Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 21:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 14:26 
Kiper
Kiper

Witam.

Widzę na zdjęciach różnych winnic pasy trawy,a obok równiutkie rzędy obrobionej gleby bez chwastów.Są to duże areały i tak się zastanawiam czy takie ilości obrabiają mechanicznie,czy może jest to efekt po zastosowaniu środków doglebowych.

Muszę przyznać,że wschody chwastów są tak częste że zabiera to dużo czasu i pracy.Więc może by tak spróbowac środków.
Pytanie:
-Jakie środki można stosować?
-Czy są bezpieczne dla zdrowia przy przestrzeganiu zasad stosowania?

Czy ktoś wie coś na ten temat?

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 16:55 
Kiper
Kiper

Stosowanie herbicydów w uprawach obniża koszty produkcji, ale jednocześnie przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego. Wpływ użycia herbicydów jest cały czas monitorowany. Jest to proces długofalowy, a skutki poznamy po latach. W rejonach, szczególnie w Europie zachodniej już widać skutki uboczne działania herbicydów na faunę i florę. W glebie brakuje pożytecznych mikroorganizmów i jakże nam znanych dżdżownic. Więc jeśli masz małą działkę najlepszym, najstarszym i ekologicznym herbicydem jest motyka.
Pozdrawiam
Zdzisław

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 20:07 
czeladnik
czeladnik

no ale jakby ,,,, to ja mam doswiadczenie z taka mieszanką : Buggy,Chikara, Glifosate - problem polega na tym ze jak sama piszesz - doglebowe.Wiec jak na trawę wywalisz to spali ją ale w glebie juz tak nie zadziała. Wiec znowu, i znowu, az ci sie uda na glebe tuz przed wzjesciem trawy.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 20:28 
czeladnik
czeladnik

Herbicydy pod winorośle są niebezpieczne...bo chwasty dzielimy na jednoliścienne tj. trawę oraz dwuliścienne tj. mlecze, babki lancetowate i niestety winorośl też zalicza się do tej grupy. Więc jeśli chodzi o trawę to łatwo ją usunąć np. randapem lub innym środkiem ale chwasty dwuliścienne stanowią problem. Wg mnie czarna włóknina albo motyka. Po co wlewać sobie chemię w glebę skoro jest wiele innych zabiegów np. opryskiwanie fungicydami (przeciwko grzybom) które na pewno zmniejszają walory zdrowotne winogron?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 20:46 
Ekspert
Ekspert

Napisz w końcu coś po polsku, bo odnoszę wrażenie, że z kilku stron coś poczytasz i próbujesz coś skleiić w całość, a nic nie trzyma się kupy (za przeproszeniem).
Po pierwsze - co mają wspólnego herbicydy z podziałem chwastów.
Po drugie - Roundup (nie randap) niszczy wszystko co zielone a nie tylko chwasty jednoliścienne.
Po trzecie - włóknina i motyka spełniają całkiem inne funkcje.
Po czwarte - Roundup jest biodegradalny i nie jest chemią wlewaną w ziemię.
Po piąte - to już wogóle nie rozumiem o co chodzi w tym zdaniu:
Cytuj:
Po co wlewać sobie chemię w glebę skoro jest wiele innych zabiegów np. opryskiwanie fungicydami (przeciwko grzybom) które na pewno zmniejszają walory zdrowotne winogron?

Po szóste - brak mi słów

P.S.
Jeśli chodzi o nabijanie postów - proponuję dział TEST

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2008, 20:59 
czeladnik
czeladnik

Bo po prostu jestem przeciwniczką stosowania środków chemicznych pod uprawę winorośli, zwłaszcza w prawie amatorskiej. Wolę zjeść mniejszy ale zdrowy owoc niż większy ale napakowany środkami chemicznymi. Firmy promujące herbicydy nie myślą o naszym zdrowiu ale o własnej kieszeni. Powinno się wręcz nakazać minimalizację w stosowaniu herbicydów jeśli można je np. zastąpić agrowłókniną.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 07:51 
Kiper
Kiper

[quote="podkarpaciarz"]no ale jakby ,,,, to ja mam doswiadczenie z taka mieszanką : Buggy,Chikara, Glifosate -.

Chodzi mi o środki,które niszczą kiełki chwastów np. do fazy 2 liści i zalegają w glebie powiedzmy do 3 miesięcy a potem ulegają biodegradacji i oczywiście są selektywne dla winorośli.

Glifosat o ile dobrze pamiętam to składnik Roundapu a pozostałych nie znam,ale przypuszczam,że to dolistne.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2008, 19:46 
Ekspert
Ekspert

Zuzanno te winnice, które mają w międzyrzędziach pas zieleni w przeciwparze z czarnym ugorem są to zapewne winnice zaliczane do upraw ekologicznych. Tam się nie stosuje żadnych herbicydów, a tym bardziej doglebowych. Ładnie obrobiony grunt na czarno bez chwastów jest uzyskiwany tylko i wyłącznie robocizną.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Strefa czasowa: UTC + 1