Dokładnie tak ,jak napisał wcześniej Grzegorz!
Dodam jeszcze,że SAT wg skali Winklera jest powszechnie stosowany na wschodzie Europy.
Jest więc z czym porównywać deserówki.
Skala Winklera jest bardzo popularna także w zachodniej Europie i Ameryce Północnej jako GDD i GDDC
GDD różni się od SAT tym ,że od sumy dziennej temperatur odejmuje się stałą bazową :50st.F lub 10st.C .
Przelicznik jest prosty GDDC=0,55(GDD) - w przybliżeniu
Zasadnicza jednak różnica między indeksem Huglina a skalą Winklera to czas obliczeń temperatur oraz uwzględnienie szerokości geograficznej w indeksie Huglina.
wg Huglina to 01/04 do 30/09
wg Winklera to 01/04 do 31/10
Indeks Huglina uwzględnie szerokość geograficzną (Długość dnia w czasie wegetacji) - na plus tej metody
np szer.geogr. 40st - wsp k=1,02
np szer.geogr. 50st - wsp k=1,06
Niby różnica niewielka ,ale jednak przekłada się to na dojrzewanie
Skala Winklera nie rozróżnia szerokości geograficznej - na minus tej metody
WB - próbuje jakoś temu zaradzić :
http://www.winologia.pl/poradnik_malopolska.pdf str 28 !!! ; ale czy ktoś to czyta ?!
Wspólnie z Ryszardem (@rych48) opracowaliśmy program do obliczeń sat i gddc który uwzględnia zarówno deserówki ze "wschodu" jak również przerobówki z "zachodu" , ale jak widać mało kto z niego korzysta

; bo nie widzę na forum wyników z pomiarów i obliczeń
