Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 19:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:43 
Ekspert
Ekspert

Niwelator jest drogi,
a szlaufwagę można zrobić samemu.
W sklepie ogrodniczym kupiłem dwie rurki(przezroczysta rurka platikowa z podziałką i korkiem) do tego wąż ogrodniczy (szlauch).
Taki wąż ogrodniczy można póżniej wykorzystać do podlewania.
Szlaufwaga służyła mi przy układaniu drenów melioracyjnych i budowie szamba.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:51 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
To może ja też po kolei. Masz wybitny dar odwracania kota ogonem. Rozczaruje cię-niestety nie dostrzegam absurdu w mojej poradzie. Przeciwnie uważam, że jest to jeden z pewniejszych sposób dokonania pomiaru, w przeciwieństwie do tego co ty proponujesz. Otwarłem sobie pierwszą z brzegu mapę wysokościową tu: http://www.wysokosc.mapa.info.pl/ i okazuje się, że mój dom, który stoi ewidentnie dużo wyżej od ulicy oddalonej o kilkanaście metrów (woda zawsze płynie w tamtą stronę jakby co) wg danych z mapy jest 15 cm niżej. Może ktoś sprawdzi u siebie? Jeżeli kolega ma podobne dane nt przedmiotowej działki to gratuluję mu wyniku. Na zakończenie szanowny kolego napiszę Ci, że bardzo mi się nie podoba to, że jesteś sędzią w swoich sprawach i uzurpujesz sobie prawo do przydzielania loli.
Tak, nie mówiliśmy tu nic o dokładności, zgadzam się metoda odczytów z google map, czy innych, jest obarczona pewnym błędem. Nawet 0,5m błędu na 100m stanowi 0,5%, czyli prawie nic, bo cóż to znaczy jeżeli stok ma 15% a oszacujemy go 15,5% ?
Zaproponowana przez Ciebie metoda, też będzie obarczona pewnym błędem. Na 100m może być 12 i wiecej tyczek na każdej można się pomylić ( tyczka może sie przygiąć woda zawsze bedzie sie ruszać,miozna niedokładnie zaznaczyć itp, itd)
itd). Sa oczywiście nowocześniejsze sposoby do pomiaru bezpośredniego, poziomice laserowe ( ok 7zł) teodolity itp.
Pytam tylko po co ? czy dla kogoś projektujacego na wstępie winnicę jest różnica, czy jest to 15% czy 15,35% stoku ?

Odnośnie przydzielania lolków; są używane w różnych kontekstach, też je stosujesz , nie doszukiwałbym się jakiegoś drugiego dna.

Edit:22:30
Dodałem link do poziomicy laserowej.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 grudnia 2011, 22:25 przez Ricci, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:58 
Ekspert
Ekspert

Ble, ble, jasne, jasne. Ciekawe jak mi i pytającemu koledze wytłumaczysz gdy wyjdzie że ma spad w druga stronę niż jest w rzeczywistości, tak jak to wychodzi u mnie. Ile to będzie % błędu? Co do loli to prawda stosuję, ale nikogo nimi wymownie nie obdzielam.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 22:03 
Kiper
Kiper

Do wrózki nie chodzę :lol: podaj konkretne dane to Ci policzę, jeśli sam nie potrafisz oprócz ble ble :lol:

Edit: Wystarczy... z mojej strony EOT.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 22:14 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Do wrózki nie chodzę :lol: podaj konkretne dane to Ci policzę, jeśli sam nie potrafisz oprócz ble ble :lol:

Czytając te wszystkie dane z kapelusze, które nieudolnie przytaczasz próbując wybrnąć z sytuacji nie mam pewności czy czasami jakieś siły nadprzyrodzone Ci nie podpowiadają. Nie ma potrzeby u mnie nic liczyć. Mieszkam na górce, a z internetowej mapy wynika, że w dołku :lol: :lol: :lol: . Co chcesz tu liczyć? Wycofuje się z tej dyskusji, bo chyba pora?

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Michał przeczytaj jeden post wyżej, czy Ty tez nie wiesz że cała planeta Ziemia jest zmierzona wysokoścowo ? i takie dane dostepne są od ręki. Nie rozumiem po co mam porawiać geodetę, bieganiem z wężami i mierzyć coś co dawno jest zmierzone...
Edit: Eee, Michale dlaczego wycofujesz wypowiedzi ?

Wycofuję bo temat się rozwija się w złym kierunku, a drwiny, szyderstwa i kaleczenie polskiej pisowni rażą mnie, a moderatorzy z pewnością nie zareagują, więc wolę sam się wycofać.
Z wężem można bardzo precyzyjnie określić różnice w poziomie na dużych przestrzeniach. I nie jest to powód do śmiechu, jak ktoś to potrafi. Sam kiedyś poprawiałem pomiary jakiegoś geodety partacza z super sprzętem, uzbrojony jedynie w wąż i dwie przeźroczyste rurki. Trochę śmiać mi się chce czasami z tych nawigacji, gps, inteligentnych samochodów i innych gadżetów które wyręczają człowieka w myśleniu. W tym roku jechałem nad morze z nawigacją 9 godzin, a wracałem kierując się papierową mapą i głową 7 godzin. Dzięki tej całej technologii ludzie mają często problemy z zagadnieniami na poziomie szkoły podstawowej, jeśli nie mają tego w swoim palmtopie. Wiele technik w budownictwie bazuje na prostych i niezawodnych prawach stosowanych od tysięcy lat. Jak laser krzyżowy się popsuje, rozkalibruje to bierze się wąż z wodą i się poprawia po nim pomiary.

Popieram Piotra i nie chodzi tylko o merytoryczną stronę zagadnienia, ale i o styl.

PostNapisane: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 23:03 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki wszystkim za poradę. Chodzi mi bardziej o zmierzenie tego nie koniecznie z wielką precyzją ponieważ dopiero przymierzam się do działki. Chce zobaczyć czy w ogóle się ona nadaje.. informacja czy kąt nachylenia to 30% a 15% myślę że będzie wystarczający:)

W sobotę wybieram się oglądać ową działkę więc na pewno będę mieć więcej pytań:)

Moglibyście przy okazji podać kwestie na które warto zwrócić uwagę?

Póki co to zapisałem że:
- wysokość n.p.m.
- kąt nachylenia
- położenie samej działki na stoku (na dole najzimniej)
- długość + szerokość pola
- typ gleby (ale to ciężko będzie określić bez jakiś badań pewnie)

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 01:42 
czeladnik
czeladnik

Na sam początek dodaj w profilu informacje na temat miejscowośći bądz regionu z którego pochodzisz..
Nastepnie, bo widzę że zaczynasz od zera tak jak ja zaczynałem nie dawno, sugeruję abyś zapoznał się z tym poradnikiem zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki. http://www.winologia.pl/poradnik_podkarpacie.pdf Co prawda o podkarpaciu aczkolwiek jest tu wszystko napisane na co zwracać uwagę przy zakładaniu winnicy.

A co do całych wypocin waszych to powiem szczerze że czytam to forum od 2 tygodni i spotkałem się z wieloma podobnymi wątkami gdzie jest pincet odpowiedzi a żadna prawie nic nie wnosi. Każdy na łeb na szyje chce udowodnić że to on ma rację bądz jego sposób jest najlepszy i tutaj niech każdy zada sobie pytanie czy po to jest to forum?? żeby wytykać sobie błędy również ortograficzne?? Po to żeby się spierać kto ma racje? nie wydaje mi się... A jak tak patrze to konflikt za konfliktem... A co widać po tym wątku autor pytania zamiast iść do przodu to zrobił jeden krok w tył - miał wys.n.p.m teraz już nie jest jej pewien. Tłumaczycie jak by miał obsadzić 20ha. :roll:
Jednym słowem przydał by się dobry admin który by ogarnął taką pseudo pomoc.

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 06:41 
mistrz
mistrz

bero napisał(a):
...Moglibyście przy okazji podać kwestie na które warto zwrócić uwagę?

Póki co to zapisałem że:
- wysokość n.p.m.
- kąt nachylenia
- położenie samej działki na stoku (na dole najzimniej)
- długość + szerokość pola
- typ gleby (ale to ciężko będzie określić bez jakiś badań pewnie)

Typ gleby możesz próbować na szybko oszacować organoleptycznie, po prostu po wykopaniu szpadlem dołka wizualnie oceń jak wyglądaj górne warstwy ziemi, czy są sypkie, próchnicze czy gliniaste, może są w niej kamienie lub piasek, na jakiej głębokości zaczyna się glina czy piasek. Część kolegów z forum potrafi oceniać siedlisko na podstawie naturalnej roślinności ale to wyższa szkoła jazdy.
Najdokładniejsze dane otrzymasz zlecając badanie gleby w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej(poszukaj na forum pod hasłem "badanie gleby".
Najważniejszy chyba parametr to jak działka i jej pochylenie jest zorientowane w stosunku do kierunków świata.
Wiele cennych uwag znajdziesz w publikacji linkowanej przez kolegę wyżej.
Ja dodam jeszcze link zbiorczy: http://www.winologia.pl/poradnik.htm

Pozdrawiam Andrzej

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 08:28 
Ekspert
Ekspert

Bero - możesz też udać się do Powiatowgo Osrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartografii i zakupić kopię mapy zasadniczej do celów opiniodawczych dla tej działki. Trzeba znać jej numer ewidencji gruntów lub umieć podać jej położenie. Kosztuje to od kilkunastu do maks. 50 zł. Jeśli tylko teren ma pokrycie w mapach zasadniczych w skali 1:500 lub 1:1000 to na tych mapach są dane wysokościowe.

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 14:29 
Kiper
Kiper

bero napisał(a):
...Moglibyście przy okazji podać kwestie na które warto zwrócić uwagę?...
Zwróć szczególną uwagę, na pochylenie stoku; najlepszy południowy, ew. płd-zachodni. Dobrze by było, by Twoja działka znajdowała się w środku stoku, od góry mniej wieje, a w dół ma gdzie spływać mróz.
Psik31 napisał(a):
...A co do całych wypocin waszych...
Wypocina: (pogardliwie. ?praca napisana z trudem, bez polotu?)Sformułowanie użyte bezpodstawnie. Dyskusja była zgodna z tematem wątku, różnice poglądów wynikały z różnej oceny przeprowadzenia sposobu pomiaru nachylenia; ja szacunkowy z map, @kapitan bezpośredni na gruncie. A że była twarda ? no, cóż jeżeli ktoś boi się takiej dyskusji, nie powinien uczestniczyć na forum.
Psik31 napisał(a):
Ponadto uważam że lepiej wytłumaczyć w wątku o co chodzi bo forum jest po to aby gromadzić wiedzę a nie odsyłać do linków których za miesiąc może już nie być.
Jesteś dwa tygodnie na forum, pouczasz mnie, że nie należy linkować a sam to robisz ??? jest już taki wątek::Zanim zaczniesz przygodę z winoroślą --> przeczytaj :)
DarekRz napisał(a):
Bero - możesz też udać się do Powiatowgo Osrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartografii i zakupić kopię mapy zasadniczej do celów opiniodawczych dla tej działki. Trzeba znać jej numer ewidencji gruntów lub umieć podać jej położenie. Kosztuje to od kilkunastu do maks. 50 zł. Jeśli tylko teren ma pokrycie w mapach zasadniczych w skali 1:500 lub 1:1000 to na tych mapach są dane wysokościowe.
Darku, czyli też uważasz, że można oszacować spadki terenu z map ? ja tak robiłem przy zakupie swojej działki i nie było mowy o żadnej pomyłce, spadki zostały prawidłowo oszacowane.

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 15:08 
Ekspert
Ekspert

Ricci napisał(a):
Darku, czyli też uważasz, że można oszacować spadki terenu z map ? ja tak robiłem przy zakupie swojej działki i nie było mowy o żadnej pomyłce, spadki zostały prawidłowo oszacowane.

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

Z map zasadniczych można wyczytać bardzo wiele. Są na nich punkty wysokościowe z wysokością bezwzgledną m n.p.m. Oczywiście inna jest dokładność takich map dla terenów miejskich a inna dla wiejskich, jeszcze inna dla niezabudowanych. Czasami teren nie posiada mapy zasadniczej a jedynie ewidencyjną. Trzeba udać się do PODGiK i najpierw poprosić o pokazanie mapy. Jeśli są na niej wartościowe dla nas dane to można kupić odbitkę. Bedziemy wówczas znali wysokość n. p. m., kierunki świata, kalsyfikację bonitacyjną gruntów rolnych na działce lub po sąsiedzku.

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 20:27 
mistrz
mistrz

Cytuj:
Z map zasadniczych można wyczytać bardzo wiele.

Nie wiem, czy do Twojego celu wystarczy, ale na stronie http://www.geoportal.gov (podawał ją już @Psik31)możesz obejrzeć sobie mapy działek również z naniesionymi poziomnicami. Takie mapy są w zakładce RASTER.

Zaglądałeś już na tę stronę?

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 20:40 
Kiper
Kiper

Co tam http://www.geoportal.gov , ściągnijcie sobie Google Earth, tam jest wszystko... znacznik pokazuje GPS i wys. mnpm, kazdego punktu, mozna sobie każdy budyneczek pooglądać, z góry, perspektywy itp...

PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2011, 23:50 
nowicjusz
nowicjusz

Tak widziałem ten geoportal.. dzięki. Póki co nie wiem dokładnie która to jest działka - jadę oglądać ją dopiero w sobotę, więc wtedy będę mógł sprawdzić:)
Muszę jeszcze dokładnie przemyśleć jak wyciągnąć od biura sprzedającego to pole jaki jest numer działki :) będzie łatwiej odnaleźć na mapie:) Ale są niechętni bo boją się że się ich pominie w transakcji kupna..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1