Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 23:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 12 listopada 2005, 21:44 
Kiper
Kiper

Jest właśnie czas sadzenia jesiennego, a za chwilę ... wiosennego, itd. Spotkałem się z dwoma sposobami sadzenia młodych roślin - pierwszy sposób polegający na tym, że sadzonkę umieszcza się ostrożnie w ziemi, uważając by cała bryła korzeniowa została bez naruszenia przeniesiona z pojemnika do ziemi w miejsce sadzenia, i drugi sposób polegający na brutalnym rozdzieleniu i rozłożeniu bryły korzeniowej przed posadzeniem,i szerokim rozłożeniu korzeni w dołku w miejscu sadzenia. Ponieważ są to dwa zdecydowanie różne sposoby sadzenia, to chciałoby się wiedzieć, który jest skuteczniejszy i bardziej dla rośliny korzystniejszy. Czy na sposób sadzenia ma wpływ pora sadzenia lub wiek czy wielkość sadzonki ? Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2005, 17:40 
Kiper
Kiper

Jeśli pojemnikowe to ja nie rozkładałem bryły korzeniowej.

WIększe prawdopodobieństwo, że się przyjmie :-)

A kopane to myślę, że można się pobawić :-)

Jacek

PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2005, 23:52 
mistrz
mistrz

[quote="SBYSZEG"]drugi sposób polegający na brutalnym rozdzieleniu i rozłożeniu bryły korzeniowej przed posadzeniem Zbyszek

Jak bardzo nerwowo podchodzisz do sadzenia to nawet można przez nieuwagę pourywać korzenie :?
Opisanego sposobu jeszcze nie widziałem;
W obu przypadkach rozłożyć trzeba korzeń.
W kubku np. korzeń jak jest za duży to rośnie do góry.

PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 19:00 
Kiper
Kiper

[quote="SBYSZEG"]Jest właśnie czas sadzenia jesiennego, a za chwilę ... wiosennego, itd.

Dla roślin pojemnikowanych nie ma znaczenia kiedy sadzimy. Najlepiej sadzić w terminie [/b]najwcześniejszym z możliwych czyli zaraz po kupieniu roślinek :)
[quote="SBYSZEG"]Spotkałem się z dwoma sposobami sadzenia młodych roślin - pierwszy sposób polegający na tym, że sadzonkę umieszcza się ostrożnie w ziemi, uważając by cała bryła korzeniowa została bez naruszenia przeniesiona z pojemnika do ziemi w miejsce sadzenia
[quote="Agent0700"]Jeśli pojemnikowe to ja nie rozkładałem bryły korzeniowej. Większe prawdopodobieństwo, że się przyjmie :-)
Jacek
Tak należy postępować w przypadku kiedy bryła w pojemniku nie jest zbytnio przerośnięta.
[quote="SBYSZEG"]... i drugi sposób polegający na brutalnym rozdzieleniu i rozłożeniu bryły korzeniowej przed posadzeniem,i szerokim rozłożeniu korzeni w dołku w miejscu sadzenia.
A tak jak bryła wyjmowana z pojemnika jest przerośnięta za mocno [korzenie dorastają do ścianki doniczki i nadmiernie obrastają w koło].
Jeżeli korzenie są nazbyt zgrubiałe i co za tym idzie nie można ich swobodnie rozwinąć bez ryzyka uszkodzenia-pęknięcia to należy je przyciąć [nad miejscem najwyższego i nawiękrzego skrzywienia korzonka]. Resztę drobniejszych rozłożyć w sposób w/w.
[quote="SBYSZEG"]... Ponieważ są to dwa zdecydowanie różne sposoby sadzenia, to chciałoby się wiedzieć, który jest skuteczniejszy i bardziej dla rośliny korzystniejszy.
Ten przy którym naj mniej uszkadza się korzenie :)
[quote="SBYSZEG"]... Czy na sposób sadzenia ma wpływ pora sadzenia lub wiek czy wielkość sadzonki ? Zbyszek
Raczej nie.

PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2005, 19:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="SBYSZEG"]Sotkałem się z dwoma sposobami sadzenia młodych roślin - pierwszy sposób polegający na tym, że sadzonkę umieszcza się ostrożnie w ziemi, uważając by cała bryła korzeniowa została bez naruszenia przeniesiona z pojemnika do ziemi w miejsce sadzenia, i drugi sposób polegający na brutalnym rozdzieleniu i rozłożeniu bryły korzeniowej przed posadzeniem,i szerokim rozłożeniu korzeni w dołku w miejscu sadzenia. Zbyszek

Są jeszcze inne sposoby, np dobry jest też taki, że do dołka przygotowanego pod sadzenie zalanego wodą wsadzasz ściśniętą bryłę korzeniową z doniczki i tak sobie nią majtasz, bełtasz, mieszasz :lol: aż Ci się korzenie rozluźnią i rozłożą. Oczywiście nie myśl, żeby się nie pourywały, bo to jest praktycznie niemożliwe. Ale jak delikatnie to zrobisz to będziesz miał lepsze efekty jak przy tych sposobach co opisałeś. Aha sposób bardzo brudzi łapki :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Strefa czasowa: UTC + 1