Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 17:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2011, 23:28 
Ekspert
Ekspert

Bero, wprowadziłeś błąd w tytule wątku, jeśli możesz to zmień. Bo kąt nachylenia podaje się w stopniach, a spadek(czy inne synonimy) w procentach. To różnica gatunkowa, utrudniająca tu porozumienie.
Ale chyba ważniejsze jest ustalenie priorytetów, bo to przecież działka pod chatę(jak zrozumiałem).
Winogrona będą rosły na każdym stoku, za wyjątkiem mocno północnego, a na małym kawałku, to sobie uformujesz co będzie funkcjonalne. Możliwości jest wiele. Moim zdaniem nie warto się zdradzić że pochyłość jest dla ciebie plusem, bo za to zapłacisz. Dla większości jest minusem więc zmniejsza wycenę.
Naczelna zasada winogrodnika to spokój i konsekwentne dążenie.
Powodzenia

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 00:05 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć! Dzięki za poradę, aczkolwiek nie bardzo wiem jakbym mógł zmienić tytuł wątku.. :(

Co do działki to sytuacja wygląda tak, że bardzo chciałbym założyć winnice. W pokoju właśnie fermentuje wino w butli, aczkolwiek nie mam doświadczenia w tej dziedzinie.. po prostu mi się marzy.. Działka jest 2,5 ha więc chciałbym żeby był tam w przyszłości dom i winnica.. oczywiście marzenia odległe ale są! :)

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 00:14 
czeladnik
czeladnik

bero napisał(a):
Cześć! Dzięki za poradę, aczkolwiek nie bardzo wiem jakbym mógł zmienić tytuł wątku.. :(

Co do działki to sytuacja wygląda tak, że bardzo chciałbym założyć winnice. W pokoju właśnie fermentuje wino w butli, aczkolwiek nie mam doświadczenia w tej dziedzinie.. po prostu mi się marzy.. Działka jest 2,5 ha więc chciałbym żeby był tam w przyszłości dom i winnica.. oczywiście marzenia odległe ale są! :)

Marzenia się spełniają , by był komplet to jedynie ci zdrowia życzę.

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 09:42 
nowicjusz
nowicjusz

Jedyna obawa to czy dobry pomysł żeby kompletny laik się za to brał :) ale pracować ciężko lubię i podoba mi się takie zajęcie.. druga sprawa to czas.. do tej działki o ile bym ją kupił miałbym 28 km ode mnie z domu... do tego pracuje od 9-17 codziennie a wolne tylko weekendy.. co myślicie? przecież ktoś takiej winnicy musiałby pilnować do czasu aż za kilka lat stanie tam dom..

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 09:53 
Ekspert
Ekspert

Musiałbyś ją ogrodzić. Oczywiście 28 km to nie to samo co przy domu - jednak niektórzy koledzy mają dalej do winnic i jakoś dają radę. Kompletnym laikiem był kiedyś każdy z nas - więc to żaden argument przeciw :P 30 min. drogi samochodem to wystarczająco blisko aby w sezonie wyskoczyć na winnicę po pracy - zrobić np. oprysk i wrócić spokojnie na kolację do domu.
Osobiście - na twoim miejscu - zacząłbym od ogrodzenia działki i posadzenia początkowo jakiś łatwiejszych w uprawie a dających dobre wino dwóch odmian w ilości na 15-25 l wina każda. Czyli np. 15 szt. Regenta i 15 szt. Solarisa. Na tym uczyłbym się uprawy i winifikacji win czerwonych i białych. Powiększylbym winnicę dopiero gdy perspektywa domu zbliżyłaby się wyraźnie (np. nasadzenia docelowe na 3-4 lata przed zamieszkaniem w domu).

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 10:11 
nowicjusz
nowicjusz

No tak, 30 minut drogi to nie jest daleko.. a po pracy popracować na działce to sama przyjemność :)

Jeśli miałbym już jakieś symbolicznie posadzone krzaczki do nauki to musiałbym mieć jakąś chociaż kanciapę (mały budynek) w którym mógłbym to obrobić, przechowywać narzędzia itp.. zgadza się czy nie? czy można wozić owoce i np przerobić je w domu? Bo jak już będzie budynek to znając życie okoliczni mogliby zechcieć go odwiedzić..
a co do ogrodzenia to polecacie siatkę leśną (tańsze rozwiązanie aczkolwiek słabe według mnie) czy taką zwykłą siatkę ogrodzeniową (koszt droższy ale jakoś tak solidniej wygląda..)?

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 10:28 
Ekspert
Ekspert

Okolice Wrocławia są generalnie dobre pod względem temperatur, więc rola południowego zbocza nie jest tak krytyczna jak w rejonach chłodniejszych. Choć jak zauważyłem po swoim polu, jakiekolwiek łagodne zbocze daje lepszy wzrost roślin. A jeśli są tam "urwiska" po których nie pojedzie ciągnik, to nie wiem czy warto w to inwestować. Sam kupuję kawałek skarpy Odrzanej około 8% spadku, no i nie wiem czy odważę się jechać po tym ciągnikiem (słabe hamulce). Ja ziemię sprawdzałem kopiąc w niej, ile jest warstwy próchnicznej - znaczy przepuszczalnej. To podstawowa właściwość gleby, najlepsza średnio-zwięzła. No i czy ktoś tam bywa, bo jeśli to ubocze, to mogą ci wyciągnąć każdy słupek, drut a nawet kamień geodezyjny- jak będą potrzebować. Na jednoosobową winnicę hobbystyczną wystarczy nawet ćwierć ha, byle przy wsi i dobrych sąsiadach.
Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 11:55 
nowicjusz
nowicjusz

poszukiwacz napisał(a):
Okolice Wrocławia są generalnie dobre pod względem temperatur, więc rola południowego zbocza nie jest tak krytyczna jak w rejonach chłodniejszych. Choć jak zauważyłem po swoim polu, jakiekolwiek łagodne zbocze daje lepszy wzrost roślin. A jeśli są tam "urwiska" po których nie pojedzie ciągnik, to nie wiem czy warto w to inwestować. Sam kupuję kawałek skarpy Odrzanej około 8% spadku, no i nie wiem czy odważę się jechać po tym ciągnikiem (słabe hamulce). Ja ziemię sprawdzałem kopiąc w niej, ile jest warstwy próchnicznej - znaczy przepuszczalnej. To podstawowa właściwość gleby, najlepsza średnio-zwięzła. No i czy ktoś tam bywa, bo jeśli to ubocze, to mogą ci wyciągnąć każdy słupek, drut a nawet kamień geodezyjny- jak będą potrzebować. Na jednoosobową winnicę hobbystyczną wystarczy nawet ćwierć ha, byle przy wsi i dobrych sąsiadach.
Pozdrawiam

Hej,
urwiska to nie są, ale jest to zbocze.. jakie nachylenie nie wiem. Tak jak mówiłem jadę w sobotę oglądać.. Na razie hobbystycznie bym chciał a nie wiadomo co się z tego wykluje. Lepiej mieć ziemię w zapasie niż jej nie mieć :)

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 12:45 
Kiper
Kiper

bero napisał(a):
... Lepiej mieć ziemię w zapasie niż jej nie mieć :)
Zgadza się. :wink:
Ja bym zrobił tak:
Jest to poważna inwestycja (2,5ha), stoki wschodni i północny wykluczyłbym. Zakup od stoku południowego do zachodniego.
Tak jak któryś z przedmówców mówił, nie ujawniaj celu zakupu, wręcz przeciwnie mów jak to na stoku się budować itp, może wynegocjujesz upust... :wink: Ceny ziemi idą w górę, więc jest to też, doskonała lokata.
Ogrodzenie: ogrodziłbym część działki ( w miarę możliwości finansowych), i tam prowadziłbym uprawę początkową, zgodnie z tym co poradził DarekRz . Na początek jakaś zupełnie mała budka (barakowóz)w rogu, do budowy też się przyda.
Planowanie prowadziłbym dla całej działki tzn. gdzie w przyszłości ma stanąć dom (+winiarnia+piwnica) dojazdy i na najbardziej nasłonecznionej części rzędy winorośli .
Te eksperymentalne rzędy, też bym rozplanował tak, aby można je było przedłużyć w przyszłości na cała działkę.
Myślę, że to jest piękny projekt "życia" realizuj go, jeżeli tylko sprawia Ci to radość. Powodzenia w negocjacjach. :wink:

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 17:23 
Ekspert
Ekspert

bero napisał(a):
Hej,
urwiska to nie są, ale jest to zbocze.. jakie nachylenie nie wiem. Tak jak mówiłem jadę w sobotę oglądać.. Na razie hobbystycznie bym chciał a nie wiadomo co się z tego wykluje. Lepiej mieć ziemię w zapasie niż jej nie mieć :)
Witam krajana :)
Dobrze, że wpisałeś lokalizację w profil.

Ciekawa jestem, gdzie, koło jakiej miejscowości masz tą ziemię na oku. Podaj miejscowość (może być na PW), to może się okazać, że będę w stanie coś podpowiedzieć. Jest tu parę osób z Wrocka i może ktoś znać tą okolicę.

Ja mam kawałek ziemi za Trzebnicą - kierunek Sułów, ale na winnicę to się nie nadaje, bo to łąka śródleśna jest, więc będą zastoiska mrozowe, a do tego są duże wahania lustra wody (ok. 1,5m). Borówki zasadzę i jagodę kamczacką w większej ilości, a winniczka będzie na paru arach na własne potrzeby :mrgreen:

poszukiwacz napisał(a):
Sam kupuję kawałek skarpy Odrzanej około 8% spadku, no i nie wiem czy odważę się jechać po tym ciągnikiem (słabe hamulce)
Ja Cię bardzo przepraszam, ale 8% spadek, to różnica poziomów tylko 8 metrów na długości 100 metrów.
To jak słabe musi mieć te hamulce ciągnik, żeby bać się jeździć po tak niewielkim spadku? ;)

PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2011, 18:08 
Ekspert
Ekspert

Ciągnik ma 3000 mth, no ale mam w razie czego kotwicę od motorówki :idea:
Możliwe że pomoże jak splunięcie przez lewe ramię, no ale jak przez to sie odważę :?
Możliwe że to tylko psychiczna blokada. Wojciech Bosak na blogu podawał bodaj 15% jako maksymalny spadek do opracowania ciągnikiem, chyba że jednoosiowym można na większym spadku.

A co do tego że ceny ziemi wzrastają.
Wartość ziemi nadaje człowiek, przez to że ją zagospodarowuje, mozolnie nadaje jej strukturę.
Ale bywają nietrafione inwestycje.Czasem warto sobie poprzebierać, nie brać jak leci. Pójść do sołtysa, albo do ANR.
Pytać no i oczywiście...poszukiwać :)

PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2011, 18:27 
nowicjusz
nowicjusz

No i wszystko się wyjaśniło.. byłem dziś oglądać działkę.. miała być na stoku ładnie pochylona niestety nie była.. była u stóp stoku w większości płaska, jedynie jedna malutka część działki jest lekko pochylona. Więc rozpalone nadzieje zostały przygaszone. Działka odpada. Zabieram się do szukania dalej, nie jest to jednak takie proste:)

PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2011, 19:34 
Ekspert
Ekspert

Z analizy porażki winogrodników z Wielkiej Brytani wynikło że najczęstrzym błędem była zła lokalizacja winnicy. Jak zwrócisz się do ANR, to znajdą jakieś propozycje z numerami działek i pooglądasz je za darmo na geoportalu. Jeśli nie ma zbocza, to niech będzie choć wywyższenie ponad otaczający teren, tak aby zimowy i nocny chłód spływał z wybranej działki w niższe pola. Zagadnienie Terior fajnie opisał na blogu Wojciech Bosak www.winologia.pl
wytrwałości
Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1