|
Witam - winiarczyku z Jedlicza.
Ponieważ nie wszyscy forumowicze życzliwie Ci potraktowali podam Ci orientacyjne dane na podstawie własych doświadczeń z uprawy.
Dane podam tylko dla 3 na czerwone i 5 na białe wina - sam dokonasz wyboru, nadmienię tylko że z tych odmian robiłem już wina i z opinii znajomych i rodziny wynika, że są dobre także musujące.
Białe - Bianca, Seyval Blanc, Muskat Odesski, Sibera, Hibernal, czerwone, Leon Millot, Rondo i Regent. Wzorowałem się na doświadczeniu R. Myśliwca opisującego m.in wte odmiany w swoich książkach, aby ne tracić czasu na próby wybrałem przez Niego typowane odmiany, a ponieważ mieszkasz stosunkowo blisko Jego winnicy możesz z powodzeniem te odmiany sadzić.
Ponieważ planujesz 1-ramienny sznur Guyot (nie dla każdej odmiany jest najlepszy) podam Ci po krótce:
Bianca, Sibera, Hibernal, Regent, Muskat odesski - grona średnio 15-20 dkg, przy cięciu 10-12 czopków +2 zastępcze(również zawiązują kwiatostany) masz 12-14 czopków czyli średnio po 2 grona na latorośli to masz 20-28 weźmy średnio 25 gron x 17 dkg (uśrednioną wagę grona) = 4,25 kg owoców z krzewu. Jeżeli chcesz uzyskać 50 l wina z 1 odmiany to przyjmując współczynnik 0,6l moszczu z 1kg owoców wystarczy Ci 20 krzewów. Podsumowując 20 krzewówx 4,25 kg owoców = 85 kg * 0,6 = 51 litrów wina. Rondo i Seyval mają grona większe ok 25 dkg i nawet 4 kiście z latorośli - musisz ograniczyć plon przez usunięcie części kwiatostanów - aby nie przeciążyć krzewów. Leon Millot ma grona po około 10dkg więc potrzebujesz więcej owoców - tutaj musisz zwiększyć ilość krzewów lub dociążyć krzewy do około 40 gon na krzew -ponieważ Leona i Regenta uwielbiają ptaki dosadź i dla nich klika bo na pewno będą się "częstować":-) Wydajność z czerwonych odmian będziesz miał i tak większą od białych ze wzgl na macerację w miazdze w trakcie, której owoce miękną i sok lepiej później odcisnąć.
Przykład z mojej działeczki z 12 krzewów Bianki uzyskałem ok 60 kg owoców a z tego 30 litrów wina, z Leona 10 krzewów również 30 litrów wina Bianka miała 19%Blg cukru, Leon Millot 20%Blg cukru.
Przepraszam za tak długie ywody - ale pytasz - masz:-))
Starszych i bardziej doświadczonych proszę o powstrzymanie się od krytyki mojego postu - nadmieniłem że są to moje doświadczenia z kilkuletniej uprawy, z którymi wcale nie musicie się zgadzać. Pozdrawiam serdecznie - Darek
|