Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 22:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 października 2004, 07:49 
Witam, od jakiegos czasu zainteresowalem sie winorosla i planuje obsadzic nia moj przydomowy ogrodek. Moje pytanie dotyczy jak najefektywniejszego wykorzystania niezbyt duzej przestrzeni. Mam do dyspozycji fragment okolo 4x3 metry przy poludniowej, naslonecznionej caly dzien scianie, dzialka miesci sie w Rudzie Śląskiej (śląsk dla niezorientowanych :D ). Planuje posadzic Biance w celach winotworczych. I tu pytania:
1. czy dwa rzedy po 3 krzaczki prowadzone w formie pojedynczego Guyota zmieszcza sie w tej przestrzeni? Moze macie lepsze pomysly odnosnie najlepszej formy?
2. jakiego sredniego zbioru (kg) mozna sie spodziewac z tej ilosci krzaczkow? Potrzebuje na 15-20 litrow wina.

Pozdrawiam
Homo Rudis

PostNapisane: sobota, 9 października 2004, 09:11 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Odstęp między rzędami nie mniej niż 1,5 m. Między krzakami w rzędzie 1-1,2 m. Policz sam, ile zmieścisz.
Żeby owoce miały jakąś wartość (cukier, kwasy) i nadawały się na wino z dorosłego krzaka nie powinieneś zebrać więcej, niż 3 kg owoców.
Z bianki wydajność moszczu będzie z 65%.

PostNapisane: sobota, 9 października 2004, 09:55 
Po obliczeniach wyszlo mi ze wejda 2 rzedy po 4 krzaczki. A co jezeli chodzi o sposoby formowania? Czy jest cos efektywniejszego od Guyot, moze polaczenie róznych wysokosci pni?

PostNapisane: niedziela, 10 października 2004, 10:05 
mistrz
mistrz

no witam
przecież możesz zrobić to w formie (Umbrelli)- parasola - jeśli możesz ?
wszystkie formowania zaczynasz od odmian najsłabiej plennych w rozstawie co 1 - 1.5 m i formujesz pień do 50 -70 cm.
Między nimi sadzisz średnio rosnące i znowu formujesz na pień tyle że wyższy 1,5- 1-8m i jeśli chcesz mieć np. pergolę to trzecią odmianę najbardziej plenną formujesz na sznur poziomy od 2m.
W ten sposób masz 3 rodzaje winogron; można sadzić co drugi inną odmianę w ten sposób jak policzysz masz 6 odmian.
Jeszce co ciekawe zbierasz je w rozłożeniu na 1,5 miesiąca co nie jest kłopotliwe.
Jak w pobiliżu nie ma nic owocującego, drzewek większych to jeszce lepiej, wszystkie potrzeby z ziemi i tego co do niej włożysz idą w krzak,
a póżniej w winko.
Wtedy bez przesady może to być 150 -100 kg dobrego winogrona.
Jak do tego podejdziesz ambitnie czy aby było to już Twoją "broszka"
:wink:

PostNapisane: niedziela, 10 października 2004, 18:55 
Jestes pewien ze z 12m. kw. mozna wyciagnac 150kg owocow??? Myslalem tylko o biance ostatnie szacunki wykazaly ze wejdzie mi maksymalnie 12 krzaczkow a wiec jakies 36 kg owocow. No chyba ze parasol umiescic poza tym obszarem, ale nie wiem czy znajde tyle slonca dla niego. Mozesz rozwinac Twoj pomysl? To moje pierwsze krzaczki wiec wszystkiego jeszcze nie kapuje.
Pozdrawiam
Homo Rudis

PostNapisane: niedziela, 10 października 2004, 19:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="WinnicaCiepliceZdroj"]
przecież możesz zrobić to w formie (Umbrelli)- parasola - jeśli możesz ?

Piszesz Umbrella (parasol), a opisujesz tzw. sznur Thomery, ktory przy małej ilosci miejsca jest rzeczywiscie bardzo wydajny.
Janusz

PostNapisane: niedziela, 10 października 2004, 21:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="Homo Rudis"]
1. czy dwa rzedy po 3 krzaczki prowadzone w formie pojedynczego Guyota zmieszcza sie w tej przestrzeni? Moze macie lepsze pomysly odnosnie najlepszej formy?
2. jakiego sredniego zbioru (kg) mozna sie spodziewac z tej ilosci krzaczkow? Potrzebuje na 15-20 litrow wina.

Pozdrawiam
Homo Rudis

Ja ze względu na ciasnotę wybrałem formę Munsona. Typowy Guyot to najlepsza forma na duże plantacje gdzie trzeba czasami wjechać ze sprzętem.
Z 8 krzaczków Bianki spokojnie zrobisz 20 litrów wina - pod warunkiem, że Ci nikt krzaków nie oskubie (rodzinka) :lol: .

Heniek

PostNapisane: poniedziałek, 11 października 2004, 00:46 
mistrz
mistrz

:D
Opisałem wiele sposobów formowania
Napewno jeśli będziesz stopniował wysokości pni bez wzgłędu jak to się nazywa lokalizując co 60-80 cm następną odmianę do góry, z tym że ostatnia będzie formować się na całej poziomej górnej powierzchni.
Ja bym dał np. jako odmianę Swenson Red na samej górze właśnie jako sznur poziomy wiszący.
A jak będziesz formować ?
Wszystko zależy od własnych przemyśleń.
Nieważne czy to się nazywa Thomery, Kurtyna, Trzypoziomowa forma Guyota czy pergola polowa Munsona, chyba najważniejsze aby te krzaki teraz posadzić w jakimś odstępie. Formować to Ty będziesz za trzy lata jak dobrze pójdzie.

Strefa czasowa: UTC + 1