została osiągana. Gwarantuje Ci że ludzie pierwotni czy średniowieczni nie zastanawiali się nad ekologią gdy im bóbr czy inny zwierzak wchodził w paradę. Z takim podejsciem to kiedyś będziesz miał szefa bobra .
Załóżmy sytuację hipotetyczną że ten bóbr i Tobie włazi na głowę.Odpowiedz co robisz Co robisz? Zabijesz tego bobra, rozwalisz mu tamę, czy wywieziesz go 30km tak jak tu ktoś podpowiadał(oczywiście wcześniej sprawdzając czy to nie samica zostawiająca młode bez opieki). Co to jest ta prawda po środku, bo tu już klakierzy klaszczą widze???