Aby zrobić szpaler z kołków akacjowych potrzebne nam są przede wszystkim kołki akacjowe, które możemy kupić(ale są drogie), lub wyciąć drzewko akacjowe.Ja polecam opcję tańszą. Jeśli w swoim lesie nie mamy akacji to wychodzimy na wysokie drzewo i rozglądamy się.

Akacja bardzo często rośnie jako chwast na terenach gminnych,spółek wodnych,itp. nazwijmy je państwowych -czyli naszych. Jeśli juz ustaliliśmy własność drzewek zabieramy się do cięcia, najlepiej wrzesień-listopad(dobrze się koruje),jeśli kogoś bolą ręce lub się spieszy polecam piłę spalinową.

Kołki korujemy przy pomocy szpadla, maczety lub ośnika

Okorowane kołki sezonujemy czyli suszymy,proponuję je położyć pod dachem i nie na słońcu aby nie spękały. Gdy mamy wolną sobotę na jesieni lub na wiosnę możemy kołki osadzić wiercąc pod nie dołki (0,5-1m). Robota ciężka i dobrze załatwić sobie pomocnika.

Po wkopaniu mocujemy druty przy pomocy skobli. Ja akurat robiłem akcję wymiany rozwalającego sie szpaleru z kołków klonowych, tak że miałem dodatkowe utrudnienia.

Następnie malujemy ropą kopalnianą lub inną bejcą aby nie czerniało. Wcześniej częsć podziemną i przyziemną malujemy smołą asfaltem na zimno lub desperbitem. Mam nadzieje że postoi więcej niż klonowe (3lata)