Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 00:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2011, 09:35 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, jestem tu nowa, wiec zacznę od początku. Mój ojciec trzy lata temu przyniósł od znajomego ukorzenione sadzonki winorośli. Jeszcze nie wiem jaka to odmiana ale mam nadzieję że niedługo się dowiem, wstawiając zdjęcia w stosownym miejscu na forum.

Długo nie wiedziałam co z nimi zrobić, więc przez rok rosły sobie po prostu w jakimś bliżej nieokreślonym miejscu. Dwa lata temu posadziłam je w rzędzie ( tak jak przedstawia to załączony obrazek). Przyznaję bez bicia, że puściłam je w samopas nie wiedząc zupełnie nic o cięciu winorośli. W tym roku zdecydowałam, że tak być nie może i na wiosnę mocno przycięłam "na oko" nie zapoznawszy się z zasadami. Jakoś się udało bo krzewy mają liczne grona po raz pierwszy.

Nie wiem jak to dalej poprowadzić. Chciałabym uzyskać dość wysoki około dwumetrowy , tak żeby jednocześnie był ścianą zieleni i ładnie owocował. Przeglądałam różne formy prowadzenia winorośli i nie wiem co w tym przypadku byłoby najodpowiedniejsze. Nie wiem czy na przykład sznur Gujota będzie tu najlepszym rozwiązaniem. A może coś niestandardowego? Proszę o wszelkie rady od forumowiczów.

Załączniki:
plan.png
plan.png [ 8.61 KiB | Przeglądane 6333 razy ]
szpaler winorośli.jpg
szpaler winorośli.jpg [ 30.79 KiB | Przeglądane 6333 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2011, 10:57 
czeladnik
czeladnik

Jagienko :-). Sliczny awatar (fotka ) .Tylko czy prawdziwy ? Jeśli jesteś naprawde kobietą a nie jakimś byłym forumowiczem podszywającym się :-) to napewno dostaniesz wyczerpujacą odpowiedz . Mógłbym Ci coś doradzić ale są tu ludzie wiedzący duuuuużo więcej odemnie ,więc nie będe tego robił . A taki podejrzliwy jestem :-)
Gdybym sie mylił to sorry i życze powodzenia w uprawie winorosli w których ja też powoli sie zakochuje :-)

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2011, 12:47 
czeladnik
czeladnik

Witamy Cię Jagienko na forum bardzo serdecznie.W tej chwili,poza ewentualnymi opryskami i ,,zielonym cięciem'' niewiele da się zrobić :P ,ale dobrze by było abyś ustaliła swoje preferencje i oczekiwania jeśli chodzi o samą winorośl /deserowa,przerobowa,odmiany/,może nazwę tych,które już posiadasz /ewentualne zdjęcia lisci i owoców/.10 metrów szpaleru to bardzo niewiele,wysokość 2 m osiagną praktycznie wszystkie odmiany,wystarczy pień na wys.55cm.Mam pytanie,patio będzie rzucało cień od strony zachodniej?Całość materiałów masz w jednym miejscu,tzn na forum.Poznaj proszę z większym zaangazowaniem stronę winogrona org a wiele rzeczy zrozumiesz.Masz czas do jesieni lub wiosny przyszłego roku.Wszyscy poniekąd tak zaczynaliśmy i wychodzi nam to na dobre.Pomożemy,oczywiście,że pomożemy,ale popracuj troszeczkę :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2011, 16:00 
Kiper
Kiper

Przydałyby się jakieś informacje, w jaki sposób przycięłaś krzaki i w jakiej mniej więcej formie przestrzennej one teraz są (pień, łozy itp.). Może warto załączyć parę zdjęć poglądowych. Jednocześnie dla wyboru ostatecznej formy przestrzennej dość istotne będzie, jakie to odmiany. Niezależnie jednak, czy to będzie Guyot, Royat, Casenave czy coś w tym stylu, Twój szpaler spokojnie może mieć 2 metry wysokości. Warto w tym celu zbudować odpowiednią konstrukcję. Czy Twój rysunek obrazuje rozkład drutów? Możesz to przybliżyć?

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2011, 22:04 
Kiper
Kiper

ROMEK napisał(a):
Jagienko :-). Sliczny awatar (fotka ) .Tylko czy prawdziwy ? Jeśli jesteś naprawde kobietą a nie jakimś byłym forumowiczem podszywającym się :-) to napewno dostaniesz wyczerpujacą odpowiedz .

co to za seksistowska wypowiedź?! i już na wstępie pełna nieufności!

A Ty @ROMEK naprawdę masz na imię Romek i naprawdę mieszkasz w Sieradzu?

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2011, 23:12 
Kiper
Kiper

Wojan napisał(a):
ROMEK napisał(a):
Jagienko :-). Sliczny awatar (fotka ) .Tylko czy prawdziwy ? Jeśli jesteś naprawde kobietą a nie jakimś byłym forumowiczem podszywającym się :-) to napewno dostaniesz wyczerpujacą odpowiedz .

co to za seksistowska wypowiedź?! i już na wstępie pełna nieufności!

A Ty @ROMEK naprawdę masz na imię Romek i naprawdę mieszkasz w Sieradzu?

Masz ode mnie "+" :wink:

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 10:21 
nowicjusz
nowicjusz

@ROMEK nawet nie przyszło mi do głowy żeby się za kogoś podszywać :o .

@felsendorf Od strony zachodniej nic nie rzuca cienia. Przez cały dzień szpaler jest nasłoneczniony. Winorośl była przycięta dość nieporadnie, no i teraz się strasznie rozrosło to wszystko. Zupełnie nie wiedziałam co mam ciąć. Dlatego zależy mi na wskazówkach jak to dalej prowadzić. Wiem że będę musiała nad tym jesienią popracować, dlatego zależy mi na waszych radach. Na szpalerze zostaną te krzaki które rosną w tej chwili. Myślę że są one przerobowe. Jeśli zdecyduję się na deserowe to pewnie posadzę ze dwa krzaki w szklarni, bo widziałam że tak też można. Tym bardziej że wiosną te które rosną przy szpalerze zostały trochę uszkodzone przez przymrozki. Na szczęście bardzo ładnie odbiły.

Czytałam już dużo postów na forum, ale czasami wydaje mi się, że to wszystko to jakaś czarna magia i ok w głowie pojawiają się różne rozwiązania, ale nie potrafiłabym tego zastosować w praktyce. Chciałabym tez zobaczyć jak wygląda np sznur Guyota w pełni sezonu, czy tworzy zwartą zieloną ścianę?

Rozstaw drutów już wiem, że jest za duży. Pierwszy od ziemi 30cm, następne dwa co 60cm. Pewnie trzeba będzie dodać trzy dodatkowe. Słupki tez będą wymieniane. Ojciec zrobił na szybkiego, bo winorośl kładła się już na ziemi , słupki do zmiany na metalową kantówkę i wyższą i pewnie zabetonowaną ( w tej chwili betonowe - wziął to co znalazł na działce).

Więc zamieszczam zdjęcie choć nie wiem czy ono coś da, bo wśród tego gąszczu liści niewiele widać. Nie śmiejcie się , bo mojego cięcia nie można nawet nazwać amatorszczyzną :-)

Załączniki:
szpaler.jpg
szpaler.jpg [ 247.47 KiB | Przeglądane 5964 razy ]

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 11:36 
Ekspert
Ekspert

@Jagienka
Czy te krzewy już owocowały? Jak smakują?
Szkoda, że nie ma zbliżenia, ale nie wygląda mi to na nic ciekawego - w sensie odmiany. Jeśli to zimowało powietrzu i nie wymarzało na roztoczu to to nie może być nic dobrego :lol: Dla takiego chwastu co mu nawet trawa nie przeszkadza w bujnym wzroście to tylko kurtyna.
Przemyśl jeszcze sprawę czy na pewno chcesz się opiekować takim kundlem.

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 12:18 
Kiper
Kiper

Jagienka napisał(a):
Chciałabym tez zobaczyć jak wygląda np sznur Guyota w pełni sezonu, czy tworzy zwartą zieloną ścianę?
Tworzy, ale ściana zaczyna się na wysokości pierwszego drutu (czyli np. 50 lub 70 cm - w zależności od wysokości pnia).
Jagienka napisał(a):
Rozstaw drutów już wiem, że jest za duży. Pierwszy od ziemi 30cm, następne dwa co 60cm. Pewnie trzeba będzie dodać trzy dodatkowe.
I być może usunąć ten najniższy - to jeszcze zależy od formy (zajrzyj tu: http://www.winnica.golesz.pl/ciecie-winorosli.html. Rysunek słaby, ale widać konstrukcję).
Misza napisał(a):
Dla takiego chwastu co mu nawet trawa nie przeszkadza w bujnym wzroście to tylko kurtyna.
Ja też mam takie chwasty. Nazywają się Rondo :-). No ale Rondo to jak wiadomo kundel...

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 12:32 
czeladnik
czeladnik

Ale nie gniewasz się na mnie Jagienko co :-) ? Przecież dopisałem ze jeśli się myle to sorry .

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 12:49 
czeladnik
czeladnik

Wygląda to jak niski pień/głowa,czyli dla Roztocza rozwiązanie nie najgorsze :P .Ciekawe jak doszłaś do tej formy? :lol:
Nie przejmuj się,że to najprawdopodobniej jakieś kundelki,na nich jak najbardziej,bez większych strachów możesz się uczyć-a to już sam w sobie pozytyw.Kto wie,może za kilka lat będziesz na tym forum mistrzem,gdybyś znalazła jednak miejsce na jeszcze jeden rządek to mogę Ci obiecać,że parę fajnych sztoberków się w odpowiednim czasie dla Ciebie znajdzie.
Jeśli zaś chodzi o samą formę i cięcie typu Guyot znajdziesz ją w dziale artykuły na głównej stronie forum.

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 12:50 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
@Jagienka
Czy te krzewy już owocowały? Jak smakują?
Szkoda, że nie ma zbliżenia, ale nie wygląda mi to na nic ciekawego - w sensie odmiany. Jeśli to zimowało powietrzu i nie wymarzało na roztoczu to to nie może być nic dobrego :lol: Dla takiego chwastu co mu nawet trawa nie przeszkadza w bujnym wzroście to tylko kurtyna.
Przemyśl jeszcze sprawę czy na pewno chcesz się opiekować takim kundlem.

Witam!

Może Mietek to dość "bezpośrednio" napisał, ale zgadzam się z nim. Jeśli uprawa winorośli Cię naprawdę wciągnęła, to może warto posadzić ciekawsze odmiany, które dadzą lepsze owoce, smaczniejsze wino i więcej satysfakcji podczas zbiorów. Jak już poświęcać czas, pracę i pieniążki, to może na coś co jest warte naszego wysiłku. Wrzuć dokładniejsze zdjęcia (swoich winorośli) do identyfikacji, a chłopaki coś wymyślą i doradzą.
Myślę że nie będziesz miała problemu ze zdobyciem od forumowiczów sztobrów bądź sadzonek, odmian które spełnią Twoje oczekiwania, możliwości i gusta smakowe.
Kilka dni temu wróciłem z wycieczki po roztoczu i tak bardzo bym nie demonizował tej lokalizacji. Oczami wyobraźni widziałem swoją winnicę na jednym z południowych, ciepłych, piaszczysto wapiennych zboczy osłoniętych sosnowymi lasami.

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 13:30 
nowicjusz
nowicjusz

@Misza Skoro mówisz że na roztoczu nic konkretnego się nie uchowa, to mogę się opiekować i kundlem. Nie jestem z zasady jakąś fanatyczką czystości rasy :-P. Odnośnie trawy to zazwyczaj obrabiam ziemie dookoła krzaczków i nawożę. A jeśli zdecydowałabym się zmienić to jaką odmianę byś polecił? Raczej przerobową , niż deserową.

@PiotrSz Dzięki na link. Mówisz od 50 cm? Czy pień musi być taki wysoki?

@ROMEK nie gniewam się :-)

@felsendorf jak mnie wciągnie jeszcze bardzie rozważę posadzenie jeszcze jednego rządka. Miejsce na pewno by się znalazło. Odnośnie formy to sama nie wiem jak do tego doszłam :-D. Można by stwierdzić wycinanie wszystkiego co trafiło pod ostrze sekatora :-P i było przemarznięte, znaczy się nie miało pączków.

@alkor - może się zastanowię nad tymi lepszymi odmianami. Szkoda byłoby mi wycinać ale.. jak miało by być lepiej. Jakieś 30 km ode mnie są dwie albo i trzy małe winnice, więc może się przejadę i zobaczę, dopytam co u nich rośnie.

Z tego co zauważyłam to rosną sobie u mnie dwa kundle. Załączam foto

Załączniki:
IMG20110719_009.jpg
IMG20110719_009.jpg [ 214.65 KiB | Przeglądane 5706 razy ]
IMG20110719_008.jpg
IMG20110719_008.jpg [ 242.85 KiB | Przeglądane 5706 razy ]
IMG20110719_006.jpg
IMG20110719_006.jpg [ 206.83 KiB | Przeglądane 5706 razy ]

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 14:01 
Kiper
Kiper

Jagienka napisał(a):
@PiotrSz Dzięki na link. Mówisz od 50 cm? Czy pień musi być taki wysoki?
Nie musi. Może być niski, średni, wysoki a może go nawet nie być. Wszystko zależy od zaplanowanej formy, w jakiej będziesz uprawiać krzewy. A jej wybór zależy od paru czynników, np. identyfikacji odmian (na czym się nie znam).

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 14:54 
Ekspert
Ekspert

Forma prowadzenia na tzw "Ścianę od sąsiada"

Obrazek

Obrazek

"Podwójna ściana od sąsiada"

Obrazek

"Kontrolowane okno w ścianie"

Obrazek

:lol: :lol: :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1