Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 23:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:00 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
wpadła mi okazja kupienia całkiem ciekawej działki, którą chciałbym przeznaczyć pod budowę domu ale również w części (teraz mniejszej a w przyszłości większej) pod winnicę. Znalazłem mapkę na której można określić wysokość n.p.m natomiast nie mam pojęcia w jaki sposób określić jaki jest kąt nachylenia terenu. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelką pomoc!

Pozdr Łukasz

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:25 
czeladnik
czeladnik

Ja posiłkowałem się GPS-m tyle że tutaj problem z dokładnością. i e-mapami z opcją zdjęć satelitarnych.Nie wiem czy nie pomoże Ci w tym ta strona. www.http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:26 
Kiper
Kiper

google pomogą, pierwszy lepszy link: http://portalwiedzy.onet.pl/51437,,,,na ... haslo.html

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:40 
czeladnik
czeladnik

Jeśli masz już wyskość N.p.m, nie posiadasz fachowych przyrządów to po prostu mierzysz długość działki względem spadku. Przykładowo na górze masz 230m.n.p.m na dole 220m.n.p.m a długość działki wynosi 50m to kąt nachylenia jest równy 20% . jeśli to była by działka 100 metrowa wtedy kąt nachylenia wynosi 10%, tzn na odcinku 100m różnica wysokości wynosi 10m

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:54 przez Psik31, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:45 
Kiper
Kiper

Psik31 napisał(a):
Jeśli masz już wyskość N.p.m, nie posiadasz fachowych przyrządów to po prostu mierzysz długość działki względem spadku. Przykładowo na górze masz 230m.n.p.m na dole 220m.n.p.m a długość działki wynosi 50m to kąt nachylenia jest równy 20 stopni. jeśli to była by działka 100 metrowa wtedy kąt nachylenia wynosi 10 stopni.
Podałem linka powyżej, a kolega wprowadza w błąd, 10m sapadku na 50m długości to 20% nie 20 st

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:56 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli masz dostęp do tej działki to najprościej zrobić to poprzez dokonanie stosownych pomiarów. Rozumiem, że chcesz ustalić nachylenie stoku w procentach. W tym celu powinieneś ustalić różnicę poziomów pomiędzy najwyższym i najniższym miejscem stoku na działce i dokonać stosownych obliczeń. Różnicę poziomów najprościej zmierzyć przy pomocy np 10 metrowego węża ogrodowego zakończonego przymocowanymi na silikon butelkami po wodzie mineralnej i wody oraz kilku odpowiednio długich tyczek. Wbij wzdłuż stoku tyczki tak by długość węża pozwoliła na przenoszenie pomiędzy nimi poziomów. Po zsumowaniu różnicy poziomów na poszczególnych odcinkach uzyskasz różnicę na całej długości działki. Później tylko obliczenie wg wzoru : różnica poziomów X 100 / długość stoku. Jeżeli będziesz miał problem z przenoszeniem poziomów odcinkami, musisz mieć wąż o długości całego stoku. Możesz spróbować taki przyrząd (wąż z wodą zakończony z obu końców rurkami szklanymi) pożyczyć od budowlańców. Jeżeli chcesz w stopniach to do tych samych danych musisz zastosować funkcję trygonowetryczną. Powodzenia. :D

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:59 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:56 
czeladnik
czeladnik

RicciMój błąd. Juz poprawiłem. Ponadto uważam że lepiej wytłumaczyć w wątku o co chodzi bo forum jest po to aby gromadzić wiedzę a nie odsyłać do linków których za miesiąc może już nie być.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:16 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Jeżeli masz dostęp do tej działki to najprościej zrobić to poprzez dokonanie stosownych pomiarów. Rozumiem, że chcesz ustalić nachylenie stoku w procentach. W tym celu powinieneś ustalić różnicę poziomów pomiędzy najwyższym i najniższym miejscem stoku na działce i dokonać stosownych obliczeń. Różnicę poziomów najprościej zmierzyć przy pomocy np 10 metrowego węża ogrodowego zakończonego przymocowanymi na silikon butelkami po wodzie mineralnej i wody oraz kilku odpowiednio długich tyczek. Wbij wzdłuż stoku tyczki tak by długość węża pozwoliła na przenoszenie pomiędzy nimi poziomów. Po zsumowaniu różnicy poziomów na poszczególnych odcinkach uzyskasz różnicę na całej długości działki. Później tylko obliczenie wg wzoru : różnica poziomów X 100 / długość stoku. Jeżeli będziesz miał problem z przenoszeniem poziomów odcinkami, musisz mieć wąż o długości całego stoku. Możesz spróbować taki przyrząd (wąż z wodą zakończony z obu końców rurkami szklanymi) pożyczyć od budowlańców. Jeżeli chcesz w stopniach to do tych samych danych musisz zastosować funkcję trygonowetryczną. Powodzenia. :D
Jak zmierzyć róznicę poziomów działki dł 50-100m przy pomocy węża dł 10m ? :lol:

Psik31 masz racje lepiej wytłumaczyć ale dobrze nie źle. :wink: Linki sa powszechnie stosowane szczególnie w sprawach prostych

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 18:19 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Jak zmierzyć róznicę poziomów działki dł 50-100m przy pomocy węża dł 10m ? :lol:

Można, można. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, jak to kiedyś mi radziłeś i nie :lol:

a tak wygląda istotny element przyrządu :lol:

Obrazek

Zapewniam, że przy odrobinie staranności różnice poziomów można określić z dokładnością do 0,5 cm na dowolnie długim stoku.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 19:35 
mistrz
mistrz

:lol: Idzcie do Geodety

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Witam
Według mnie, trzeba rzecz zdefinować. Kąt pochylenia w stopniach, a pochylenie w procentach. Pochylenie tak jak policzone powyżej, to różnica wysokości do mniej/więcej długości(różnica izometrii do dł. na mapie, czyli w poziomie). To wyrażają procenty i nie jest to kąt.
Tangens kąta pochylenia, to właśnie wyliczone pochylenie w procentach.
Na pewno pamiętacie :wink: stosunek przyprostokątnych.
Odkrył to Pitagoras - założyciel tajnej sekty pitagorejczyków.
karrramba

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 20:11 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Ricci napisał(a):
Można, można. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, jak to kiedyś mi radziłeś i nie :lol:
Ech...kończyłem prace i śpieszyłem sie do pociągu, nie miałem czasu na dłuższe wywody; czy naprawdę nie widzisz absurdu porady którą udzieliłeś autorowi ?
To może po kolei; proponujesz autorowi przy pomocy kilkunastu tyczek, węża i co najmniej dwóch ludzi, wykonywać żmudne pomiary w różnicach wysokości terenu ? przecież to zajmie sporo czasu; takie dane są dostępne od ręki. Czy wiesz co to rzędne terenu ? sa dostępne w google map (cały glob), jak również w mapach wysokościowuch.
mało tego autor pisze wyraźnie że te dane ma:
bero napisał(a):
...Znalazłem mapkę na której można określić wysokość n.p.m ...

Kto więc tu czyta ze zrozumieniem ???
dalej:
bero napisał(a):
...natomiast nie mam pojęcia w jaki sposób określić jaki jest kąt nachylenia terenu. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelką pomoc!...
Podałem wiec linka jak to obliczyć: róznica w wysokości/ długośc wyrażona w procentach (x100); proste ?
Czy można jeszcze to skomplikować ? okazuje się że tak !
( lol jak najbardziej zasłużony, nawet trzy)
daniels napisał(a):
:lol: Idzcie do Geodety
W jakim celu ???(uzasadnienie jw) przecież to kosztuje !
do obliczenia np. 10m x 100% / 50m = 20% nie potrzeba geodety.

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 20:25 
Kiper
Kiper

Michał przeczytaj jeden post wyżej, czy Ty tez nie wiesz że cała planeta Ziemia jest zmierzona wysokoścowo ? i takie dane dostepne są od ręki. Nie rozumiem po co mam porawiać geodetę, bieganiem z wężami i mierzyć coś co dawno jest zmierzone...

Edit: Eee, Michale dlaczego wycofujesz wypowiedzi ?

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:02 
mistrz
mistrz

Cytuj:
nie mam pojęcia w jaki sposób określić jaki jest kąt nachylenia terenu. Bardzo byłbym wdzięczny za wszelką pomoc

Jeśli masz skąd pożyczyć, to najłatwiej byłoby zmierzyć różnicę wysokości niwelatorem.
Na przykład takim: http://allegro.pl/niwelator-optyczny-al ... 41949.html

Jeśli nie to pozostaje szlaufwaga, jak radzi @kapitan.
np: http://www.ekwasek.pl/index.php?product ... rod_id=292

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:20 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
kapitan napisał(a):
Ricci napisał(a):
Ech...kończyłem prace i śpieszyłem sie do pociągu, nie miałem czasu na dłuższe wywody; czy naprawdę nie widzisz absurdu porady którą udzieliłeś autorowi ?
To może po kolei; proponujesz autorowi przy pomocy kilkunastu tyczek, węża i co najmniej dwóch ludzi, wykonywać żmudne pomiary w różnicach wysokości terenu ? przecież to zajmie sporo czasu; takie dane są dostępne od ręki. Czy wiesz co to rzędne terenu ? sa dostępne w google map (cały glob), jak również w mapach wysokościowuch.
mało tego autor pisze wyraźnie że te dane ma:
....

Czy można jeszcze to skomplikować ? okazuje się że tak !
( lol jak najbardziej zasłużony, nawet trzy)

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

To może ja też po kolei. Masz wybitny dar odwracania kota ogonem. Rozczaruje cię-niestety nie dostrzegam absurdu w mojej poradzie. Przeciwnie uważam, że jest to jeden z pewniejszych sposób dokonania pomiaru, w przeciwieństwie do tego co ty proponujesz. Otwarłem sobie pierwszą z brzegu mapę wysokościową tu: http://www.wysokosc.mapa.info.pl/ i okazuje się, że mój dom, który stoi ewidentnie dużo wyżej od ulicy oddalonej o kilkanaście metrów (woda zawsze płynie w tamtą stronę jakby co) wg danych z mapy jest 15 cm niżej. Może ktoś sprawdzi u siebie? Jeżeli kolega ma podobne dane nt przedmiotowej działki to gratuluję mu wyniku. Na zakończenie szanowny kolego napiszę Ci, że bardzo mi się nie podoba to, że jesteś sędzią w swoich sprawach i uzurpujesz sobie prawo do przydzielania loli.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1