Teraz jest środa, 7 maja 2025, 11:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 19:16 
Kiper
Kiper

Jagienko, zaletą pnia o wysokości tych 50 - 70 cm jest to, że owoce nie brudzą się tak bardzo od ziemi podczas deszczów, oraz w pewnym stopniu zabezpiecza przed grzybami.

Odnośnie odmian, które przedstawiłaś, to "kundel nr 2" - ten z drugiego zdjęcia faktycznie nie wygląda na nic dobrego; jednak "kundel nr 1", czyli ten z ostatniego zdjęcia, to może być coś w stylu Aurory(strzelałem - wnioskuję włącznie na podstawie opisu w "Odmianach"!), czyli już troszkę lepiej.
Dobrze by było gdybyś napisała czy krzaki te już owocowały jak prosił Mietek. Kolor owoców, czy orientacyjny termin dojrzewania może pomóc w określeniu z czym masz do czynienia. :wink:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Jagienka napisał(a):
Rozstaw drutów już wiem, że jest za duży. Pierwszy od ziemi 30cm, następne dwa co 60cm. Pewnie trzeba będzie dodać trzy dodatkowe. Słupki tez będą wymieniane. Ojciec zrobił na szybkiego, bo winorośl kładła się już na ziemi

Na 10 m musisz dać jeszcze w środku jeden słupek, bo ile by nie było drutów, to nie wytrzymają naporu winorośli i słońca/mrozu. O potrzebie corocznego naciągania drutów też podpowiedz ojcu.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2011, 21:08 
Ekspert
Ekspert

Jagienka napisał(a):
@Misza Skoro mówisz że na roztoczu nic konkretnego się nie uchowa, to mogę się opiekować i kundlem. Nie jestem z zasady jakąś fanatyczką czystości rasy :-P. Odnośnie trawy to zazwyczaj obrabiam ziemie dookoła krzaczków i nawożę. A jeśli zdecydowałabym się zmienić to jaką odmianę byś polecił? Raczej przerobową , niż deserową.

Chodzi o to, że na Roztoczu mało co się uchowa zimą bez okrywania. Lata to prawdopodobnie masz cieplejsze i bardziej słoneczne niż ja. Posiadając kilkanascie krzewów nie warto sobie głowy zaprzątać przerobówkami. Koledzy z lubelszczyzny mają okazałe kolekcje wypasionych odmian, na pewno coś ci doradzą jeśli już zdecydujesz się posadzić coś sensowniejszego. Wszystko zależy od tego czy się wciągniesz czy nie :lol:

PostNapisane: środa, 20 lipca 2011, 19:48 
nowicjusz
nowicjusz

@kapitan jakbyś czytał w moich myślach. Teraz tylko wytłumacz mi jak poprowadzić taka ścianę. Czy nie będzie to miało wpływu na owocowanie?

@Veteran5 nie wiem czy to byłaby aurora. Jak na moje oko liście trochę inne. Teraz jak mi się przypomniało to te właśnie krzaki najbardziej cierpiały przez zimę i większość pędów wymarzała. Mam jeszcze jeden krzak tej właśnie "odmiany" w ogródku i zostały tylko te pędy które leżały na ziemi, te które były poprowadzone wyżej wymarzły i uschły. Któryś krzak już owocował, było parę gron i były zdecydowanie ciemne . Ale nie wiem które to były. Smaku nie pamiętam. Pamiętam, że na 11 września były już wybarwione, bo córka miała urodziny i dzieci oberwały wszystko. Jedne miały być różowe. Nie wiem czy dokładniejsze zdjęcia wkleić w tym wątku, czy lepiej poczekać na wybarwienie się owoców i założyć wątek w innym dziale?

@Heniek już zauważyłam że na środku drut jest niżej, więc ten słupek będzie z pewnością konieczny. Odnośnie naciągania, to ojciec zamontował jakieś takie "ściągacze" (nie znam fachowej nazwy :-P) ale skręciłam już do oporu. Wiec może trzeba będzie coś poprawić.

@Misza o tym okrywaniu to pewnie będzie trzeba, bo jedna z "odmian" przemarza powyżej linii śniegu. Mówisz nie warto trzymać przerobówki? A my z mężem nastawiliśmy się na winko :-) Bo taki puste biedne 2 gąsiorki stoją w piwnicy. A może to za mało żeby cokolwiek z tego nastawić? Może i warto nastawić na coś sensowniejszego, tylko najzwyczajniej w świecie szkoda byłoby mi wyrzucić nawet takie byle co które mam w chwili obecnej. Ja myślę że już mnie powoli wciąga, i jeszcze trochę to sobie posadzę 40 metrowy sznur winorośli gdzieś z tyłu działki :-D

PostNapisane: środa, 20 lipca 2011, 19:56 
Ekspert
Ekspert

Jagienka napisał(a):
... już zauważyłam że na środku drut jest niżej, więc ten słupek będzie z pewnością konieczny. Odnośnie naciągania, to ojciec zamontował jakieś takie "ściągacze" (nie znam fachowej nazwy :-P) ale skręciłam już do oporu. Wiec może trzeba będzie coś poprawić.
...

a słupki nie pochyliły się? U mnie aby naszpanować na 10m to musiałem dać zastrzały (lub odciągi) no i oczywiście podpora po środku ale to już z pręta żebrowanego ~fi10.

A co do choroby winoroślomani to chyba już są symptomy... taki ładny szpalerek :mrgreen:
Tak że warto porozgladać się za bardziej wymagającymi odmianami oraz wymaganiami smakowymi.

PostNapisane: środa, 20 lipca 2011, 20:10 
Kiper
Kiper

Jagienka napisał(a):
@Misza (...) Mówisz nie warto trzymać przerobówki? A my z mężem nastawiliśmy się na winko :-) Bo taki puste biedne 2 gąsiorki stoją w piwnicy. A może to za mało żeby cokolwiek z tego nastawić?
Wcale nie za mało. Z 10-ciometrowego szpaleru możesz zrobić jakieś 15 litrów (max). Ale musisz wybrać odpowiednią odmianę (jedną na cały szpaler). 15l to malutko, ale zawsze. Zresztą, jak zaczniesz, to i tak dosadzisz więcej ;-).

PostNapisane: środa, 20 lipca 2011, 20:13 
Ekspert
Ekspert

Jagienka napisał(a):
@kapitan jakbyś czytał w moich myślach. Teraz tylko wytłumacz mi jak poprowadzić taka ścianę.

To taka moja radosna twórczość na bazie modyfikowanego przeze mnie, skośnego sznura Royata i Casanowe.

Jagienka napisał(a):
Czy nie będzie to miało wpływu na owocowanie?

Jeżeli ciecie dostosujesz do wymagań posiadanych odmian to powinny owocować niezawodnie.

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2011, 11:01 
czeladnik
czeladnik

Witam,
Chciałbym się przedstawić:
Nazywam się Krzysiek, rocznik 71, mieszkam koło Opola na Odrą. Od kilku lat interesuję się uprawą winorośli. Bakcyla załapałem podczas pobytu na Moselą. Osobiście kilka razy próbowałem uprawiać sadzonki z Niemiec ale zawsze miałem kłopot z dojrzewaniem, no i przerażało mnie trochę to opryskiwanie chemią, co przy odmianach Riesling'a jest nieuniknione. Wreszcie pozbyłem się złudzeń i teraz dochowałem się kilkunastu sztuk Bianki i Muskata Odeskiego. Jeżeli ktoś miałby pytania to chętnie się podzielę doświadczeniem.
Niestety miałem kiedyś nadzieję, że nie trzeba będzie opryskiwać. Bardzo dziękuję kolegom i koleżankom w tej kwestii, bo dużo dowiedziałem się z tego forum.

Zainteresowało mnie słowo szpaler i postanowiłem wrzucić kilka zdjęć.

Wiem, że trochę przesadziłem z tymi słupkami. Mogły być trochę rzadziej, albo przynajmniej tak wysokie trochę rzadziej, bo wydaje mi się, że dobrze jest dla krzewu gdy pień jest w ogóle do czegoś przywiązany.
Utrzymać formę szpaleru bardzo pomagają pary drutów między którymi rosną młode pędy (lub ich się chwytają).
Aha. Nie można się obawiać przycinania pędów które wyrastają na boki. Oczywiście odcinamy za owocami ! Tych rosnących pinowo jest wystarczająco dużo a i tak pozostawi się co najwyżej dwa z tegorocznych, najsilniejszych wyrastających blisko pnia.
Pozdrawiam.

Załączniki:
Komentarz: w czerwcu 2009 już zagiąłem i będzie co zbierać !
czerwiec3 rok2009.JPG
czerwiec3 rok2009.JPG [ 157.86 KiB | Przeglądane 1258 razy ]
Komentarz: 2008 rok jeszcze nie przyginałem łóz z zeszłego roku
czerwiec 2rok2008a.JPG
czerwiec 2rok2008a.JPG [ 104.3 KiB | Przeglądane 1258 razy ]
Komentarz: 2008 rok jeszcze nie przyginałem łóz z zeszłego roku
czerwiec 2rok2008.JPG
czerwiec 2rok2008.JPG [ 119.2 KiB | Przeglądane 1258 razy ]

PostNapisane: czwartek, 4 sierpnia 2011, 15:00 
czeladnik
czeladnik

A tu filmik jak pilnują szpaleru prawdziwi profesjonaliści:

http://www.youtube.com/user/ClemensWeinbau#p/c/9560D5E795163648/1/iONBqYloDQ4

Interesujące są też inne filmy z listy po prawej. Polecam obejrzeć.

PostNapisane: piątek, 5 sierpnia 2011, 06:23 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Podjedź do Winowa. Tam uprawiają sadzonki m.in. z Palatynatu-Nadrenii i Burgundii, może warto jeszcze nasadzić stare odmiany, których pełno przy domach i stodołach ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1